Hont Pressmannek Horthy-ügyben: „Köszönjük, de tengerentúli segítség nélkül is megy nekünk”

2023. szeptember 08. 15:10

Az újságíró szerint tökéletesen igazuk van azoknak, akik megpróbálják fölhívni Lázár János figyelmét arra, hogy Horthy egyáltalán nem volt „kivételes államférfi”.

2023. szeptember 08. 15:10
Hont András

A Mandiner korábban beszámolt róla, hogy Lázár János Kenderesen azt mondta: „Horthy három dolog: kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona”. Szavai felborzolták a kedélyeket a magyar nyilvánosságban, David Pressman is reagált a miniszter szavaira. „Horthy Miklós bűnrészes volt a magyarországi zsidó lakosság lemészárlásában a holokauszt idején. Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egyik magas rangú tisztviselője részt vesz a brutális örökség rehabilitálására és népszerűsítésére irányuló erőfeszítésekben” – írta bejegyzésében a nagykövet.

Ezt is ajánljuk a témában

Hont András egy meglehetősen hosszú posztban fejtette ki véleményét Horthy-ügyben. „És tényleg csak Pressmann hiányzott már” – kezdte bejegyzését az újságíró.

Mintha nem lenne elég problémánk magunktól is a múlttal, a múltföldolgozással,

a különböző örökségekből, családtörténetekből fakadó – amúgy egyáltalán nem föloldhatatlan – meg nem értéssel és szembenállással, akkor jön ő, és eligazít, hogy pontosan hogyan is kell viszonyulni a magyaroknak a saját történelmi korszakaikhoz és azok szereplőihez” – fogalmaz az újságíró.

Mint írja: „teszem azt – ha megjegyezhetem a legnagyobb tisztelet hangján –, Magyarországnak nem volt olyan vezetője az Egyesült Államok létezésével megegyező időszakban, aki rabszolgát tartott volna, de nem hinném, hogy egy amerikai diplomata ez alapján és csak ez alapján megnyilatkozhat Washingtonról, Jeffersonról vagy Madisonról, még akkor sem, ha New York-i demokrata elvbarátai, az egykori déli rabszolgatartók pártjának mai képviselői Jeffersonnal szemben ezt már el is kezdték”.

Köszönjük, de tengerentúli segítség nélkül is megy nekünk,

hogy a föltárás, egy adott kor viszonyainak, összefüggéseinek megértése, az akkori dilemmák és lehetőségek bemutatása helyett a saját erkölcsi nagyságunkat, a kiválóbbakhoz tartozásunkat demonstráljuk” – fogalmaz Hont.

Az újságíró szerint tökéletesen igazuk van azoknak, akik megpróbálják fölhívni Lázár János figyelmét arra, hogy Horthy egyáltalán nem volt „kivételes államférfi”. Szerinte a vita középpontjában egy „bruttó 50 ezer embert fölkavaró kérdés áll”.

„Ebből az 50 ezerből az aktívabbak/elkeseredettebbek/szereplési vágytól fűtöttebbek beleordították a magyar éjszakába/belesírták a fészbukba, hogy micsoda utolsó gazembert ünnepel Lázár és a jobboldal, t_e_h_á_t ezzel szemben ők a jók. Magukról szól, nem Horthyról” – véli Hont András.

Nyitókép: YouTbe

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vladiszláb
2023. október 02. 17:39
Xxx
Vladiszláb
2023. október 02. 17:38
Horthynak köszönhetjük, hogy egy végletesen vert helyzetből, önálló államot csinált. Persze értem én, hogy a magyar hazaárulóknak (baloldal) és az ellenségeinknek ez nem te'ccik.
Palatin
2023. október 02. 16:48
Horthyt nem találták bünösnek se az amcsik, se a szovjetek, se Izrael. Nem üldözték, nem helyezték vád alá, azaz nem volt büne. Miért kell bemocskolni, egy olyan államférfit, aki letörte a legvadabb bolsevik terrort, Trianon után talpra állította az országot, a zsidókat igenis meg akarta menteni, sokakat meg is mentett, minden ellenkezö rágalom ellenére, és jóvá akarta tenni a trianoni gazemberséget? Ö egy igazi, tisztességes magyar államfö volt, akire fel lehet és fel kell nézni. A legnehezebb idöben is helytállt. Azt ne felejtsük el, hogy : HORTHYT A NÀCIK ÉPPEN ÚGY ZSAROLTÀK, AHOGYAN MA ZSAROLJA AZ ÚNIÒ ORBÀNT. Horthy sem cselekedhetett legjobb belátása szerint, és Orbán sem teheti, amit a legjobbnak lát az ország érdekében. A birodalmak gonoszok, akármilyen dicsönek hazudott sötét szándékból jönnek is létre.
Palatin
2023. október 02. 16:48
Pressman egy bugris, neki nemcsak hogy fogalma sincs Magyarországról, de még kimondottan rosszindulatú is. Kultúrát, emberséget tekintve, ö csak egy kis tintapötty az eldobott csomagolópapíron, hogy csúnyábbat ne mondjak. Nem érdemli meg még azt sem, hogy magyar levegöt szívjon. A volt brit Lindsay nevü angol nagykövet úrhoz képest, - aki ragyogóan megtanult magyarul, és imádta a magyar verseket, több alkalommal szavalta is kedvenceit a TV-ben -, ö valóban egy minösíthetetlen bunkó.. https://www.youtube.com/watch?v=Oe7XET9XLU4
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!