Borsos áron adták bérbe a Kossuth temetési menetére néző ablakokat az élelmes tulajok

2024. március 20. 05:11

A jó érzésű emberek megrohamozták a Nemzeti Színházat és az Operaházat, mert nem tűzték ki a fekete lobogót. 130 éve hunyt el Kossuth Lajos.

2024. március 20. 05:11
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: Kossuth Lajos időskori portréja és a temetési menetre néző lakások hirdetései. Fotók: Fortepan/Szarvasy Mihály, Arcanum/Pesti Hírlap

A torinói száműzetésben élő Kossuth Lajos halála megrendítette az országot, ám senkit sem ért váratlanul, hiszen hetek óta súlyos betegen feküdt. A halála előtti napokban Ferenc József osztrák császár és magyar király Wekerle Sándor miniszterelnököt Bécsbe rendelte kihallgatásra, ahol a lapok szerint megerősítette, szó sem lehet állami temetésről, ha bekövetkezik a legrosszabb… Miközben Wekerle Bécsben járt, Torinóban már a halálos ágyán feküdt Kossuth Lajos. Eötvös Károly országgyűlési képviselő szinte óránként küldött táviratot Torinóból. Többek között ezt írta: 

„Kossuth fényét vesztett szemeivel néz maga körül, de senkihez sem szól (…). A láz emelkedik (…). Fokozódó láz jelentkezik, a beteg eszméletét vesztette.” 

Kossuth végül 1894. március 20-án, este 10 óra 55 perckor aludt el örökre, 11 órányi agónia után. A halála előtt nem sokkal még saját maga igazította meg a fehér hálósapkáját és megtörölte az arcát. Öt perccel az utolsó levegővétel előtt még megszorította az ágyánál álló gróf Károlyi Gábor országgyűlési képviselő kezét, majd nem vett többé levegőt. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Kossuth Lajos temetéséről tudósító Pesti Hírlap címlapja és a politikus ravatala a Nemzeti Múzeumban.
Fotók: Arcanum/Pesti Hírlap. Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György fényképei

Másnap sok budapesti házra kikerült a fekete zászló, az állami intézményekre viszont a császár rendelkezésének megfelelően sehol. A gyászolók különösen rossz érzésekkel fogadták, hogy a felekezetek közül egyedül a katolikus egyház templomaira nem került fekete lobogó. 

A Mátyás templomra valaki aztán kitett egyet, ám fél óra múlva leszedték… 

Sokakat felháborított az is, hogy a Nemzeti Színház és az Operaház homlokzatáról is hiányzott a fekete zászló és az Andrássy út palotái közül soknál szintén nem tették ki a gyász jelét. A korabeli lapok beszámolói szerint az üzletek kirakataiból a tulajdonosok kivetették a rikító színű portékákat és a legtöbb helyen gyászszalagot tettek a kirakatba, Kossuth Lajos portréjával együtt. Az újságok is megírták, a Soroksári úton található 48-as honvédek menedékházában a szabadságharc elszegényedett egykori résztvevőit letaglózta Kossuth halála. „A roskatag aggastyánok a földre borultak és úgy zokogtak” – szólt a helyszíni tudósítás.

Kossuth Lajos temetési menete.  Félmillióan búcsúztak tőle Budapesten.
Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György fényképei

Kossuth halála után aztán a Nemzeti Színház és az Operaház ismét bekerült a hírekbe, ugyanis a színházakban, mulatókban, a gyász részeként elmaradtak az előadások. A fentebb említett két intézményben ellenben nem. És itt érdemes megjegyezni Asbóth Jenő nevét. Ő volt az, aki a baráti társaságával nem nézte tétlenül, hogy a Nemzetiben és az Operában március 22-én előadást tartanak. Előbb a Nemzeti Színházhoz mentek, ahol az előadásra igyekvőket Asbóth a következő mondattal állította meg: „Asbóth Jenő vagyok. Ön valószínűleg idegen, mert úgy látszik, nem tudja, hogy Kossuth Lajos tegnap előtt éjjel meghalt. 

