Közeleg a határidő, hamarosan dönteniük kell jövőjükről a diákoknak

2024. február 14. 11:12

Még mindig népszerű a felvételizők körében a kommunikációs szak, de becsatlakozott az állatorvoslás is.

2024. február 14. 11:12
null

Február 15-én, azaz csütörtökön érkezik el a felsőoktatási jelentkezési határidő. Eddig kell minden továbbtanulni szándékozónak eldöntenie, hol és milyen szakon szeretne továbbtanulni– hívta fel a figyelmet a vg.hu.

A tavalyi jelentkezési és felvételi számok alapján biztosan sokan választják majd a kommunikáció és médiatudomány szakot, többek között amiatt, mert 

ezzel a diplomával még mindig számos pozícióban el lehet helyezkedni, 

viszonylag gyorsan.

Az elmúlt években a következőképpen alakult a felvételizők száma:

2021: 3683 fő
2022: 3801 fő
2023: 5387 fő

Jóval többen juthatnak be államilag támogatott helyekre

Az összeállításban arra is felhívták a figyelmet, hogy az is serkentheti a továbbtanulási vágyat, hogy a tavalyi 60 563 ösztöndíjas hellyel szemben 

idén már több mit 90 ezer hallgató pályázhat állami támogatásra, 

ennek megfelelően a kínálat is színes. 

A vg.hu cikkéből az is kiderült, hogy még mindig népszerűek a felvételizők körében az állatorvosi- vagy a többféle képzést kínáló informatikai szakok, de „sláger” még a turizmus és a pszichológia is.

Felvételi kisokos

Február 15., csütörtök a határidő, ameddig mindenkinek el kell döntenie, mely felsőoktatási intézményben és milyen szakon kíván továbbtanulni.

A decemberben megjelent felsőoktatási felvételi tájékoztató január végén frissült, és elérhető a Felvi.hu honlapon. Mivel tavaly óta a teljes felsőoktatási felvételi eljárás digitális, ugyancsak a Felvi.hu E-felvételi alpontjában kell feltölteni az összes szükséges dokumentumot a határidőig, majd hiánypótlásra, a jelentkezési helyek sorrendjének egyszeri módosítására, esetleg a jelentkezés visszavonására is itt nyílik lehetőség július 10-ig.

Fontos megjegyzés: az összes felvételizőnek rendelkeznie kell ügyfélkapus hozzáféréssel, ezen keresztül lehet jelentkezni és hitelesíteni a jelentkezést.

A felvételi pontokat 500 pontos rendszerben számítják:

200 pont jár a tanulmányi eredmények alapján,
200 pont jár az érettségi eredményekért is,
100 többlet-, úgynevezett intézményi pontot lehet még szerezni, amelyek felsőoktatási intézményenként eltérők lehetnek.
A maximálisan elérhető 500 ponton felül még 64 extra pontot is lehet szerezni az önkéntes tartalékos katonai szolgálatért, amelynek időtartamától függően 16, 32 vagy 64 pontot írnak jóvá.

A ponthatárokat várhatóan július 24-én hozzák nyilvánosságra.

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!