Orbán Viktor az Erdogannal folytatott tárgyalások után: Az a tervünk, elnök úr, hogy a 21. századot megnyerjük. Ehhez keressük a szövetségeseket

2023. december 18. 17:28

A találkozón kiemelt stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek.

2023. december 18. 17:28

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, hétfőn Budapestre érkezett Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor miniszterelnökkel az egyeztetésüket követően. A találkozón kiemelt stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek – számolt be az Index.

A lap elsőként idézte Orbán Viktor magyar kormányfőt, aki a sajtótájékoztató elején kijelentette: „amikor még a szakma elején voltam, azt gondoltam, hogy ez csak játék a szavakkal. Valamit barátinak, stratégiainak, aztán kiemelt stratégiainak nevezünk, de aztán megtanultam, hogy ezeknek a szavaknak jelentősége van, mert ezek valóban a kapcsolatok különböző minőségét írják le”.

Majd azzal folytatta, hogy

a mai napon kiemelt stratégiai együttműködési viszonyt hoztunk létre a nemzeteink között. Nem tudom, hogy van-e még följebb”

„A diplomácia nyelvén ez a legszorosabb, baráti, testvéri és politikai együttműködést fejezi ki, benne van a két nép szándéka, ami arról szól, hogy a jövőben olyan szorosan akarnak együttműködni egymással, amennyire ezt csak két nép és ország teheti”.

A miniszterelnök ezt komoly elköteleződésnek nevezte, amit annak reményében vállalnak, hogy mindaz, amit a török elnök programjában olvastak, valóra fog válni. 

„Az a tervünk, hogy a 21. századot megnyerjük”

Orbán Viktor arra is emlékeztetett, hogy Recep Tayyip Erdogan „nagy ívű programot is közzétett Törökország következő száz évéről. Amit szerényen úgy összegezhetnék, hogy a következő száz év az önöké lesz. Mi ezt elhittük. Ezért kötöttük most ezt a megállapodást. Az előző századot mi, magyarok elvesztettük. Senki se vesztette el Európában olyan mértékig az előző századot, mint mi, magyarok. 

Az a tervünk, elnök úr, hogy a 21. századot megnyerjük. Ehhez keressük a szövetségeseket” 

– idézte a magyar kormányfőt az Index.

Vasútfejlesztési és hadiipari megállapodásokat is aláírtak

A magyar miniszterelnök szerint a nagy terv az, hogy 

a 21. században a magyarok és a törökök együtt lesznek győztesek. 

A kormányfő a konkrétumokra is kitért- Elmondta, hogy immár huszonegyedik alkalommal találkoztak hivatalos formában, valamint, hogy a kereskedelmi áruforgalom mértékét az elmúlt több mint tíz évben megkétszerezték:

ötszáz török vállalat dolgozik Magyarországon, száz magyar vállalat Törökországban. 

A magyarországi török befektetések számukban és értékükben is nőnek, a mai napon új területekre is kiterjesztették együttműködésüket – húzta alá Orbán Viktor.

Ezután ismertette, hogy vasútfejlesztési és hadiipari megállapodásokat is aláírtak. Majd az elhangzottkhoz hozzátette, hogy

 Magyarország számára Törökország fontos.”

Nincs Magyarország biztonságban Törökország nélkül, a migrációt Törökország nélkül nem tudják megfékezni, az ukrán–orosz háborúban az egyetlen ország, amely eredményt tudott elérni béketeremtés ügyében, az Törökország volt a gabonakérdésben, és a KFOR-erők parancsnokságát is épp most vette át Törökország – sorolta a tájékoztatón Orbán Viktor.

Cél a 6 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom, a vámuniót pedig modernizálni kell

A kormányfő az energiabiztonságot illetően hangsúlyozta, hogy Törökország segítette Magyarországot a földgáztranzitban, most pedig abban is megállapodtak, hogy nemcsak szállítanak Törökországon keresztül, hanem vásárolnak is Törökországtól, ahogy azt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette. 

A kereskedelmi forgalom idén meghaladja a 4 milliárd dollárt, a cél 6 milliárd dollár

– hangzott el.

