Mi az a kötelezettségszegési eljárás, amit most megint Magyarország ellen indítottak? – Szakértőt kérdeztünk!

2024. február 07. 20:01

Tárnok Balázs, az Európa Stratégia Kutatóintézet intézetvezetője szerint az eljárás akár évekig is eltarthat és a végén súlyos pénzeket is fizethetünk.

2024. február 07. 20:01

Ahogy arról a Mandiner korábban beszámolt, az Európai Bizottság álláspontja szerint a magyar szuverenitásvédelmi törvény egyes rendelkezései ellentétesek az uniós joggal, ezért megindították az ilyen esetekben alkalmazható eljárást. A hivatalos indokolás szerint az Európai Bizottság úgy véli, hogy

a magyar szuverenitásvédelmi törvény sérti az elsődleges és másodlagos uniós jog számos rendelkezését,

mint például a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, valamint a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát. Magyarország két hónapot kapott, hogy válaszoljon a felszólító levélre, amennyiben a választ nem tartják elfogadhatónak, úgy az eljárást a következő szakaszba léptetik

Ezt is ajánljuk a témában

A hír kapcsán szerkesztőségünk megkereste Tárnok Balázst, az Európa Stratégia Kutatóintézet intézetvezetőjét. A szakértő szerint a kötelezettségszegési eljárásnak ez még csak az első szakasza, ilyenkor az Európai Bizottság informálisabb keretek között jelzi a tagállam felé a kifogásolt pontokat, amelyre az adott tagállamnak – jelen esetben Magyarországnak – két hónapja van reagálni.

Vélhetően az fog történni, hogy Magyarország nem ért egyet azokkal a pontokkal amiket az EB listázott, 

a választ várhatóan a Bizottság sem fogja elfogadni, ezt követően pedig jó eséllyel elindítják a második szakaszt. Ekkor már egy indoklással ellátott véleményt bocsátanak ki, amely már egy formalizáltabb szakasza az eljárásnak” – fogalmazott jogász, aki szerint ha a magyar kormány ezt is visszautasítja,

 az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás keretében az Európai Bíróságra viheti az ügyet, amelynek döntése már kötelező érvényű lesz a felekre nézve.

A fenti forgatókönyv megvalósulása esetén ha az Európai Bíróság az Európai Bizottságnak adna igazat a bírósági eljárás során, a bírói testület kötelezheti Magyarországot, hogy a kifogásolt pontok alapján módosítsa a nemzeti jogszabályt. A szakértő úgy látja: ha a magyar kormány továbbra is ellenáll a döntésnek, akkor újabb keresetet indíthat a Bizottság, ami már arra vonatkozhat, hogy 

különböző kényszerintézkedéseket alkalmazhatnak, akár súlyosabb pénzbírságokat szabhatnak ki.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány ellenállása esetén az egész procedúra mennyi ideig tarthat, Tárnok Balázs úgy válaszolt: „Hónapokról beszélhetünk, amíg a Bizottság megindítja a keresetet a Bíróságon, a bírósági eljárás pedig akár évekig is eltarthat” – véli a jogász, aki elmondta azt is: „a legszélsőségesebb végkifejletnek számít az, amikor egy kormány nem hajtja végre a Európai Bíróság döntését, a tagállamok általában ezt meg szokták tenni”.

Mint ismert, nem ez az első kötelezettségszegési eljárás, amit az Európai Bizottság Magyarországgal szemben indított, legutóbb például a szén-dioxid kibocsátását beárazó rendszer új szabályai és az új gépjármű-felelősségbiztosítási szabályok miatt kerültünk célpontba.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Voloka
2024. február 09. 13:42
Az Eu Bizottság ujabb kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen, mert elrendelte, hogy 2024.február 9-én süssön a nap az egész EU felett, s erre Orbán felhőket hozatott az égre, ( természetesen Putyintól vette a szankciók ellenére! ) hogy az európai derűt elfedje!
auditorium
2024. február 08. 12:46
Elolvasnánk magyarul és angolul-németül-franciául is az állitólagos magyar "szuverenitásvédelmi törvényeket", melyek ennyire bántják az EU-Bizottságot. Összehasonithatnánk más tagországok alaptörvényével vagy alkotmányával, h. legalább megtudjuk, mi nem tetszik ursuláéknak ? Igy a levegőbe beszélni felesleges, idézni kell pontosan a törvénycikkelyeket és nemcsak magyarul, mert az ottani birák valószinűleg angolul (?) kapják a szöveget és a feljelentéseket.
totumfaktum-2
2024. február 08. 07:24
Ez a törvény nem sérti az uniós jogot. Valakinek az érdekét sérti.
EX_Terminator
2024. február 08. 03:39
Egy nagy rakás híg fos a magánügyeinkbe való legdurvább beavatkozás AMI SOHA NEM LESZ ELNÉZVE ÉS MEGBOCSÁJTVA AMIÉRT HA A KEZEINK KÖÜZÉ KERÜLNEK VÉR FOG FOLYNI. És ez azt ég adta ég világon MINDEN amit ezeknek a szarházi férgeknek korrupt bűnöző gazembereknek értenie kell. A szánalmas szar kifogásaikkal hamis vádaskodásaikkal. AZ ÁLLANDÓ ELVISELHETETLEN UNDORÍTÓ ROHADT MOCSKOS BELEPOFÁZÁSI ÉS AVATKOZÁSI KÉNYSZERÜKKEL FEL KELL FOGNIUK. EZÉRT??? HULLÁK VAGYTOK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!