Újabb könnyítést biztosít a magyar kormány az Ukrajnából érkező menekültek számára

2022. július 09. 09:59

A friss rendeletet már alá is írta a miniszterelnök, szombaton életbe is lépett.

2022. július 09. 09:59
null

A háborús veszélyhelyzet végéig az ukrajnai menekülteknek az érkezésük utáni tartózkodási helyeiket kell a lakóhelyüknek tekinteni, akik

így hozzá tudnak férni a különböző magyar társadalombiztosításokhoz. 

Az erről szóló rendeletet Orbán Viktor miniszterelnök már alá is írta, ami a Magyar Közlöny szerint szombaton életbe is lépett.

Az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelent rendelet szerint a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező ukrán állampolgárnak – aki táppénzre, illetve baleseti táppénzre is jogosult – annak az érkezése utáni tartózkodási helyét kell lakóhelyének tekinteni.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. július 09. 16:27
Youtube-on van két látogatott videó, mindkettőben itt ellátást kapó ukránok fikázzák magyarországot. A külföldi kommentelők teszik őket helyre.
Gyikó István
2022. július 09. 15:59
Azért a fentírtak vilégjelenség,nemcsak a mi férfija- inkra érvényesek
ovander
2022. július 09. 12:56
Itt van a kormányrendelet: A Kormány 246/2022. (VII. 8.) Konn. rendelete a veszélyhelyzet alatt az ukrán állampolgárok egyes társadalombiztosítási ellátásainak egyszerűsítéséről A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a katautrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi 0=111. törvény 51/A. ü (3) és (4) bekezdésére, a 3. ü tekintetében az Alaptörvény 53. cikk (3) bekezdősében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló 2022. évi VI. törvény 2. (1) bekezdése szerinti országgyülési felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 1.4 A Magyar Népköztársaság és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége között a szociális ellátás területén való együttműködés tárgyában Budapesten, az 1962. december 20-án kötött egyezmény kihirdetéséről szóló 1963. évi 16. törvényerejű rendelettel kihirdetett, az „a Magyar Népköztársaság és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége közötti együttműködésről a szociális ellátás területén" című egyezmény 7. cikk (1) bekezdésének a táppénzre - ideértve a baleseti táppénzt is - vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazása során a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező ukrán állampolgárnak a) a menedékjogról szóló 2007. évi L)(XX. törvény vagy b) a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény szerinti szálláshelyét állandó lakóhelynek kell tekinteni. 2.g (1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a kihirdetését követő napon lép hatályba. (2) A 3.4 az e rendelet kihirdetését követő tizenötödik napon lép hatályba. 3.5 (1) A Kormány e rendelet hatályát aszomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló 2022. évi VI. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja. (2) Ez a rendelet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló 2022. évi VI. törvény hatályvesztésekor hatályát veszti.
Micó
2022. július 09. 12:31
Azt miből gondolja, hogy ezeknek magyar identitásuk lesz, nem pedig ukrán nacionalista? Trianonból? Inkább kínait fogadjon be. A kínai kínai identitással sem tudja az ország adott területét kínához csatolni. Az ukrán ukrán nacionalista identitással kinyírhatja ezt az országot. Továbbá az ellenzékre fog szavazni. Ilyen döntést hoz VITA NÉLKÜL?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!