Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Putyin egykori magyar testőre szerint a védelmi taktika több helyen nem működött a Fico elleni merényletnél

2024. május 16. 15:10

Podoski Gábor tartja, a merényletről készült videófelvételek kiképzési hibákra, a szituációs gyakorlások hiányosságaira mutatnak rá.

2024. május 16. 15:10
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: A Robert Fico elleni merénylet egy pillanata. A magyar szakértő szerint hibáztak a szlovák miniszterelnök személyvédői. Fotó: Mandiner/képernyőfotó.

Podoski Gábor kormányőrként szolgált Kádár János mellett, hosszú ideig védte Antall Józsefet, de többek mellett Valgyimir Putyin, Bill Clinton és II. János Pál pápa személyi védelméért is felelt, a híres vendégek közvetlen közelében volt testőrként, mikor Magyarországon jártak. A nagy tekintélyű személyvédelmi szakember a Mandiner kérésére kielemezte a Robert Fico elleni merényletet a személyi védelem szemszögéből. Szerinte a védelmi taktika több helyen nem működött. „Elsőként a védett személy közrehatását szükséges megemlíteni. Az ismert, feszült belpolitikai helyzet magas szintű általános fenyegetettséget jelentett Szlovákiában. Ezért 

a tömegben történő mozgásával jelentősen nagy kockázatot vállalt a miniszterelnök. Emiatt szükséges lett volna golyóálló mellény viselése is” 

– kezdte az értékelését Podoski.  A merényletről készült videók tanulmányozása alapján úgy látja, már akkor hibázott a biztonsági szolgálat, mikor Robert Fico elindult, hogy a kordon mögött álló emberekkel beszélgessen. „A védett személyt kísérő koncentrikus védelmi alakzat az épületből történő kifelé haladáskor jelezni köteles a helyszínen tartózkodó helyszínes személyvédők részére, hogy a tömeghez közelítenek a védett személlyel. Ekkor azonnal néhány helyszínesnek a tömeg mögé kell sietni és blokkolni az esetleges gyanúsan pozíciót váltó személyeket” – fogalmazott a biztonsági szakértő, aki szerint a videó alapján mindez nem történt meg. Podoski úgy véli, a szlovák miniszterelnök azzal, hogy egészen közel lépett az emberekhez, eleve veszélyes helyzetbe került: „A kézfogás a legveszélyesebb interakció a védett személy és a közönség tagjai között, amely során nagyon kicsire csökken a védelmi alakzat beavatkozási lehetősége” – folytatta, példát is hozva. 1995-ben az izraeli miniszterelnököt, Jichák Rabint egy hasonló helyzetben, csekély távolságról tudta lelőni a merénylője.

Ezt is ajánljuk a témában

A merénylet pillanata, amikor a fegyver megvillant a 71 éves lévai író kezében. 
Fotó: Mandiner-grafika

A szlovák miniszterelnök merénylője öt lövést adott le, ám szerencsére az egyik személyvédő hamar „lenyomta” a támadó fegyverét: „Megtekintve több videófelvételt, kikockázva a képsorokat, látható, hogy 

az első lövések leadása után 1 másodperc múlva a front alakzatban működő személyvédő már fogja a pisztolyt tartó kezet, de a merénylő elég gyorsan tüzelt, így adhatott le több célzott lövést” 

– mondja Kádár János és Antall József egykori személyvédője. Jól látható a merénylet utáni pillanatokban, hogy a legtöbb személyvédő a merénylővel „foglalkozik”, és egyikük sem védi testével a lövések miatt a földre zuhanó szlovák miniszterelnököt. Podoski szerint a merénylet utáni pillanatok kiképzési hibákra mutatnak: „Feltűnő, hogy sokkal több személyvédő nyúl a fegyveréhez, mint amennyi szükséges efféle krízishelyzetben, hiszen pontosan meghatározottnak kell lennie annak, hogy kik azok, akik felvehetik a harcot a támadóval szemben és kik azok, akiknek a miniszterelnök menekítésben kellene összehangoltan cselekedniük. Ez kiképzési hibákra, a szituációs gyakorlások hiányosságaira mutat” – értékelt a Mandinernek a szakértő.  

