Hosszú, kínos csend után meghívta a baráti sajtót a BKK, és leszögezték: minden rendben lesz

2024. január 25. 15:19

Ha kell, majd egy hónap múlva az adatok birtokában megint módosítanak a menetrenden.

2024. január 25. 15:19
null

„Csak olyan járatcsoporthoz nyúltunk hozzá, ahol 70 százaléknál alacsonyabb kihasználtságot láttak” – mondta egy csütörtöki háttérbeszélgetésen Walter Katalin BKK-vezér az eseményen jelen lévő Magyar Hang tudósítása szerint.

Ezt is ajánljuk a témában

A tisztázó sajtóbeszélgetésre közel egy héttel a BKK-botrány kirobbanása után, kínos hallgatást követően került sor. Ez alatt a hat nap alatt Walter és Karácsony többször egymásnak ellentmondóan, összevissza nyilatkozott, végül előbbi elismerte a hibát, és elnézést kért az utasoktól.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A vezérigazgató ismertette, hogy a BKK 2023-ra 16,246 millió férőhely-kilométert rendelt meg, 2024-ben viszont már 16,455 milliót, vagyis a korábbinál többet, de persze nem elegendőt, hiszen „sajnos vannak pénzügyi realitások a fővárosban” (A férőhely-kilométer az összes elindított jármű számából, a járművek által szállítani képes emberek számából és a megtett út hosszából számolandó mértékegység- a szerk)

Az említett átcsoportosítások az összes kiadott teljesítmény 0,17 százalékát érintik, és bár sok járatot, de viszonylag kevés órában. A ritkítás oka, hogy a Covid után nem tértek vissza az utasok, a 2019-es összes utasforgalom 85 százaléka maradt meg, de ez a világon mindenhol így van, miután elterjedt az otthoni munkavégzés. 

Így például azt látják, hogy hétfőn és pénteken csúcsidőben 5-13 százalékkal kevesebben utaznak.

A vezérigazgató elismerte: rosszul mérték fel, hogy bár nem nagy a járatátcsoportosítások nagyságrendje, de strukturális változtatást hajtottak végre, ami sok járatot érint, ezért ezt el kellett volna magyarázni. Leszögezte: az átcsoportosításokat egy az egyben február elejétől induló fejlesztésekre fordítják, amelyektől azt várják, hogy évi 2,1 millió új utazás lesz a BKK járatain. Bodor Ádám, a BKK mobilitásfejlesztési igazgatója elmondta, a buszokat nem önmagukban kell nézni, például a belváros és Újpalota közti tengelyt is több buszjárat szolgálja ki (például arra jár az 5-ös busz, a 7E, 8E, stb.) vagyis együtt érdemes figyelni a viszonylatokat. 

Vagyis a teljes járatcsaládot nézve a mostani átcsoportosításból egy utas annyit vesz észre, hogy 0,95 percről 1,05 percre módosult a járatok átlagos követési ideje, tehát 57 mp-ről 63 mp-re, ami azt jelenti, hogy 6 másodperccel ritkábban jön valamilyen busz hétfőn csúcsidőben. Leszögezte: folyamatosan értékelik az új menetrendek utasforgalmi adatait, és vállalják azt, hogy ha szükséges, akkor majd módosítanak azokon.

A BKK egyébként busz, troli és villamos-fejlesztéseket tervez. Egyebek mellett a 12-es villamost meghosszabítanák a Lehel térig, a 75-ös trolit Kőbányáig, de sűrítenének a 33A busz járatain is Dél-Budán. 

A Magyar Hang kérdésére egyébként Walter elmondta: február végéig, tehát egy hónapig gyűjtik az adatokat, mielőtt módosítanának a most életbe léptetett rendszeren.

Nyitókép: BKK Facebook-oldala

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kbs-real
2024. január 25. 16:59
"a BKK 2023-ra 16,246 millió férőhely-kilométert rendelt meg," Kitől?
iimre
2024. január 25. 16:57
"Walter elmondta: február végéig, tehát egy hónapig gyűjtik az adatokat, mielőtt módosítanának a most életbe léptetett rendszeren." Ez így rendben is lenne, csak hát a bevezetés miatti "kommunikációs fiaskó", ill. a ballibsi/kommenista Gyurcsány-maradványok előélete miatt alapból bizalmatlan az ember.
Ízisz
2024. január 25. 16:27
Z. Ha szerintük nincs ezzel semmi gond, akkor miért csinálták ezt sumák módban??? 💯🤔💤
2024. január 25. 16:13 Szerkesztve
Ha nem Karácsony lesz a főpolgi akkor az új polginak kell rendbe tennie és míg sikerül lehet cseszegetni, ha még is egy libsi marad még lehet tovább rontani!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!