Végül arra is kitért, hogy vannak olyan dolgok is, amelyekben segíteni szeretnének Törökországnak. Van egy vámunió az EU és Törökország között, amely még 1995-ben jött létre, azóta a gazdaság már más, modernizálni kell ezt a megállapodást. A magyar uniós elnökség alatt mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez bekövetkezetten. 

A vízumliberalizáció ügyében is támogatják Törökországot. Fejlesztik az egyetemek közötti együttműködést is. Emellett a következő évet a kulturális évadnak szentelik, a 2025-ös évet pedig a török–magyar tudományos és innovációs együttműködés évének nyilvánítják – tekintett a jövőbe Orbán Viktor.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Erdogan: Törökország és Magyarország között baráti kapcsolatok vannak

A magyar miniszterelnök után a török elnök lépett az újságírók elé. Recep Tayyip Erdogan azzal kezdte, hogy

Törökország és Magyarország között baráti kapcsolatok vannak. Ma számos megbeszélésre és egyezmény aláírására került sor”.

Recep Tayyip Erdogan „drága barátjának nevezte” Orbán Viktort, valamint hangsúlyozta, elkötelezettek, hogy elérjék a hatmilliárd dolláros kereskedelmi forgalmat, ennek érdekében szeretnék ösztönözni a kölcsönös befektetéseket.

Kiemelte: nagyon erősek a történelmi szálak, akárcsak a kulturális összetartozás, majd 

örömét fejezte ki, hogy Magyarország megfigyelő tagként jelen van a Türk Tanácsban.

A török elnök azt is elárulta, hogy uniós ügyekről és a gázai fejleményekről is beszéltek. 

Törökország teljes mellszélességgel támogatja Magyarországot az uniós elnökség ellátásában,

 és sok sikert kívánnak ehhez.

Ukrajnában a diplomáciai megoldásra fókuszálnak, Gázában tűzszünetre lenne szükség

Recep Tayyip Erdogan továbbá azt is hangsúlyozta, hogy a háborút nem lehet erőszakkal megoldani, ezért 

Ukrajnában a diplomáciai megoldásra fókuszálnak.

A török elnök megjegyezte, hogy újra aktualizálnák az isztambuli folyamatot. Szeretnék, ha Gázában is mielőbb véget érne az erőszak, melynek érdekében mindent megtesznek. Erdogan a budapesti tájékoztatón a témában leszögezte: tűzszünetre lenne szükség, hogy ne eszkalálódjanak a harcok – írta az Index.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 217 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ninini
2023. december 19. 18:14
És megérkezett Tommaso a hatezerszer megcáfolt baromságaival. Nagy tapsot neki!
Tommaso
2023. december 19. 14:04
"a csecsemőket lefejező, nőket elevenen elégető palesztin iszlamisták nem terroristák, hanem hős szabadságharcosok" ( MONDTA ORBÁN török barátja)
Isten jobb keze
2023. december 19. 14:04
Már szinte hallom sz éljenező agy nélküli fideszeseket.. mivel a fent emlitett nagyon fontos emberi szerv hiányában azt ők mem tudják felfogni, hogy ez a győzelem halva született ötlet! Hála orbánnak minket Magyarokat szinte egész európa, és a fél világ utál… és kb a törököket is… akkor most tulsjdon képpen mit is akar megnyeri a bolond orbán?😂😂 a hiveinek üzenem hogy irbánnak a fizetése 6.5 milla lesz hamarosan, és nektek?? Egyre kevesebb marad a pénz tárcátokba a hóvégén.. de ez sem érdekel benneteket csak orbán nagy úr.. na kezditekmár kapisgálni miért mondják rátok hogy agy nélküliek vagytok??😂😂😂😂 hogy verjétek édes anyátokba a faszotokat haza árulók! 💩💩
Tommaso
2023. december 19. 14:03
Végtelenül szánalmas látványt nyújtott az EU-s tanácskozáson, a többiek által messze kikerült, egyedül ácsorgó Felcsúti Döbrögi. Orbánt már csak a keleti, véreskezű despoták fogadják be maguk közé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!