Tisztességes megítélést Horthy Miklósnak!

2023. szeptember 07. 10:55

Ismét fókuszba került Horthy Miklós történelme szerepe.

2023. szeptember 07. 10:55
Mező Gábor
Mező Gábor
Facebook

„Tisztességes megítélést Horthy Miklósnak. Ismét fókuszba került Horthy Miklós történelme szerepe. »Horthy Miklóst magyar hazafinak tartom, aki teljes joggal és teljes erkölcsi alappal rendelkezhetett úgy, hogy hazai földben kíván nyugodni. Horthy Miklós történelmi és politikai szerepének a megítélése, az nem csak a történészek feladata, hanem a nemzet folytonosságában és nemzet tudatában is tisztességgel el kell helyezni« – mondta róla Antall József. 

Bölcs mondatok. Idén kétrészes adást forgattunk Horthy Miklósról az M5 Históriában. Szerencsére mindkét adás nézett lett, a videómegosztón is azok. A linkek a hozzászólások között lesznek. Két vélemény az adásokról: 

»Kiváló feldolgozása a témának: elismerés és gratuláció jár a készítőknek! Egybevág mindazokkal a tényekkel, amiket korábban szemtanuktól hallhattunk – több esetben. Tűrhetetlen volt az a sok hazugság, amivel agresszívan az értelmetlenségig összezavarták  a történéseket. Nagy lépés, hogy hiteles források alapján tisztán lehet látni, mi történt a vészterhes időkben.«

»Nagyszerű műsor, a téma igazi szakértőivel. Ez is hozzájárul a Kormányzó Úr hiteles megítéléséhez amit sokszor porig próbáltak rombolni/elhallgatni az elmúlt 75évben. És még mindig nem halad elég gyorsan a szemléletváltás sajnos történészi körökben sem. Ha történelemtanár lennék, biztos megkeresném a módját az ilyen filmek diákoknak történő bemutatásának.«

Nyitókép: Horthy Miklós kormányzó látogatása a 4. Nemzetközi Cserkész Világtalálkozón / Fortepan.hu, ad.: Jóna Dávid

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. október 02. 16:48
Horthyt nem találták bünösnek se az amcsik, se a szovjetek, se Izrael. Nem üldözték, nem helyezték vád alá, azaz nem volt büne. Miért kell bemocskolni, egy olyan államférfit, aki letörte a legvadabb bolsevik terrort, Trianon után talpra állította az országot, a zsidókat igenis meg akarta menteni, sokakat meg is mentett, minden ellenkezö rágalom ellenére, és jóvá akarta tenni a trianoni gazemberséget? Ö egy igazi, tisztességes magyar államfö volt, akire fel lehet és fel kell nézni. A legnehezebb idöben is helytállt. Azt ne felejtsük el, hogy : HORTHYT A NÀCIK ÉPPEN ÚGY ZSAROLTÀK, AHOGYAN MA ZSAROLJA AZ ÚNIÒ ORBÀNT. Horthy sem cselekedhetett legjobb belátása szerint, és Orbán sem teheti, amit a legjobbnak lát az ország érdekében. A birodalmak gonoszok, akármilyen dicsönek hazudott sötét szándékból jönnek is létre.
Palatin
2023. október 02. 16:14
Azt kell jól megérteni Horthy-val kapcsolatban, hogy öbelöle azért akartak egy NoGo-figurát fabrikálni a komcsik, mert az ö célja Trianon revideálása volt, a zsidókat ö egyáltalán nem akarta bántani. A nácik a német megszállás után pontosan ezért puccsolták meg. A "béketáborban" azonban nem lehetett azt mondani, hogy Horthy a kvázi a magyarok védeméért lenne bünös, ezért kellett a nyakába akasztani olyan súlyos bünöket, amit nem követett el. Horthyról keveset tudunk, mert róla minden jót el kellett hallgatni. Van egy könyv "Damals in Budapest" (magyarul jellemzöen nem jelent meg), amiben Wallenberg svéd diplomata naplója alapján fel van dolgozva, hogy mi történt a német megszállás elött és után. https://www.amazon.de/Damals-Budapest-Buch-Raoul-Wallenberg/dp/3451195461 Horthy Budapesten utcákat "adott" el a semleges svédeknek, hogy ott,- "svéd felségterületen" -, mentsék a zsidókat. Sok tizezer zsidót mentettek meg így. Hitler ezt "elnézte", mert szüksége volt a svéd acélra.
Palatin
2023. október 02. 16:09
HORTHY IGENIS ÉRDEMELNE EMLÉKMÜVET! Horthy kimondottan védte, bujtatta, menekítette a zsidókat. Pontosan ezért és a kiugrási kisérlete miatt buktatták meg öt a nácik, és rabolták el a fiát is. A német megszállásig nem esett bántódásuk a zsidóknak. Minden magyar zsidó haláláért a nácik felelösek. A magyarok annyiban feleösek, hogy a magyar infrastrukturát (vonatokat stb.) rendelkezésre bocsátották, de nemigen volt más választásuk. A németek diktáltak, úgy mint ahogy ma az unió és az USA diktál. Ha ma az unió/Nato kötelezne bennünket súlyos büntetés mellett a fegyverszállításra, meg tudnánk tagadni? Nyilván nem. Horthy is ebben a helyzetben volt. Ma mi ugyanúgy kénytelenek vagyunk engedelmeskedni az uniónak, ahogy annak idején Horthy sem nagyon mondhatott ellen Hitlernek. Ahogy ezt megtette, le is váltották, és Szálasit tették a helyére. Az unió ma ugyanezt akarja Orbánnal, Gyurcsány lenne az új Szálasi. Félelmetes párhuzam. Ezzel a szemmel kell nézni Horthy lehetséges mozgásterét.
Palatin
2023. október 02. 16:07
Horthyt a nácik éppenúgy zsarolták, - nem cselekedhetett belátása szerint -, mint ahogy Rákosiékat, Kádárt zsarolta a Szovjetunió és ahogy ma Orbánt is zsarolja az unió. Minden esetben a nemzeti szuverenitáshoz való ragaszkodás volt (és van) a zsarolás, kényszerítés oka. Az idök és a birodalmak, ha változnak is, a lényegük örökké ugyanaz marad. Ezt mi magyarok tudjuk a legjobban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!