Magyar Péter tüntet, a Gyurcsány-párthoz közel álló portál milliókat éget el Facebook-hirdetésre – így kampányol a baloldal 2024-ben

2024. május 05. 17:00

Az utóbbi hetekben több városban és budapesti kerületben összekapott az önkormányzati jelölteken az ellenzék, és nem jött jól neki Magyar Péterék megjelenése sem. Helyzetképünk a baloldal választási előkészületeiről.

2024. május 05. 17:00
null
Baranya Róbert

Bár bizonyos értelemben tisztult, meglepő fordulatokat is vett a baloldal önkormányzati jelölti kasztingja az utóbbi hetekben. Érezhetően nőtt a feszültség a szereplők között: a Momentum és a Demokratikus Koalíció kakaskodásába belépett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, s ha ez nem lenne elég, megkapták a nyakukba az ellenzék új messiásának tartott Magyar Pétert. Az így is ádáz pozícióharcot vívó baloldali pártoknak valószínűleg más sem hiányzott a választási kampány közepén, mint egy új szereplő, aki a felmérések szerint előlük szívja el a levegőt, nem pedig a kormányoldaltól, amelynek gyakorlatilag mindegy, hogy Magyarék egy harmadik pólust hoznak majd létre, vagy betagozódnak a baloldalba.

Bár a kutatások alapján Magyar Péterék leginkább a Momentumra és az MKKP-ra lehetnek veszélyesek, a jelek szerint 

leginkább a DK-nak szúrja a szemét az ellenzéki torta mellé odaálló új politikus. 

A folyamatos odamondogatások mellett ezt jelzi az is, hogy a párthoz közel álló Nyugati Fény portál milliókat égetett el eddig a Diákhitel Központ egykori vezérigazgatójának támadására Facebook-hirdetésekben. Az egy már létező pártot felhasználó Magyar Péterék a júniusi választásokon is indulni akarnak, ami veszélyezteti a többi ellenzéki párt esélyeit.

A DK, az MSZP és a Párbeszéd által összekovácsolt fővárosi ellenzéki összefogás április közepén tartotta kampánynyitóját – Karácsony Gergely és Dobrev Klára ölelkezésével és a DK-s árnyék-miniszterelnök előrehozott választásról szóló víziójával. A pár nappal később megtartott momentumos kampánynyitón a pártot vezető Donáth Anna nem mulasztott el odaszólni, hangsúlyozva, hogy kár ilyenekkel kábítani a népet, ahogy Rogán Antal helikopteres menekülésével is.

DÖME Zsuzsanna; KOVÁCS Gergely
Döme Zsuzsanna és Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnökei. Nem mindenki örül Kovács előválasztási győzelmének.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Egymást támadták hátba

Az ellenzék pártjai néhány kerületben látványosan össze­rúgták a port. A Hegyvidéken hiába nyerte meg nagy fölénnyel a polgármesterjelölti előválasztást Kovács Gergely, az MKKP elnöke a DK által is támogatott momentumos Farkas Csabával, valamint a civil jelölt Visi Piroskával szemben, nemhogy egyértelművé vált volna a helyzet, inkább most lett igazán bonyolult. Az előválasztási megállapodás értelmében ugyanis a győztes jelölt pártja indíthatna nyolc egyéni választókörzetben közös jelöltet, ám ezt a DK a jelek szerint megfúrja, sőt Élő Norbert személyében saját polgármesterjelöltet állít. Gyurcsány Ferenc pártja arra hivatkozott, hogy ő nem vett részt az ellenzéki paktumban, nem is tudott róla, ezért nem vonatkozik rá. Élőék beleálltak Kovácsékba, hogy éppen ők segítik a Fideszt azzal, hogy más kerületetekben ráindulnak a közös ellenzéki polgármesterjelöltekre. Tény, hogy az MKKP önálló polgármesterjelöltet állított az I., a III., a IV. és a VII. kerületben is, ahol már van ellenzéki induló. Az pedig hab a tortán, hogy Kovács Gergelyék azt a Baranyi Krisztinát kérték fel fővárosi listájuk vezetésére, aki a IX. kerület vezetőjeként minden szövetségesével összeveszett, és akivel szemben jelöltet indít a baloldal.

