Gyurcsány és Donáth egymás tenyerébe csapott, megállapodtak az önkormányzati választásról

2024. március 01. 17:50

A lila párt vízválasztónak tartja, hogy az LMP valóban Vitézy Dávid főpolgármester-jelölti indulását támogatja-e Karácsony Gergellyel szemben. Ha igen, akkor megszakítja a tárgyalásokat Ungárékkal.

2024. március 01. 17:50
null

Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban sikerült megállapodnia a DK és Momentum vezetésének, így Karácsony Gergely segítségével széles körű megállapodást írtak alá – értesült a Telex. A Momentum önálló fővárosi listát indít, de a polgármesterek koordinált jelöltállításáról tárgyal a többi párttal. A DK-val kötött megállapodás egyik sarokköve, hogy mindkét párt támogatja a másik fél 2019-ben győztes polgármestereinek újraindulását. A Momentum így Budapesten beállt a Gyurcsány-párt öt regnáló kerületvezetője mögé:

Kiss László – III., Niedermüller Péter – VII., László Imre – XI., Cserdiné Németh Angéla – XV., Szaniszló Sándor – XVIII. kerület.
Cserébe a DK is támogatja a Momentum két jelenlegi polgármesterét: Soproni Tamást Terézvárosban és Pikó Andrást Józsefvárosban. A XXII. kerületben (Budafok-Budatétény) előválasztást tartanak március 21-24. között. 

A DK Perlai Zoltánt, míg a Momentum Havasi Gábort ajánlja a választóknak. 

Személyesen és online is lehet majd szavazni, utóbbihoz egy új felületet fejlesztenek. Az előválasztás regisztrációhoz kötött: lakcímkártyát és személyi igazolványt kell majd befotózni, vagy bemutatni a pultoknál.

Budafokon a 2019-es választáson az ellenzéki pártok közös jelöltjeként induló momentumos Havasi Gábor mindössze 312 szavazattal kapott ki a fideszes Karsay Ferenctől.

Újpesten (IV. kerület) 2019-ben a momentumos Déri Tibor lett a polgármester, ám már két évvel ezelőtt bejelentette, 2024-ben nem méretteti meg magát a választáson. Később át is lépett a DK-ba, amely a kerület mostani alpolgármesterét, Trippon Norbertet jelöli polgármesternek. Trippon mögé már korábban felsorakozott az MSZP, az LMP és a Párbeszéd, most a Momentum is csatlakozott hozzájuk.

A Belvárosban (V. kerület) a DK beáll Juhász Péter mögé. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

Polgármesterjelöltként indulna a kerületben az ellenzék helyi frakcióvezetője, a volt MSZP-s Kovács Alex Gábor is. Előválasztást javasolt Juhásznak, de még nem sikerült megállapodni erről. Kőbányán (X. kerület) a Momentum visszalépteti a már bejelentett polgármesterjelöltjét, Stemler Diánát, és a két párt megállapodása értelmében a DK-s alpolgármester, Mustó Géza indulását támogatja. 

Ugyanez a helyzet Pesterzsébeten (XX. kerület) is, ahol a Momentum beáll a DK-s Fekete Katalin mögé, és nem indítja el vele szemben a korábban bejelentett Gyuricza-Somodi Klárát. A Hegyvidéken (XII. kerület) a DK a momentumos Farkas Csabát, a kerület korábbi rendőrkapitányát támogatja. Két másik jelölt is van már a kerületben: az MKKP-s Kovács Gergely és az LMP-s Kendernay János. Könnyen lehet, hogy itt is előválasztáson dőlhet majd el az ellenzéki kihívó.

Csepelen (XXI. kerület) a DK visszalépteti eddigi jelöltjét, Paál Gézát, és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármesterjelölt mögé. 

Itt is lehet esélye az ellenzéknek a fordításra, mert a Fidesz ráindul a pártból kitett polgármesterre, Borbély Lénárdra.

