Magyar Péter épp felrobbantja a Momentum Mozgalmat

2024. április 08. 15:09

A baloldali politikusok elmondása alapján nem ott robbant az atombomba, ahol azt Magyar tervezte.

2024. április 08. 15:09
null

Bácskai Balázs írása


A Momentum Mozgalom a felbomlás jeleit mutatja Magyar Péter tevékenysége nyomán – nyilatkozták a Mandinernek a lapunkkal folytatott háttérbeszélgetéseken baloldali politikusok. Eközben a DK, az MSZP és a Párbeszéd – Zöldek szereplésével létrejött egy baloldali tömb, amelyben a szereplők legalább a 2026-os választásokig tervezik az együttműködést.

*

Varga Judit volt igazságügyi miniszter férjének közéleti szerepvállalása pont a baloldalon keverte fel a legjobban az állóvizet – az újdonsült politikus állításaival szemben, aki a kormánypártokkal próbál hadakozni – nyilatkozták lapunknak az újonnan létrejött baloldali tömb politikusai és aktivistái.

Kinek árt Magyar Péter?

Az LMP, a Mi Hazánk, a Kétfarkú Kutyapárt és főképp a Momentum tartoznak abba a körbe, ahonnan a legtöbb szavazatot viheti egy Magyar Péter irányította párt

– mondta névtelenséget kérő MSZP-közeli forrásunk.

A Momentum helyzetére rávilágítva kiemelte: a párt most olyan helyzetbe került, mint annak idején Márki-Zay Péter kapcsán, ugyanis nem tudnak dönteni, hogyan viszonyuljanak Magyar Péterhez. Ehhez képest a baloldal józanabbik része hamar felmérte, hogy az újdonsült politikus felbukkanása számukra nem előnyös. „Hallottunk olyan kutatásról, hogy a Momentum támogatottságát megfelezte, vagy éppen harmadolta Magyar Péter megjelenése” – ismertette forrásunk az ellenzék belső felmérései alapján.

Forrásunkkal egy nappal azelőtt beszéltünk, hogy megjelent volna a Nézőpont Intézet legújabb pártpreferencia-kutatása. Az adatok itt is azt mutatják, hogy a június 9-i választáson a részvételüket biztosra ígérők esetében 7 százalékról 4 százalékra csökkent a liberális párt tábora 2024 februárjához képest.

Ezt is ajánljuk a témában

A baloldali együttműködés résztvevői jelenleg arra számítanak, hogy a Momentummal már nem kell érdemben foglalkozniuk a 2026-os választási felkészülés során, mivel a párt megmaradt szavazói bázisát magához édesgetné a baloldali tömb.

Így látják a DK-nál

A szombati Magyar-féle tüntetés előtt folytatott beszélgetéseink során Gyurcsány Ferenc pártjában már veszélyesnek látták Magyar Péter felbukkanását. Mindez a demonstráción elhangzott Gyurcsány- és DK-ellenes szólamok miatt pedig már végképp nem lehet kérdés.

A DK eddig két módon látta kockázatosnak az újdonsült politikus tevékenységét. Egyrészt a DK tábora korántsem olyan homogén, „Gyurcsány-hívőkből álló szekta”, ahogy azt sokan gondolják. A támogatók, a szavazók egy tekintélyes része azért voksolna a DK-ra, mert ez a párt rendelkezik az ellenzéki oldal legnagyobb szavazótáborával.

Ha Magyar Péter új pártja a DK-hoz mérhető támogatottságot tud elérni, akkor ez akár DK támogatottságát is erodálni tudja.

Másrészt Magyar megjelenése, és a személye körüli médiavisszhang kommunikációs szempontból is nehezebbé tette a pályát. „Érdemes megnézni: ki beszél most az árnyékkormány programjáról?” – tette fel a költői kérdést DK-s beszélgetőpartnerünk. Hozzátette: a Magyar-jelenség lefedi a kommunikációs teret, a baloldali választókhoz szinte egyáltalán nem jutnak el az árnyékkormány által közvetített üzenetek.

Magyar, mint katalizátor

Az újdonsült politikus olyan kihívást jelent a baloldalnak, ami katalizálta, felgyorsította az összefogni képes baloldali egymáshoz való közeledését.

Eddig a DK stratégiája az volt, hogy az MSZP és a Párbeszéd essen ki a francba, meg esetleg mások is. Ez annyiban változott, hogy most az a vélemény párton belül: fel kell mutatni egy erős baloldali blokkot a DK vezetésével.

Ehhez az MSZP a megmaradt vidéki bázisával, a Párbeszéd pedig Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt személyével és néhány erős képviselőjelölttel tud hozzájárulni” – emelte ki DK-s forrásunk. Hozzátette: azoknál a pártoknál, ahonnan a legtöbb szavazót viszi vagy viheti el Magyar Péter, csak bénultságot látni.

A baloldali tömb egyik fontos célja az EP-választáson, hogy közelebb kerüljenek a Fidesz-KDNP listájához mandátumszám tekintetében. Számszerűsítve mindez úgy nézne ki, hogy hat baloldali mandátummal már elégedettek lennének tizenegy kormánypárti mandátumhoz képest.

Az MSZP mindenképpen azt várja, hogy a közös lista 5. helyén szereplő Tüttő Kata bekerüljön az Európai Parlamentbe.

Sokan azonban azt sem tartják kizártnak, hogy a 7. mandátum is meglehet, amely a Párbeszédé lenne. Bár ez most nem tűnik reálisnak, azt beszélgetőpartnereink kiemelték, hogy így még mindenképp nagyobb matematikai esélye van a Párbeszédnek egy mandátumra, mintha külön indultak volna.

A DK leszalámizza az ellenzéket?

Forrásaink az LMP kapcsán leszögezték, hogy bár a baloldali tömb kapcsolata összességében jó a párttal, Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltként való indítása a Rubicon átlépése volt, ami valamelyest erodálta a bizalmat. Ennek ellenére azokban a budapesti kerületekben, ahol jól beágyazottak, jó maradt a viszonyt, és így az LMP része a baloldali együttműködésnek.

A DK-MSZP-Párbeszéd-koalíció fennmaradása hosszú távon is biztosított beszélgetőpartnereink szerint, hiszen a DK nem tudja önmagába integrálni a baloldalt, a többi szereplő pedig nincs abban a helyzetben, hogy önálló utat tudjon járni.

Kérdésünkre, mi a garanciája annak, hogy Gyurcsányék hosszú távon ne olvasszák be az MSZP-t, a Párbeszédet, és a tömbön kívüli többi pártot, forrásaink a politikai erők közötti kulturális különbségekre mutattak rá.

A baloldali pártok például nem mind értenek egyet a DK Európai Egyesült Államok-koncepciójával, és még számos szakpolitikai téren nagyok a különbségek.

„Van némi kockázata annak, hogy a DK megpróbál minket beolvasztani, de immár 13 éves a különállás az MSZP és a Gyurcsány-párt között. Aki át akart lépni valahova, az már megtette” – fogalmazott MSZP-s forrásunk.

Összesen 240 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:53
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­ö­g­­­ö­­s­­­ ­­­l­­­á­n­­y­o­­­k­­­ ­v­­á­r­­n­­a­k­­­ ­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
Batman007
2024. április 09. 13:11
MP részéről az Orbán ellenesség pipa. Valamit mondani kell majd az LMBTQ+, a bevándorlás, a háború, az ukrán gabona és a szuverenitás ügyében.
Reszelő Aladár
2024. április 09. 11:01
MP addig működőképes, amíg képes Fletótól távolt tartani magát. Amint összegyurcsányozódik, az ellenzékkel is elégedetlenek egyből kifarolnak mögüle. Viszont Fletó életben maradásának feltétele, hogy valahogy sikerüljön kiütnie MP-t, amihez elég kicsit összegyurcsányozni. Emellett a Fidesz be fogja kenni vastagon Soros és NGO mázzal. Végül meg fogjuk tudni, hogy a tavalyi egyesület alapítása nagyjábül megegyezett a válásával és a kiképzésének a kezdetével, hogy amikor majd eljön a nagy nap, akkor addigra minden készen álljon és amikor "spontán" demonstrációt jelent be aznapra, akkor mire odaér, már készen álljon a színpad. Annyi viszont biztos, hogy ott most Fidesz+megtartandó ellenzék össze fog fogni, hogy együttes erővel darálják le. Itt Dobrevnek juthatna feladat és rivalda, csak azon kellene túllépnie, hogy egy Fideszes nő bántalmazása is bántalmazás.
Aerion
2024. április 09. 09:12
orrban ----------- Az olyan alakok, mint amilyet te vagy, a gyerekbaszók. A pártoddal és a fajtársaiddal együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!