Zéró tolerancia? A mértékletességet kellene hirdetni!

2023. augusztus 06. 09:48

A bor ezer éve része európai kultúránknak, étkezésünknek és társas életünknek. Az alkoholizmus és a drogfogyasztás ellenségünk.

2023. augusztus 06. 09:48
null

Írta: Jásdi István csopaki borász, üzletember
 

„Ha ezeknek az ember a kisujját nyújtja, a karját akarják! Azért nem ihat az ember egy deci bort ebédhez, mert ő is ilyen. Nem tud időben megállni. Mert magyar.”

Na, ne hülyéskedjünk! Elmagyarázom:

Egy rendes éttermi ebéd egy-két pohár bor nélkül nem lehet teljes 

(átlagsúlyra vetítve az úgy 1,5-2%0 véralkohol). 

Ha egy ötfős társaságból a sofőr nem iszik bort, nagy eséllyel lemond róla a másik négy is. Isznak helyette cukros üdítőket. Egy deci bor – 12-13% alkohollal – nem tompítja, hanem élesíti az érzékeket. Erre jöhettek rá a legtöbb európai országban, ahol 0,2 és 0,5%0 között van a véralkohol elfogadható szintje.

Az ebédhez fogyasztott egy deci bort összemosni az alkoholizmussal vagy a drogfogyasztással csak a fenti bevezető mondattal lehet. 

Ez pedig azt a képességünket kérdőjelezi meg, hogy élni tudunk a szabadságunkkal. 

Mi magyarok.

Az alkoholizmus és a drogfogyasztás népbetegség. Kapcsolat romboló, halálos. Küzdeni kell ellene. Nem tiltással, hanem a mértékletességet hirdetve. 

A bor ezer éve része európai kultúránknak, étkezésünknek és társas életünknek. Az alkoholizmus és a drogfogyasztás ellenségünk.

 

Fotó: Mandiner archív
 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2023. augusztus 06. 15:35
Amikor bevezették már akkor azt mondtam hogy ez igen nagy érvágás lesz a szőllészeknek-borászoknak! Azt hittem hogy előbb "fellázadnak"... Amúgy meg furcsállom hogy a szőlész-borász szakma ennyi idő alatt sem tudott lépni a "nem szeszesital kategóriában... és pl a COCA-COLA-t sem tudták még csak pár százalékot sem kihasítani a hatalmas üzletből... Például a RED-Bull-nak mekkora sikere tudott lenni... Szóval nincs olyan hogy hogy "a kecske is jóllakjon meg a káposzta is megmaradjon" főleg akkor ha nem is keresik a lehetőséget erre a dologra...
Medici
2023. augusztus 06. 14:57
Mértékkel! Ebben van igazság, de nem mindenki tudja értelmezni. Amikor a belgyógyász megtükrözte a gyomromat, a vizsgálat után közölte, hogy nincs gond, de azért megkérdezte, miként állok a -szavai szerint- "borocskákkal". Mire én: - Mértékkel fogyasztom főorvos úr. A doktor: - Milyen mértékkel? Én: - Időnként egy ásónyomnit. Nem értette. Persze nem tettem hozzá, az ásónyomni az öt akós hordóból értendő.
Pelso j.
2023. augusztus 06. 13:27
A fickó nincs tisztában a zéró szó jelentésével?
drrc
2023. augusztus 06. 13:16
Van igazság abban, amit mond, de inkább felsz*pás a zéró tolerancia megszüntetéséhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!