Klasszikus filmek újra vásznon

2021. szeptember 22. 11:01

2021. szeptember 22. 11:01
null

Kéri Gáspár írása a Mandiner hetilapban.

Az idén százhúsz éves magyar film ünnepi programjai közül kiemelkedik a Nemzeti Filmintézet által életre hívott 4. Budapesti klasszikus film maraton. A számos fővárosi helyszínen hat napig tartó rendezvénysorozat több mint hetven frissen restaurált filmet mutat be a nagyközönségnek; a Szent István-bazilika előtti tér négy estére hatalmas ingyenes szabadtéri mozivá alakul. Öt tematikus blokkban – Hommage, Fókuszban, Magyarok Hollywoodban, Magyar szem, Nyitott archívumok – idézhetjük meg a magyar filmművészet emblematikus alkotásait, köztük külföldön világhírig jutó filmes szakemberek munkáit. A fesztivál tiszteleg a nemrég elhunyt Törőcsik Mari, Jankovics Marcell és az operatőr Tóth János előtt. Több kerek évforduló kapcsán filmjeikkel emlékezhetünk Moholy-Nagy Lászlóra (125), 

Jancsó Miklósra (100), Huszárik Zoltánra (90), és felidézhetjük a jelenleg is aktív Mészáros Márta (90) alkotásait. A hollywoodi magyar jelenlétet többek között a díszlettervező Trauner Sándor, a Tod Browning 1931-es Drakula filmjével befutó Lugosi Béla, valamint a Casablancát rendező Kertész Mihály reprezentálja a fesztivál programjában. Az évtizedek óta nemzetközi szinten is magasan jegyzett magyar operatőri iskola Koltai Lajos, Kovács László és Zsigmond Vilmos mellett Hildebrand István és Rudolph Máté előtt tiszteleg. Mindezek mellett még a Nemzeti Filmintézet filmarchívuma és számos európai filmes archívum munkájába is betekintést nyerhetünk.

(4. Budapesti klasszikus film maraton szeptember 21. és 26. között)

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!