Azt hisszük, hogy mikor a legnagyobb magyar a ravatalon fekszik, magyar embernek nem szabad színházba mennie.” 

A színház hallani sem akart arról, hogy elmaradjon az előadás, ezért Asbóthék megszállták a Nemzetit. Mikor az előadás elkezdődött, bent csak öt néző volt, kint viszont húszezer felháborodott ember. Az Operaháznál is félbeszakították az előadást, nem mellékesen pedig voltak, akik bedobták kövekkel a Somossy mulató ablakait, mert bentről vidám zene szól hallatszott. 

Volt aki a Kossuth-kalap gyártásában látta az üzletet.
Fotó: Arcanum/Pesti Hírlap

Kossuth tehát nem kapott állami temetést, és Ferenc József arról is gondoskodott, hogy az államhatalmi szervek vezetői ne legyenek ott búcsúztatáson, de még Bánffy Dezső, az országgyűlés elnöke sem ment el halaszthatatlan program miatt. Félmillió embernek nem volt halaszthatatlan programja…Sokan láttak üzletet Kossuth halálában, nem véletlen, hogy sok helyen Kossuth méretes portréit árulták, meg az elhunyt politikus mellszobrát, de olyan is akadt, aki Kossuth-kalapot dobott piacra, ráadásul háromféle szalmából (japán, angol, magyar) tömve. A koszorúkészítők is dörzsölték a tenyerüket, az egyikük a következő szöveggel hirdette magát: 

„Kossuth Lajos számára legszebb és legolcsóbb koszorúkat készít Salamon Lujza élővirág kereskedése.” 

És ha már leleményesség. Sokan ugyanis borsos áron kiadták a lakásuk ablakait és erkélyeit, ahonnan remekül lehetett látni a Nemzeti Múzeumtól a Kerepesi úti temetőbe tartó menetet. Kossuth Lajostól végül félmillió ember búcsúzott a helyszínen. Ahogy az újságok írták: a nemzet halottja volt, az állam halottja viszont nem lehetett…

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:20
🍓 ️ ­A­ ­d­­ö­g­­ö­­s­ ­­l­á­n­­y­o­­k­ ­v­á­r­­n­a­k­­ ­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Cséfy
2024. március 21. 17:45
Kádár temetésekor az ÁVÓ vette igénybe az ablakokat a Rákóczi úton, ingyen.
Ödenburger
2024. március 20. 12:23
Amikor az oroszok nem rendeztek állami temetést Gorbacsovnak, akkor jutott eszembe a furcsa párhuzam: pont mint Kossuth.
pipa89
2024. március 20. 09:44
Hogyne értenénk a jelenséget? Semmivel sem különb a múlt a jelentől. A létező párhuzamok összekötnek minket: a szabadságharc, az elnyomó hatalom, a tiltás, a saját jogon való élni akarásunk, a szabadság iránti vágyunk ugyanúgy keveredik az ügyeskedők, hasznot húzók, "celebgyári hatáson" dolgozó együgyűek törekvéseivel. Nincs új a Nap alatt. És Kossuth hiába várta az engedélyt, hogy a hazájában hunyhassa le szemét. Ki írta a "Most vagy soha" filmre, hogy zavaróan túlzó a Habsburg-gyűlölet benne? Nem láttam a filmet, de valószínűleg számomra nem lenne túlzó :-) Kossuth Lajos. Létezik Magyarországon olyan település, ahol nincs Kossuth utca? Egy biztos, sajnos ma létezik egy olyan hatalmi erőtér, amely kitörli a Kossuthokat a nemzeti történelmekből, a tudatból és a szívekből! Nekünk a múltban, a jelenben és a jövőben is szükségünk volt, van és lesz Kossuth Lajosra, a nemzeti liberális politikusra, a nagy szabadságharcosra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!