A baloldali értelmiség tévelygései

2024. március 20. 06:48

A közélet mezejére tévedő értelmiség tipikus tévedése, hogy az elméleti sakkhúzások önmagukban megoldják a problémát.

2024. március 20. 06:48
null
Szentesi Zöldi László
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

„Mindenekelőtt világosan látnunk kell, hogy – legalábbis a közéletben – az iskolázottság semmit nem ér gyakorlatiasság, cselekvési akarat és kezdeményezőképesség nélkül. Éppen ezért a közélet mezejére tévedő értelmiség tipikus tévedése, hogy az elméleti sakkhúzások önmagukban megoldják a problémát. 

Politikai nézőpontból az aggasztó helyzetet a lehető leggyorsabban meg kell oldani, mielőtt ráég magára a politikusra, majd egész mozgalmára. Erről a körülményről az értelmiséginek egyszerűen nincs tudomása.

Számtalan példát említhetnénk 1989 óta, amikor a kezdő politikus a hirtelen támadt dicsőség fényében fürdött, miközben minden erejét a kibontakozó veszélyek megakadályozására kellett volna fordítania. Így járt például az olimpiaellenességgel ismertté vált Momentum, amelynek vezetői máig képtelenek saját történeteket hitelesen elmesélni a választóknak. 

Éppen ezért önálló arculatuk sincs, senki nem tudná megmondani, hogy éppen mit kínálnak Magyarországnak, miért kellene őket választani a kínálatból. A politizáló értelmiségi az embereket sokszor nem a saját mértékükkel méri meg. Éppen ezért – főleg a baloldalon – rendületlenül hisznek abban, hogy önmagában néhány kisebb változtatással, például intézményi reformokkal döntően javítanak a közállapotokon. Erről valójában szó sincs. 

Magyar Bálint oktatási minisztersége alatt olvastam egy vidéki folyóiratban, hogy az ország egyik elzárt, elmaradott térségébe a minisztériuma jóvoltából számítógépek jutottak. Csakhogy abban a kicsi faluban, ahonnan a riport tudósított, még fával sem tudtak fűteni az iskolában, éppen ezért a tanár azt mondta, komolyan fontolgatják, hogy eltüzeljék a frissen kapott számítógépeket.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2024. március 21. 13:37
a kiskörben baszók!
Lajoss
2024. március 20. 13:54
Könnyű nektek Laci…Győzike,Pityi,tótgabi… 😂😂😂😂😂
catalina11
2024. március 20. 12:56
Ha valamiért nem jutna eszükbe a Völner-Schadl és társai ügyben kérdezni, akkor a kihallgatás végén jegyzőkönyvbe mondom, hogy kérem a tanúkénti meghallgatásomat abban az ügyben is. " most jut eszébe?
catalina11
2024. március 20. 12:49
Skywalker_bp 2024. március 20. 11:14 Catalina - a bejegyzésed teljes átfedést mutat Zöldi világnézetével. Nem is értem, hogy bírjátok ti a Bibi haverkodást. " erre gondolt Skywalker? A baloldali értelmiség tévelygései" ezt nem tévelygésnek hívják! "Ezt valószínűleg nem okos dolog kimondani az Egyesült Államokban, de a bolsevik mozgalmat ma is, mint kezdete óta mindig, orosz ZSIDÓK irányítják és ellenőrzik, a legbecstelenebb típusból" (Schuyler százados, az amerikai katonai hírszerzés tisztjének jelentéséből, ) 100 millió áldozat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!