Vadonatúj, azúrkék géppel, különleges személyzet kíséretében érkezik Budapestre Ferenc pápa

2023. április 26. 12:00

Kulisszatitkok és érdekességek a pápai gépről!

2023. április 26. 12:00
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Az olasz nemzeti légitársaság egyik legújabb repülőgépével érkezik Budapestre a hét végén Ferenc pápa. A római pápákat apostoli útjaikra hagyományosan a nemzeti légicég fuvarozza, az Alitalia csődje után a megtisztelő feladatot az újonnan létrehozott ITA Airways vette át. Az olasz cég (amelynek felvásárlására komoly erőfeszítéseket tesz a német Lufthansa-csoport) minapi közleményében tudatta, hogy Ferenc pápa egyik legújabb, az elmúlt hónapok folyamán átvett repülőgépük fedélzetén érkezik Magyarországra: az európai Airbus gyár A320neo típusú gépéből négyet vett át eddig a római vállalat, s ezek egyike száll majd le Budapesten április 28-án (a tervek szerint 10:05-kor). 

A cég gépei látványos festésükkel hívják fel magukra a figyelmet: miközben a légiiparban az a trend, hogy a gépek törzsének egyre kisebb hányadát festik be (a jelszó természetesen a költséghatékonyság), addig az ITA vasmadarai látványos azúrkék színben pompáznak. A A320neo típus ráadásul

illeszkedik a katolikus egyházfő teremtésvédelmi programjához: 20 százalékkal kevesebb kerozint fogyaszt és ugyanennyivel kevesebb károsanyagot bocsát ki,

mint elődje, a A320ceo. A cég közlése szerint ráadásul a pápát szállító járaton 0,5 százalékban fenntartható üzemanyagot kevernek majd a hagyományos mellé, ami tovább csökkenti a járat karbonlábnyomát, melyet egyébként – közlése szerint – az olasz légitársaság teljes egészében ellentételez majd. 

Itt nézhet meg egy látványos videót az ITA első A320neo gépéről:

A vadonatúj gépen debütál majd az ITA szintén vadonatúj formaruhája: a három pilótából és hat légiutaskísérőből álló személyzet tagjai most viselik majd először az új egyenruhát, melyet alig egy héttel a budapesti út előtt mutattak be. Persze az olasz divat hagyománya kötelez, a ruhákat a világhírű Brunello Cucinelli tervezte, a cég reményei szerint pedig kellően egyediek, így az utasok számára az ITA különlegességét szimbolizálják majd. A személyzet által végzett munkát egyébként

egy külön csapat is segíti, akik a cég különleges járatainak megszervezéséért és kiszolgálásáért felelősek.

A járat kapitánya pedig az a Massimiliano Marselli lesz, aki már 18 ezer repült órával rendelkezik, s meglehetősen rutinos kapitánynak számít. A gépen a pápán kívül helyet foglal majd egy népes vatikáni delegáció is, valamint azok az újságírók, akik háromnapos magyarországi látogatása során végigkísérik őt. Köztük természetesen ott lesznek a magyar sajtó és média képviselői is. 

A fedélzeten az ITA magasrangú küldöttsége köszönti majd a 41. apostoli útjára induló szentatyát: Antonino Turicchi, az ITA Airways elnöke; Fabio Maria Lazzerini vezérigazgató, valamint Emiliana Limosani kereskedelmi igazgató kívánnak majd kellemes utazást Magyarország felé. Ők egyébként alig néhány napja találkoztak legutóbb Ferenc pápával, aki április közepén a Vatikánvárosban fogadta a légitársaság küldöttségét. Az egyházfő akkor köszönetet mondott az ITA-nak, amiért „bizonyos értelemben a pápa szárnya”, így pedig „lehetővé teszi Péter utódának, hogy a remény és a béke evangéliumát hordozva elrepüljön a föld végső határáig”

Budapest felkészült

A Mandiner információi szerint a budapesti repülőtéren már megtörtént a főpróba, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér készen áll a szentatya fogadására. Az ilyenkor szokásos nemzetközi protokoll természetesen rendkívül szigorú, hiszen

a pápa a világ öt legjobban őrzött emberének egyike, érkezése rendkívüli felkészültséget igényel. 

Az Európa legjobb repülőterének választott budapestin többek között olyan szempontokra kell figyelni, mint a sterilitás: sterilen tartani a területet azt jelenti, hogy a Rómából érkező pápai járat állóhelyére és környékére még az egyébként is komoly biztonsági szabályok közepette is kiemelten figyelnek. Egyes egyházi forrásaink szerint két repülőgép érkezik az örök városból (ezt más, a szervezésre rálátó körök nem tudták megerősíteni), arra a területre pedig, ahol a „pápai flotta” (egy vagy két) gépe áll majd, csak a legmagasabb szintű engedéllyel lehet belépni péntek reggeltől vasárnap estig. 

A budapesti repülőtéren történik majd Őszentsége hivatalos köszöntése és búcsúztatása is, amelyen egyházi és állami méltóságok mellett katolikus intézményekben dolgozók gyermekei is hivatalosak.

 

Nyitókép: ITA Airways Facebook-oldala

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2023. április 27. 07:37
"illeszkedik a katolikus egyházfő teremtésvédelmi programjához" A repülőgépet is isten teremtette? Hogyan vitték fel Noé bárkájára? 🤣🤣🤣
EX - Terminátor
2023. április 26. 17:08
https://www.youtube.com/watch?v=y3DsHGDRQ5M
Yogibear
2023. április 26. 16:31
A kepen nem neo modell van, azoknak a szarnya wingletben vegzodik. Tele van a net repulogep fotokkal, nem lett volna nehez talalni egyet. Mint pl ez. https://www.jetphotos.com/photo/10931539?utm_campaign=iOSutm_medium=Referral&utm_source=iOS+App
KBA98
2023. április 26. 16:28
Ti barmok! Nem a pápát imádják, hanem azt amit képvisel! Jelen esetben a béke hírnöke! DE ti nyomorult hazaárulók menjetek feritekkel meg a bolgár nővel együtt! Majd a pokolban talákoztok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!