Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hack Péter mit gondol a magyar szuverenitásról?

2024. május 14. 07:42

Aki olyan mértékben becsüli alá a magyar állam szuverenitását, mint Hack Péter, az milyen alkalomra vár, hogy homályos célzások helyett végre nyíltan is kimondja a véleményét?

2024. május 14. 07:42
null
Czopf Áron
Czopf Áron

(Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök előadást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. „Kitört a botrány.” A vérszagot megérezve Hack Péter megosztotta a honi nyilvánossággal, hogy mit gondol hazánk szuverenitásáról, és mi a véleménye az egyetemi autonómiáról.

Röviden: mindkettőt viccnek tartja. 

Az elmúlt években Hack inkább kiegyensúlyozott, elemző nyilatkozatairól volt ismert. Ezért is meglepő a mostani vehemenciája: felszólítja az NKE rektorát, hogy mondjon le, és azt szeretné, ha komoly politikai következményei lennének ennek az ügynek, különös tekintettel arra, hogy az NKE a kormányzat egyeteme.

És ha már a kormányzatnál tartunk, gondolom, ideális esetben a kormánynak is le kellene mondania. 

Itt álljon meg a menet!

Rengeteg kérdés vetődik fel. 

Jogászként és egyetemi tanárként mit gondol Hack Péter az egyetemi autonómiáról? Fogalmazzon világosabban azzal kapcsolatban, hogy

Ahmadinezsád meghívása hogyan is érinti a végrehajtó hatalom és az egyetemi vezetés kapcsolatát?

Jogállamnak tartja Magyarországot vagy valami egészen másnak? Ezt a kérdést itt hagyom a levegőben azzal a megjegyzéssel, hogy döbbenetes, hogy már jogászok is így gondolkodnak hazánkról. 

A következő kérdés, hogy Hack Péter mit gondol Magyarország szuverenitásáról. El lehet itt sütni olyan szofizmákat, hogy 1848-ban és 1956-ban nem azért harcoltunk, hogy utána Mahmúd Ahmadinezsád tarthasson előadást az NKE-n. Csakhogy a nagy helyzet az, hogy

a szuverenitás éppen azt jelenti, hogy nem mondhatják meg nekünk kívülről, hogy milyen döntést hozunk.

Ha az NKE rektora Ahmadinezsádot akarja meghívni, akkor nem kell azon törnie a fejét, hogy erről mit gondolnak Washingtonban, Moszkvában, Pekingben vagy Tel Avivban. Aki nem képes elviselni a magyar állam szuverenitását és az NKE egyetemi autonómiáját, annak érdemes önvizsgálatot tartania, hogy pontosan mire tett esküt országgyűlési képviselő korában és mit képvisel egyetemi tanárként. 

Értem én, hogy Ahmadinezsád a nemzetközi antiszemitizmus szimbolikus alakja. Az is nyilvánvaló, hogy

az antiszemitizmus az ostobaság és a politikai neoprimitivizmus netovábbja,

hiszen egydimenziós és rögzített ellenségfogalommá teszi a „zsidót”.

Csakhogy most nem erről vitatkozunk, hanem egy iráni vendégről, aki korábban államfői szerepkört töltött be.

Persze jó lenne tárgyilagos vitát folytatni az antiszemitizmusról: jó lenne megvizsgálni és napfényre hozni annak lélektani, politikai és társadalmi mozgatórugóit.

Az egésznek terápiás jellege is lehetne, hogy végre felnőtt módjára túl tudjunk lépni a huszadik századon.

De most nem ez a kérdés forog fenn. 

Az aktuális kérdés ez: aki olyan mértékben becsüli alá a magyar állam szuverenitását, mint Hack Péter, az milyen alkalomra vár, hogy homályos célzások helyett végre nyíltan is kimondja a véleményét?

Miért nem mondja ki őszintén, hogy Budapestnek a globális játéktérben nem osztottak lapot, és nincsen joga még a sokoldalú tájékozódáshoz sem?

Miért nem mondja ki, hogy az egyetemi autonómia szerinte csak egy vicc?

Az őszinteség nagy erény!

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-92
2024. június 07. 20:58
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­­k­­­e­­l­d­­ ­­­a­ ­­­s­­­z­e­­x­­­i­­ ­p­­­u­­­n­c­­­i­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
catalina11
2024. május 18. 15:03
zamatowszkij 2024. május 18. 09:25 Mahmoud Ahmadinezsád vállalhatatlan, semmi keresnivalója nem volt Magyarországon. " szemben a pedofil zsidó Cohn Bendittel, akitől a baloldal ájulatba esett...
zamatowszkij
2024. május 18. 09:25
Mahmoud Ahmadinezsád vállalhatatlan, semmi keresnivalója nem volt Magyarországon. Hack Péternek igaza van, hogy nincs közös pont. Az egyetem rossz döntést hozott és egyetértek azzal, hogy ezt kormányzati, diplomáciai okok miatt tette. Nem értem a cikk írójának az indulatát és azt, miért akar olyan szavakat, értelmezéseket, következtetéseket Hack szájába adni, amiket nem állított. Kevesebb indulat, higgadság és józan ész, pls!
ph1968
2024. május 17. 11:16
Kedves fiatal versenyző, a cipőtalpáig nem érsz fel Hack doktornak. Magadat és sajnos a Mandinert is égeted súlyosan ezzel a gyönge firkálmánnyal. De a prof segítségedre van a valóság értelmezésében: youtu.be/4PaGailzkhI?si=BHW6rlLKVJHTmKHd Amúgy nem ártana megkövetned Hack Pétert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!