Janikovszky János szerint nem szabad azzal foglalkozunk, hogy az apja az ÁVH ezredese, Szeged rettegett alakja volt

2023. október 01. 15:07

A valóságban beperelte a PestiSrácokat akkor, amikor ott publikáltam az édesapjáról.

2023. október 01. 15:07
Mező Gábor
Mező Gábor
Facebook

„Janikovszky János szerint nem szabad azzal foglalkozunk, hogy az apja az ÁVH ezredese, Szeged rettegett alakja volt. »Ki foglalkozik azzal, hogy ki volt Juhász Gyula felesége, vagy József Attilának a valakije«. Egyrészt segítek, azzal is foglalkoznak. És, ha lehet, ameddig lehet, addig Janikovszky Bélával is fogunk. Ugyanis már nem vitethet el. Se Lipótra, se a temetőbe. 

»Ki foglalkozik azzal, hogy ki volt Juhász Gyula felesége, vagy József Attilának a valakije« – ez a válasza Janikovszky Jánosnak arra, ha valaki szóba meri hozni, hogy az apja, Janikovszky Béla az ÁVH kegyetlen ezredese, Péter Gábor egyik legfontosabb embere volt. Szegény Janikovszky Jánosra »rájár a rúd«, nem elég, hogy a Videoton külkeres-mérnökeként a nyolcvanas években Nyugat-Németországba küldték, onnan még megtollasodva is kellett hazatérnie. Annyira biztosan, hogy privatizálja a Móra Könyvkiadót, ami azóta is az övé. Lásd még: posztkommunista hálózat és privatizáció. 

Láttam egyébként őt pénteken a Nemzetközi Könyvfesztiválon, ugyanilyen fehér ingben sétálgatott ott is. Inkább nem mentem oda hozzá. Sűrű napjai lehettek, hiszen beszédet tartott azon az ünnepségen, amelyen Szegeden a város »híres elvtársnőjét«, Janikovszky Évát méltatták. A riporter viszont feltett egy igazán jó kérdést (és ezért elismerésem): 
»Félve hozom szóba, mert nem illik az alkalomhoz, de Önt hallgatva mégis felvetődött bennem, hogy Szegeden lehet, hogy az Ön édesapjának az évtizedekkel ezelőtti rendszerben betöltött szerepe is nyomot hagyott némely családokban?«
Janikovszky válaszát pszichológusoknak és történészeknek kellene elemeznie, én nem akarom. Persze azért megkaphatja a múlttagadóknak járó »Bauer Tamás-díjat«.

(...) De Janikovszky János nemcsak történelmet hamisít, nem »csupán« az áldozatok, a kivégzettek emlékét sérti meg durván, konkrétan hazudik is. »Ezek olyan hazugságok, amelyeket igazából bíróságon kellett volna megtámadni, de tudom, hogy semmi értelme, évekbe telne« – meséli.

A valóságban beperelte a PestiSrácokat akkor, amikor ott publikáltam az édesapjáról. Janikovszky János a jóhírnév megsértéséért szállt csatamezőre – nem tudom, hogy a kommunista mozgalmárként indult Janikovszky Éva, az ÁVH-s Béla vagy az ő esetleges »jóhírnevéről« volt-e szó –, de elbukott. Elbukott.
Gondolom, elment a kedve.”

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Fortepan

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2023. október 02. 11:14
Itt többen felvetik, hogy mehetett feleségül Janikovszky Éva a rettegett szegedi ÁVÓ-s Janikovszky Bélához? Úgy, hogy mindketten szerepet játszottak a karrier és a "túlélés" érdekében és ez bejött nekik. Származásukat tekintve a kommunizmus deklarált elvei szerint mindketten osztályidegennek számítottak: Kucses Éva nagyapja a híres szegedi korzón, a Kárász utcán elegáns magán könyvkereskedéssel rendelkezett, melyet később államosítottak. Éva anyai ágon zsidó származású, de ő is tagja a KMP-nek szegeden, ami mentesítette az "osztályidegenség" vádja alól, csakúgy mint J. Bélát, aki 1930-tól KMP párttag, de közben kriptokommunistaként beépül a Turul Szövetségbe és a Csaba Bajtársi egyesületbe is. Az "osztályidegenség" stigmáját úgy mosták le magukról, hogy megtanultak proletár módon viselkedni: Béla ÁVÓ-s lett Szegeden, Éva pedig teherautón csasztuskázott a KMP-nek és proli módra káromkodott, ha kellett. Az elhunyt Vittner Mária 56-os még ennél is cifrábbakat leír róla a könyvében.
Osztap_Bender
2023. október 02. 06:08
A cikk csak arról nem informál, hogy Janikovszky doktor zsidó volt és miket követett el a foglyok és saját első felesége ellen. Arról sem, hogy ők vallatták az ávón letartóztatása után a szintén zsidó Kardos György katpolos alezredest, későbbi szintén ávóst, majd könyvkiadót. Második felesége (Janikovszky Éva) ezután még rossz néven vette, hogy Kardos elkergette a Magvető kiadó környékéről. Úgy tűnik az ávós palánták vígan teremnek a hazánkban, valakik kihizlalják őket anyagilag. Az elmaradt felelősségre vonások, hazudozások, a terhelő dokumentumok megsemmisítése meghozta a várt eredményeket.
Titi
2023. október 01. 20:46
A gazember kommunisták annyi embert tettek tönkre, amennyit nem szégyelltek, márpedig ők nem voltak szégyellősek. Kinek a házát, villáját, földjét, az általuk megkívánt javakat lopták el. A szörnyeteg saját feleségét a Lipótba záratta, és ki tudja milyen szörnyűségeket követett még el. És ez a komcsik által kegyelt majom leáll a történelemmel vitatkozni, perelni. Ha apád kommunista tolvaj, gyilkos volt, akkor lapulj meg, vagy ha nem, akkor viseld a következményeket. Én nem dicsekednék egy ilyen apával, az biztos. De, hogy janikovszky éva anyaként lapított, és nem állt ki egy másik anya mellett, az mellbe vágó. De gondolom neki is könnyebb volt az élete a prominens kommunista feleségeként, és még volt képe gyermekregényeket írni. De, mint tudjuk, mindig van az a pénz. A Hír TV egyik adásából tudtam meg az egész történetet, nem rég, és teljesen elképedtem. Nem volt sok janikovszky könyvem, de mindet kihajítottam. A kommunista bűnös, de az is aki ha hallgatólagosan de asszisztált neki.
letsgobrandon-2
2023. október 01. 20:46
nem semmi volt a patkány https://hu.wikipedia.org/wiki/Janikovszky_B%C3%A9la
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!