Dán menedzserek: Hazamentek a közép-európai dolgozók, a dánoknak kellene többet dolgozniuk

2020. február 26. 10:09

Bakajannisz Péter
A külföldi munkaerő beáramlása Dániába a legalacsonyabb szintre esett 2013 óta, ami komoly következményekkel járhat a dán gazdaság számára, jelentette szerdán a Børsen nevű lap.

Az EU állampolgárai már sokkal kevésbé választják Dániát célpontként, 2019 utolsó kilenc hónapjában az országban dolgozó uniós polgárok száma nettó értelemben nem növekedett. 

Niklas Praefke, a Ledernes Hovedorganisation (menedzsment szakemberek szakszervezete) vezető közgazdásza szerint ez a tendencia aggasztó. „Ha ez a trend folytatódni fog és így ténylegesen elveszítjük a külföldi munkaerőt, ez nagyon súlyos fejfájást jelenthet a dán gazdaság számára”, nyilatkozta a Børsen lapnak.

Az utóbbi években jelentős külföldi munkaerő-beáramlás történt Dániába, jelenleg a dán munkaerőpiacon mintegy 290 ezer külföldi állampolgár dolgozik. 

2019-ben 9476 külföldi állampolgár lépett be a dán munkaerőpiacra, ami 2018-hoz képest 17365 fős csökkenést jelent, és 2013 óta először csökken tízezer fő alá a külföldi munkaerő növekedése. 

A tendencia még hangsúlyosabb, ha csak az uniós polgárokat nézzük, mivel 2019-ben összesen csak 1416 új munkavállaló érkezett Dániába az EU-ból, míg az előző évben 8462 új belépő volt. 

Michael Svarer, az Aarhusi Egyetem közgazdaságtan professzora elmondta, hogy a lassulás gyors, különösen a kelet-európai országok lakosságát illetően.

„A külföldi munkaerő akkor is teljesíti az igényeket, amikor a dán munkaerő nem képes erre”, mondta Svarer a Børsennek. „És ha nem tudunk külföldieket behozni, ez növeli a szűk keresztmetszetek kockázatát és gyengíti a vállalatok versenyképességét”, tette hozzá.

Az LH nevű szervezet felszólította a politikusokat, hogy könnyítsék a vállalatok toborzását az EU-n kívülről.

Alternatív megoldásként olyan reformokat kell végrehajtani,

amelyek arra ösztönzik a dánokat, hogy többet dolgozzanak

az alacsonyabb növekedés megakadályozása érdekében, véli a szervezet.

A közép-európai munkaerő kivándorlása azért állt le, mert Közép-Európában óriási bérnövekedés alakult ki és erőteljes gazdasági felzárkózás zajlik a nyugathoz.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nyugatiak nélkülünk már élni sem tudnak. Az a jó, hogy csökken az agyelszívás.

Nem értem mi a dánok problémája. Ott van az a rengeteg kiváló afrikai és muzulmán munkaerő. A Balkánon és Líbiában pedig ott ácsingózik a magasan képzett utánpótlás. Mind arra vágyik, hogy Dániában dolgozhasson. Minek toborozni? Küldjenek értük egy flottát. Milyen jól fognak járni ezek a dánok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés