Újabb érdekes leletek kerültek elő a Budavári Palotanegyedben

2023. április 05. 17:23

Az egykori Honvéd Főparancsnokság helyreállítása során a régészeti feltárás számos értékes leletet hozott napvilágra.

2023. április 05. 17:23
null

A késő Árpád-kortól egészen Luxemburgi Zsigmond uralkodásáig terjedő időszakból származó leletek kerültek elő Palotanegyedben – osztotta meg Facebook-oldalán a Nemzeti Hauszmann Program. A szakemberek a mostani alkalommal azonosítottak egy virág alakú, lapos bronzveretet, amelyet vékonyabb bőrre vagy erősebb textíliára erősítve viseltek egykor. Előkerültek középkori cseppes poharak és palackok töredékei, amelyek az itáliai Velencében készültek a 14-15. században, amelyek

a királyi palota közelében egykor élő családok gazdagságáról tanúskodnak.

A régészek a feltárás során épségben találtak rá három konyhai főzőedényre, amelyek formájuk és kivitelezésük alapján a 15. századból származnak. Valószínűsíthető, hogy a kútból előkerült edények vízvételezés közben, véletlenül merülhettek a kút mélyére, ahol az iszap jó állapotban konzerválta őket – olvasható a bejegyzésben. A leletegyüttes kétséget kizáróan

legértékesebb darabja egy 14. századi aranygyűrű töredék, amelyet egykor hegyikristály díszíthetett.

A régészeti feltárások után folytatódik a volt Honvéd Főparancsnokság építése: a Szent György tér felé egy építészeti stílusjegyeiben az eredetihez szervesen illeszkedő épületrész egészíti majd ki. Az egykori Honvédelmi Minisztérium homlokzatát idéző kiegészítés Kallina Mór épületével közel azonos látványt nyújt majd.

 

Nyitókép: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nagy Pál
2023. április 06. 02:22
Gratulálok! A fenti hozzászólásokból lemérhető a NERcsicskák szellemi kapacitása és a magyar múlt iránti tisztelete.
zakar zoltán béla
2023. április 05. 19:50
Boesme szakdolgozata is ott van?
Bell & Sebastian
2023. április 05. 18:14
Nem mondunk köcsögöt, népművészeti agyagedény, így pontos.
nyúlgerinc
2023. április 05. 17:57
"Újabb érdekes leletek kerültek elő a Budavári Palotanegyedben" A címbe belefutva az volt az első gondolatom, csak nem a Hadházy doktor úr földi maradványait találták meg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!