Podoski Gábor szerint nem működött jól a szlovák miniszterelnök személyi védelme.
Fotó: Mandiner-archív/Földházi Árpád

Podoski Gábor tartja, a sérült miniszterelnök kimenekítése is szervezetlenséget mutat a videók tanulsága szerint: 

„A védett személy gépkocsiba menekítése kapkodó, nincsenek meg a tipikus szerepek. 

Például a hátsó ajtó kinyitásakor is zavar látható, ráadásul nem érthető, hogy két helyszínes kolléga miért siet vissza a már földön fekvő, megbilincselt elkövetőhöz. Ilyenkor ugyanis arra szükséges nagyon figyelni, hogy ne lehessen egy második, vagy harmadik merényletet elkövetni” – összegzett az orosz és az amerikai elnököt is védő egykori magyar kormányőr.

Ezt is ajánljuk a témában

Aki védte Kádárt, Pozsgayt, Antallt, de még Putyint, Clintont és a pápát is

Kormányőrként szolgált Kádár Jánost mellett, védte Antall Józsefet és Pozsgay Imrét is, a külföldi politikusok közül pedig Bill Clinton és Vlagyimir Putyin személyi védelméért is felelt. A legnagyobb örömmel viszont II. János Pál pápára emlékszik Podoski Gábor. Portrénk egy tapasztalt, sokat és sokakat látott biztonsági szakemberről.



 

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­É­­­r­t­­­é­­­k­e­­l­­­d­­­ ­­­a­­­ ­­­s­­­z­­­e­­x­­i­ ­p­­­u­­­n­c­­i­m­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Vasalo
2024. május 16. 22:05
Szerintem itt sokkal többröl van szo. Nehányszor megnéztem a videot. Az 5 lövés alatt ( kb 6 mp) a képen láthato zsarukbol ( majdnem egy tucat) egyiknek sem sikerült elövennie a fegyverét. Az elöirás szerint a második lövést a zsarunak kellett volna leadni. Egyetlen egyszer sem löttek. Közben kiderült, amikor elvitték a tettest egy firkásznak sikerült egy interjut kesziteni vele a rendörségi zárkában, de a rendörség nem tudja, hogy ki lehetett az illetö és hogyan került oda. Az interju fenn van a neten, és érdekes, a kérdezö ugyanazokat a mondatokat adja a tettes szájába amik pár napja a PS párt sajtokonferenciáján hangzottak el. Folyt köv. Ma ezeket a kérdéseket feltették a belügyminiszternek is. Hát lesz dolga kiszáritani ezt a mocsarat.
békalepcse2.0
2024. május 16. 19:33
Ha belekeverdél egy ilyen anti terroruta mentesítési akcióba. Soha ne próbáld egyedül megoldani! Te fejberúgod de azonnal hagyd is ott hagyj másnqk is pályát! Más is szererné az internácik pofáját szŵtrúgni...
békalepcse2.0
2024. május 16. 18:58
No akkó egy antiterrorita képzés gyorstalpalón... Ha ilyen helyzetben találnád magad, már írtam ha ott vagy mögötte. De mi van ha pár lépésre? Azonnal a térdízületeit hatulról rúgd meg, ettől azonnal össze fog esni. Ha bármelyik irányból támadsz ne hagyd abba, mert esés közben pont rád fog célozni! A kövtekező mozdulattal rúgd ki a fegyvert a kezéből, lehetőleg minél nagyobb erővel hogy eltörjenek a kézcsontjai. Ha még a fegyvert tartani tudja ugorj a mellkasára sarokkal középre, hogy légzőközponti porc károsodjon és azonnal menekülj. A legfontosabb azonnal levinni talajra és nem dulakodni!!!! Folyt köv ha valakit érdekel. Internácikak üzenném én ott leszek és ha nem mantik meg őket húsz másodperc a hátralévő életük és merényletre készülnének. Fájdalmas lesz azt megígérhetem és nálam biztosan nem lesz fegyver!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!