Big tech cenzúra

2021. január 13. 11:22

Amíg a liberális politika a nyugati világban a Twittert és a Facebookot politikai fegyverként használja, addig fennmarad a totális cenzúra.

2021. január 13. 11:22
Törcsi Péter

Úgy tűnik, hogy az az irracionális, példa nélküli őrület, amely Amerikában elszabadult 2020-ban, nem fékeződik 2021-ben sem. A szabadság és a szabad emberek földjén egyik napról a másikra összehangoltan döntöttek úgy a techóriások, hogy mostantól kezdve a közösségi médiában vége a józan ész alapján megfogalmazott véleményeknek. Ez a fajta drasztikus cenzúra még a kádári Magyarország véleményterrorjánál is súlyosabb. Amit az Amazon–Google–Apple trió meglépett a napokban, az a Rákosi-rendszer, az Kim Dzsongun Észak-Koreája.

Az egész azzal kezdődött, hogy egy korábban elítélt bűnöző Minneapolisban rendőri intézkedés közben az egyik rendőr agresszív magatartása miatt életét vesztette (George Floydról van szó). Dacára a sok államban és településen hatályban lévő kijárási korlátozásoknak, a nagyobb városokban elszabadult a gyűlölet Floyd halálát követően. A Black Lives Matter mozgalom az eufemisztikusan antifáknak hívott legaljasabb kommunistákkal karöltve lángba borította fél Amerikát. Több mint húsz ember meghalt, megbecsülhetetlen mértékű kárt okoztak keményen dolgozó amerikai emberek értékeiben, autókat, házakat, boltokat, hivatali épületeket gyújtottak fel a randalírozók. Saját kommunista köztársaságot kiáltottak ki Seattle belvárosában, ahova a baloldali polgármester hosszú ideig be sem vezényelte a rendőrséget, hanem hagyta, hogy fennmaradjon a törvénysértő állapot. Szinte az összes hollywoodi színész, rendező, celebritás, valamint neves sportolók könnyes szemmel álltak ki a nyilvánosság elé, és támogatásukról biztosították az elszabadult poklot. Többen adománygyűjtést szerveztek a szélsőbaloldali bűnözőknek, hogy folytatni tudják az amerikai liberális média szerint „többnyire békés” ámokfutásukat.

Republikánus politikusokon és médiaszemélyiségeken kívül senki nem ítélte el a hónapokig tartó utcai erőszakot. A big tech részéről egy cégnek sem jutott eszébe, hogy blokkoljon, letiltson a BLM-hez és az antifasisztákhoz köthető közösségimédia-profilokat. Az utcai vérengzés és rombolás éppen hogy a közösségimédia-oldalakon szerveződött. Ha kicsit jobban visszatekintünk az időben, akkor láthatjuk, hogy a Twitternek, a Facebooknak és más hasonló, szilícium­-völgyi nagy cégeknek sem okozott problémát, hogy az egyébként emberáldozatokat követelő arab tavasz vagy éppen az ukrajnai Majdan-tüntetések során az események résztvevői e felületeket használták. Még büszkék is voltak rá, hogy az arab tavasz lett az első, több országot is érintő forradalmi esemény, amelyet a Twitteren szerveztek. Az utóbbiak kapcsán a big tech és az amerikai liberális politikai elit nemhogy nem ítélte el a történteket, hanem támogatta őket, hiszen az arab tavasz, az ukrán hatalomátvétel anyagilag is kifizetődő volt nekik – lásd Joe Biden fiának, Hunter Bidennek az ukrán energiaipari érdekeltségeit –, és a változások világnézetileg is illettek a baloldali agendába.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!