Az ellenzéki összefogás a fideszes Kovács Róbert vezette Kőbányán is dugába dőlt, hiába állapodtak meg korábban, hogy a momentumos Stemler Diána visszaléptetésével a szocialista Mustó Géza lesz a közös jelölt. Stemler a múlt héten a Facebookon fakadt ki amiatt, hogy az „óbaloldal” pártjai elárulták őket. Posztjában arról írt, hogy ők csupán egyetlen feltételt támasztottak a közös részvételhez, mégpedig, hogy Somlyódy Csaba MSZP-s alpolgármester, 2019-ben közös ellenzéki polgármesterjelölt ne kerülhessen ismét pozícióba, mert szerintük alkalmatlan a feladatra. A többiek azonban feltették Somlyódyt a kerületi lista második helyére, egyben újra belengették neki az alpolgár­mesteri posztot. A Momentum ezek után bejelentette, hogy mégis önállóan indul a kerületben.

Zuglóban a Momentum a Szikra Mozgalommal közös jelöltet állított a polgármesterrel, a kerületi parkolási mutyiban meggyanúsított, a Závecz Research szerint a népszerűségi versenyt a fideszes Borbély Ádám előtt pár százalékkal vezető Horváth Csabával szemben. Az MSZP-s politikus korábban már egyértelművé tette, hogy semmiféle ellenzéki előválasztásban nem hajlandó részt venni.

Belváros-Lipótvárosban a volt Együtt-elnök Juhász Péter megnyerte az előválasztást, így ő lesz a kerületet vezető fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter kihívója. Emlékezetes, itt is volt ellenzéki torzsalkodás, miután az eredetileg az MKKP által támogatott Juhász mögé beállt a Momentum, amit a kutyások elfogadhatatlannak tartottak.

A Pikó András által 2019-ben pár száz szavazattal elhódított Józsefvárosban az MSZP borította az asztalt, miután nem vezettek eredményre a polgármesterrel folytatott tárgyalásai, és nem lett részese az ellenzéki összefogásnak. A VIII. kerületben az egyéni választókörzeti jelöltek kapcsán robbant ki a vita, a szocialisták ugyanis ragaszkodtak mindhárom, 2019-ben győztes jelöltjük újbóli indításához. Csakhogy a hírek szerint Pikó cseppet sincs megelégedve az MSZP-s képviselőkkel, így csak egy helyet ajánlott nekik. A tárgyalások megrekedtek, a szocialisták pedig bejelentették: nemcsak a képviselői helyekért állítanak saját jelölteket, de a kerületvezetői székért is, mégpedig Szili-Darók Ildikó alpolgármestert. Az ellenzék választási esélyeit tovább ronthatja, hogy ebben a kerületben a Jobbik is indít polgármesterjelöltet. A kormányoldalon az egykori polgármester Sára Botond száll ringbe.

A XVII. kerületben sem lesz közös jelölt, bár itt is úgy tűnt, hogy megszületett a megegyezés, és a teljes baloldal beáll Lukoczki Károly, az MSZP önkormányzati képviselője mögé. Végül a Momentum külön indul, a vagyongazdálkodási bizottság tagját, Gergely Bálintot küldi harcba a polgármesteri posztért. A fideszes jelölt a hivatalban lévő polgármester, Horváth Tamás.

Tisztább helyzet
Az önkormányzatival egy időben tartandó európai parlamenti választás kapcsán sokkal egyszerűbb a képlet az ellenzéki oldalon, hiszen gyakorlatilag minden párt önállóan szerepel, leszámítva a hely­hatósági voksoláson is közösen induló DK–MSZP–Párbeszéd triót. A listaállításhoz húszezer ajánlásra van szükség, és bár az EP-választáson saját pártjával elinduló Magyar Péter is azzal büszkélkedett, hogy néhány óra alatt összeszedték a szükséges húszezer aláírást, egyelőre csak a Fidesz–KDNP listáját vette nyilvántartásba a Nemzeti Választási Iroda.

Karácsony nem erőlteti meg magát

A főpolgármester-jelölti versenyben is zajlanak az események. A Jobbik jelöltje, Brenner Koloman visszalépett az LMP által indított Vitézy Dávid javára. Eddig tizennégyen igényeltek ajánlóíveket az induláshoz, de többségük nyilván nem lesz hivatalos jelölt.

