Nem fogadják el a buszosok Lázár János ajánlatát, de még elkerülhető a sztrájk

2024. január 17. 17:15

Megtartják a buszosok a január végére tervezett kétnapos munkabeszüntetést, ha nem kapnak újabb ajánlatot Lázár János építési és közlekedési minisztertől. A szakszervezet nem fogadja el a három évre szóló bérmegállapodást. A vasutasok kevésbé elégedetlenek, megfontolják az ajánlatot.

2024. január 17. 17:15
Nagy Kristóf

Elfogadhatatlannak tartja a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a Lázár János építési és közlekedési miniszter által kedden tett béremelési javaslatot. A miniszter a MÁV-Volánbusz csoportszintű érdekegyeztető fórumán egy hároméves bérmegállapodásra tett javaslatot. E szerint három év alatt legalább 25 százalékkal emelkedne a vasutasok és a buszosok alapbére. Az idei évre ez minden munkavállalónak 70 ezer forintos emelést jelentene. 

Ez azt jelenti, hogy aki bruttó 460 ezer forintos alapbért keres, annak idén 15 százalékkal emelkedne a fizetése.

A szakszervezeteket meglepte a keddi ajánlat, ezért a tárgyalások jövő kedden folytatódnak. Úgy tudjuk, a szakszervezetek nem támogatják, hogy több évre szóló bérmegállapodást kössenek, ugyanakkor a vasutasok elfogadnák a 2024-re előirányzott 70 ezer forintos emelést.

Január végén újra sztrájkolhatnak a buszosok

Ezzel szemben a napról napra egyre több munkavállalót képviselő SZAKSZ szerdán bejelentette, hogy folytatják a bérharcot, amennyiben nem kapnak újabb ajánlatot. Az autóbuszos szakszervezet Facebook-bejegyzésében jelezte,

  • csak a 2024-es évre kívánnak megállapodni a munkáltatóval, nem akarnak több éves kollektív szerződést kötni,
  • emellett az idei évre fejenként legalább 90 ezer forintos alapbér emelést követelnek.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke emellett azt is kiemelte, ha ez a két feltétel teljesül, aláírják a kollektív szerződést. 

Ellenkező esetben megtartják a már korábban bejelentett, január 28-29-re szervezett kétnapos munkabeszüntetést, amelyet a munkavállalók nagy része támogat.

A vasutasok óvatosabbak és megfontolják az ajánlatot

A többi szakszervezet egyelőre nem utasította el a javaslatot, de átgondolják azt, ezért a bértárgyalások jövő héten folytatódnak. Várhatóan január 30-ig megszülethet a végleges megállapodás. A Vasutasok Szakszervezete a 2024. évi bér kapcsán továbbra is a 15 százalék, de legalább 70 ezer forintos emeléshez ragaszkodik.

A szakszervezeti oldal fenntartásait fejezte ki a hároméves megállapodással kapcsolatosan, de nem zárkózott el attól, hogy az összérték emelése mellett a számukra elfogadható garanciális elemekkel megköthető legyen egy több éves megállapodás.

A MÁV-nál a munkavállalókat képviselő szakszervezetek tavaly decemberben 2024-re 15 százalékos, legalább 70 ezer forintos bérfejlesztést kértek a munkáltatótól. Ez azt jelenti, hogy a bruttó 460 ezer forintnál kevesebbet keresők arányaiban több mint 15 százalékos fizetésemelést kapnának, míg az 550 ezer forint feletti bérkategóriákban 15 százalék alatti korrekció valósulna meg.

A buszosok kitartanak korábbi elvárásaik mellett

A Volánbusznál a decemberi munkabeszüntetést szervező SZAKSZ 25 százalékos béremelést követel 2024-re. Álláspontjuk szerint ezzel a bruttó keresetnövelés arra elegendő, hogy a magas infláció miatt ne szenvedjenek el reálértéken veszteséget a munkavállalók. Az már korábban nyilvánvalóvá vált, hogy ekkora mértékű béremelésre gyakorlatilag nincs lehetőség.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Facebook/SZAKSZ

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. január 18. 13:31
Ha azt írták volna, hogy MUNKABESZÜNTETÉS MUNKABESZÜNTETÉS MUNKABESZÜNTETÉS akkor nem fértek volna rá a képre.
lendvaiildiko
2024. január 18. 10:59
A türelmetlen TÜRELEM véleménye: "Mindenki maradjon otthon, a vidékiek kezdjék el művelni a földeket, a vidékről származott pestiek is menjenek haza, ürüljenek ki a lakótelepek, Sztálinváros, baltát két tyúktojásért, ne szennyezzük a levegőt....úgy tudom, hogy az LMP is a buszok betiltását szorgalmazza....". HA JÓL EMLÉKSZEM PUZSÉR BESZÉLT A SÉTÁLÓ BUDPEST PROGRAMJÁRÓL, KARÓ-GELI PEDIG EZT MEG IS VALÓSÍTOTTA BICIKLISÁVFESTÉSÉVEL. A sok hülye pesti pedig a Budapest bérletet támogatja és Geli hülyeségét beveszi. Ha egy hülye pesti egy olcsóbb Pest vármegyei bérletet vesz, akkor nem csak a közigazgatási határon belül, hanem Szászhalombattától Szobig, Aszódig ingyen utazgathat... De ezt nem látja.
5m007h 0p3ra70r
2024. január 18. 00:17
>>>benedek77 2024. január 17. 19:22 3 évre 25%-os emelés miközben a geci inflációja ha összeadjuk a tavalyit meg az idei várhatót, ennél több lesz, És ehhez jön még a 3. év. Magyarán romlana a keresete a buszosoknak.<<< 1. Tavalyi: 17,6, idei prognózis 5,5. 17,6+5,5=23,1 < 25. Általános iskola 4. osztály. 2. A keresetnövekedés pozitív folyamat, nem romlást jelent, hanem javulást. Magyarán elég ostobácska vagy, libsis.
5m007h 0p3ra70r
2024. január 18. 00:00
>>>szintetikus 2024. január 17. 17:26 "...Bumchun Precision Hungary Kft. salgótarjáni üzeméből. A felmondások azt követően kezdődtek el, hogy tavaly nyáron a Bachumhoz nagyobb számban kerültek vietnámi vendégmunkások..."<<< Felmondtak a Bumchunnál, hogy a Bachumhoz mehessenek. Nem értem mi ezzel a gondod.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!