Visszaállítják az ELTE és a BME épületeinek kupoláit

2022. január 13. 21:26

Rekonstruálják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szent Gellért téri és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetem téri épületének historizáló tetőzetét, amik a második világháborúban pusztultak el.

2022. január 13. 21:26
null

A rekonstrukció során visszaépítik a kupolához kapcsolódó tetődíszeket, valamint a lerombolt épületszobrászati elemeket is – írta meg a PestBuda. 

A Közbeszerzési Értesítőben az áll, hogy „a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt., mint lebonyolító nyílt pályázatot hirdet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) XI. kerület, Szent Gellért tér 4. szám alatti, úgynevezett Ch-épülete, valamint az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állami- és Jogtudományi Kara V. kerület, Egyetem tér 1-3. szám alatti épülete tetőrekonstrukciójának generáltervezésére”

Az Értesítőből megtudható, hogy a BME épületén a Szent Gellért tér felőli, csatlakozó magastetőket is beszámítva összesen 437 négyzetméternyi alapterületű historikus épületelemet rekonstruálnak. A kupolát és a hozzá kapcsolódó tetődíszeket, díszes tetőfelépítményt az eredeti, vagyis a háborús rombolásokat megelőző állapotba állítják vissza. Rendelkezésre állnak korabeli dokumentumok, fotográfiák, ezek alapján megállapítható a tető külső megjelenése, formája, geometriája – derítette ki a PestBuda. 

Az ELTE Állami- és Jogtudományi Kara  Egyetem téri épületének historikus tetőzetét is rekonstruálják

Az Egyetem tér felőli, 1200 négyzetméteres kupola és az ahhoz kapcsolódó manzárd tetőidom, valamint a tetődísz, a díszes tetőfelépítmény háborús sérüléseket és későbbi rombolásokat megelőző külső állapotát fogják helyreállítani. Itt is rendelkezésre állnak korabeli dokumentumok, fotográfiák, amik a tervezés alapjául szolgálnak majd. 

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KinderMike
2022. január 14. 10:52
A 2. világháború óta csak ennek a kormánynak fontosak ezek a visszaállítások. Ezt aki nem becsüli, az kb. panellal szeretné az egész országot beépíteni....prolik
Jack Reynor
2022. január 14. 07:24
Szuper!
makám
2022. január 14. 02:12
a németek pedig fizessék ki.
tevevanegypupu
2022. január 13. 23:13
Minek..Budapestnek ez nem kell..ők lacikonyhát akarnak a Mátyás temlom mellé, nem akarnak múzeumnegyedet, Gréczit akarják kulturális miniszternek,melegbárt a városházára és méhlegelőt..meg Gy.Nemethet es Kálmán Olgát..és George Floyd szivárványszobrát Franzstadtban..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!