Karácsony Gergely főpolgármester eddig nem nagyon erőltette meg magát, Vitézy Dávid és a fideszes Szentkirályi Alexandra kampánya sokkal látványosabb az övénél. A városvezető erejéből egyelőre annyira telik, hogy kommentháborút vív a közösségi médiában Vitézyvel számos témában a Bubi közösségi közlekedési szolgáltatástól a be nem tartott ígéretekig. Karácsonynak a kihívói mellett is van miért aggódnia, hiszen újabb és újabb gyanús részletekre derül fény a túlárazott Lánchíd-felújítás kapcsán vándorló milliárdokról.

Jelzésértékű, hogy Szentkirályi Alexandra egy délelőtt alatt összeszedte a hivatalos jelöltté váláshoz szükséges aláírásmennyiséget, és lapzártánkig ő az egyetlen, akit nyilvántartásba vettek. Azt egyelőre nem tudni, hogy megvalósul-e a főpolgármester-jelölti vita.

Vidéki káosz

A fővároson kívül sem rózsás az ellenzék helyzete. 

Győrben megszámolni is nehéz, hány jelölt indul a fideszes Dézsi Csaba ellen. 

Eredetileg ott is terveztek előválasztást, de meghiúsult, sárdobálás kezdődött. A 2019-ben győztes, ám szexbotrányával megbukó Borkai Zsolt mellett ringbe száll az öt évvel ezelőtti voksoláson másodikként befutó, a Jobbik által is támogatott DK-s Glázer Tímea, valamint az LMP és a Momentum által indított Pintér Bence. Ő azt olvassa Glázer fejére, hogy 2019-ben a választás előtt kirobbant botrány ellenére sem tudta legyőzni Borkait. Rajtuk kívül egy mi hazánkos és öt független, illetve civil szervezet által támogatott induló száll harcba a polgármesteri posztért.

Miskolcon sincs hiány indulóból, nyolcan szeretnék megszerezni a polgármesteri posztot, de nincs közöttük az ellenzék 2019-ben győztes közös jelöltje, Veres Pál, akit a DK fúrt folyamatosan az utóbbi időben. Gyurcsányék lebegtettek egy saját jelöltet, ám Veres visszavonulásról szóló bejelentése után hátravonták, és előálltak Barkai László gyermekorvossal, aki mögé az LMP, az MSZP és a Párbeszéd is beállt. A Momentumnak és a Jobbiknak ez nem tetszik, ők Varga Andrea alpolgármestert támogatják. Vargát hiába próbálta meggyőzni Barkai, hogy győzelme esetén civil alpolgármesterként segítse a munkáját.

A korábban jobbikos, az utóbbi időben mindenkivel szakító Mirkóczki Ádám vezette Egerben is nehéz tisztán látni, bár az ellenzék nagy része végül beállt a szocialista Pál György mögé. Nem lesz egyszerű dolga a fideszes Vágner Ákossal szemben, mert Mirkóczki újra indul, s megméreti magát a Mi Hazánk és az MKKP jelöltje is, és rajtuk kívül még öten szállnak harcba a városvezetői helyért.

Debrecenben egyelőre úgy néz ki, hogy egy közös jelölt, a momentumos Mándi László mögé sorakozik fel az ellenzék. Székesfehérváron viszont nincs meg az összhang: a DK, az MSZP és a Párbeszéd a Gyurcsány-párt országgyűlési képviselőjét, az offshore-ügyeiről elhíresült Ráczné Földi Juditot támogatja, akinek már a parlamenti mandátumát is ellenezte a Momentum. Önálló jelöltet azonban még nem állított a párt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. május 08. 19:43
Péter, te csalárd, cudar nőverő férj, Ajánlom néked, hogy a bőrödbe férj, Ideje, hogy Judíttól bocsánatot kérj, S hogy lázálmodból magadhoz térj. Népünktöl áldást te soha ne remélj.
Palatin
2024. május 08. 18:55
Gyurcsány és Magyar Péter szentesítse a szövetségüket. Az idösebb jogán a seprünyelet elöször Gyurcsány fenekébe, majd onnan kíhúzván, még friss zaftos állapotban Magyar Péter fenekébe kell dúgni. Ezzel bizonyíthatná a két rettentehetetlen hazafia, hogy hüek a magyar hagyományokhoz, mégha a vérszerzödés helyett ugyancsak az együvé tartozás egy másik szimbólumával fejezik is ezt ki.
Patika
2024. május 08. 09:22
Mintha eddig olyan nagyon jóban lettünk volna... (hat ország helyett a hátországaira kellett volna...)
Zétqró kalapincs
2024. május 07. 18:21
De megdúlta magát a liberálnáci csürhe....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!