Soroksáron (XXIII. kerület) a momentumos Ritter Ottót támogatja a DK. A kerületben az LMP-nek is van jelöltje: Bereczki Miklós, aki 2019-ben még a Jobbik politikusaként indult az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjeként, de 214 szavazattal kikapott Fidesz által támogatott Bese Ferenctől. 

Bedő Dávid, a Momentum elnökségi tagja a lapnak arról beszélt: vízválasztónak tartják, hogy az LMP valóban Vitézy Dávid főpolgármester-jelölti indulását támogatja-e Karácsony Gergellyel szemben. Ha így tesznek Ungár Péterék, akkor megszakítja a tárgyalásokat a Momentum, attól kezdve ugyanis nem tekintik az ellenzék részének az LMP-t.

A vidéki városok közül nem sikerült még megegyezni arról, ki adja a közös ellenzéki polgármesterjelöltet Dunakeszin, Szigetszentmiklóson, illetve Győrben. Az első két városban mindkét párt jelöltje beindította a kampányát, Győrben a Momentum a civilként induló Pintér Bencét támogatja.

Egerben a DK visszalépteti az eddigi polgármesterjelöltjét, Balázs Miklóst, és beáll a momentumos Jánosi Zoltán mögé. 

Debrecenben is a momentumos Mándi Lászlót támogatják. Mögötte már korábban felsorakozott az LMP, az MSZP, a Jakab Péter-féle Nép Pártján és a Szikra Mozgalom is.

Szolnokon a Momentum áldozta be a jelöltjét, Miskolczi Lászlót, és az MSZP-DK polgármesterjelöltjét, Győrfi Mihályt támogatja. A város közgyűlésében már 2019-ben többséget szerzett az ellenzék, ám a polgármesteri széket mindössze 252 szavazattöbbséggel megtartotta a fideszes Szalay Ferenc.

A DK és a Momentum megállapodott arról is, hogy Veszprémben Hartmann Ferenc, Nyíregyházán Jeszenszki András, Nagykanizsán Horváth Jácint, Kaposváron pedig Pintér Attila lesz az ellenzéki jelölt.

A Jobbik-Konzervatívok a 2022-es választás után kilépett az összefogásból, és nem vesznek részt a tárgyalásokban, 

míg az LMP már jelezte: több helyen kitart a saját jelöltje mellett. Az ellenzéki térfélen így leginkább a Momentum és MSZP megállapodása hiányzik még. A megegyezést nehezíti, hogy mindkét fél szerint feloldhatatlannak tűnik Zugló, ahol a Momentum lecserélné a 2019-ben győztes Horváth Csabát. A Momentum Rózsa András volt alpolgármester indítaná Hadházy Ákos támogatásával. Előválasztást szeretnének, Horváth és az MSZP azonban teljesen elzárkózik ettől. A XVI. és XVII. kerületben is vannak vitái az MSZP-nek és a Momentumnak, ám a két párt megállapodását leginkább Zugló hátráltatja.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dios1968
2024. március 02. 23:57
Na Ungárék akkor járnak a leg jobban mert elkezdenek felfelé jönni (mo djuk van honnan)
iimre
2024. március 02. 11:28
Jók ezek a címek, a cikket már el sem kell olvasni… :DDD
Hajnóczi Kristóf
2024. március 01. 20:56
Forgács István már Vízkeresztkor megírta, hogy ha Vitézy Dávid lesz az LMP főpolgármester-jelöltje, és a Fidesz nem állít jelöltet, hanem akár csak hallgatólagosan is támogatja, akkor azzal Budapest sorsa gyakorlatilag eldől. Nem véletlen, hogy már az EP zöld frakciója (!) is nyomás alá helyezte az LMP-t, hogy ne folytassák a tárgyalásokat Vitézyvel. Persze az, hogy az LMP színeiben vagy függetlenként indul, végülis mindegy, a lényeg, hogy Vitézy bevállalja.
nyugalom
2024. március 01. 20:12
A két hazug, aljas maffiózók pártja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!