A MOL zöldítené Budapestet

2012. június 22. 12:00
Idén már budapesti társasházak is pályázhatnak a MOL és az Ökotárs közös környezetvédelmi programjára, a Zöldövezetre.

A MOL és az Ökotárs már 2006 óta közösen segíti a helyi civil kezdeményezéseket abban, hogy az országban megújuljanak a közösségi terek. A korábbi években Budapestről nagyon kevés pályázó jelentkezett. Ezt kívánják idén megváltoztatni azáltal, hogy ettől az évtől társasházak is pályázhatnak belső tereik, udvaraik fejlesztésére.

A Zöldövezet pályázat két körben zajlik. Először a pályázók egy ötletet nyújtanak be, amelyben bemutatják a kiszemelt területet és átalakítási elképzeléseiket, illetve a legfontosabb dolgot: a közösség bevonásának tervét. Ennek kedvező elbírálását követően a helyi közösséggel, az érintettekkel közösen dolgozhatják ki a pályázók a végleges parkosítási terveket, amelynek legalább 1500 m2 zöldfelület — közpark, pihenőpark, játszótér, iskolapark — kialakítását, megújítását kell célul kitűznie. A fővárosi társasházak belső udvaraira az 1500 m2-es elvárás nem vonatkozik. További elvárás, hogy őshonos növényeket ültessenek, a kivitelezés környezetbarát módon történjen, illetve a parkosításra, ültetésre közösségi akció keretében kerüljön sor, amelyben a település lakossága a civil szervezetekkel, és lehetőség szerint a helyi vállalkozókkal karöltve vesz részt.

A tavalyi pályázók közül a MOL idén is Zöldövezet Díjjal jutalmazza azt a pályázatot, amely a leghatékonyabban, a leginkább környezetbarát módszerekkel és a legsikeresebb közösségi esemény keretében a legszebb zöldfelületet hozta létre. Idén a Zöldövezet Díjat és a vele járó 500.000 Ft-ot az Iszkaszentgyörgyi Természet- és Környezetvédő Egyesület nyerte.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés