Első karakter
Közélet
Máig nem dolgoztuk fel a nagy történelmi sikereinket és kataklizmáinkat, ezért a fiataloknak sem tudtuk kellőképpen átadni őket – mondja Káel Csaba. A magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos amerikai típusú zsánerfilmek helyett több rólunk szóló alkotást és európai koprodukciót látna szívesen.
A jég hátán is megél a találékony magyar? A pécsi, elsősorban elektronikai sorozatgyártásra specializálódott Z Elektronika Kft. esetében ez biztosan igaz. Egyszerűség, jó szem az olcsó megoldások és a piaci rések felfedezéséhez, nyelvtudás és bátorság – ez Dallos László tulajdonos hitvallása.
A nyugati jobboldalon akkora volt a liberális irányba való megfelelési kényszer, hogy ma már nyomokban sem emlékeztet egykori önmagára.
Az elmúlt évek emlékezetpolitikai vitáiban rendszeresen elkövettük azt a hibát, hogy egy-egy szoborállítási vagy újratemetési kísérletet nem előzött meg az adott történelmi személy életútjának és életművének értékelése.
Öt évvel ezelőtt komoly csatákat sikerült megnyerni a dohányzás elleni harcban, azóta mintha megtorpant volna a lelkesedés. Az idő azonban sürget: évente egy kisvárosnyi honfitársunkat veszítjük el a káros szenvedély miatt. A tőkeerős dohányipar nem ereszt, újabb és újabb fiatalokat célzó termékeket állít csatasorba.
Sok a megoldatlan feladat a hazai hulladékgazdálkodásban a szelektív gyűjtéstől az egyszer használatos műanyagok kiváltásán át a lakossági zöldhulladék komposztálásáig. Holott a klímavédelem népszerű igénye mellett több új európai uniós irányelv is a megoldásokat sürgeti.
Külhon
Nem a román nép, hanem a román történelemhamisítás ellen írt tisztázó esszét Czimbalmos Ferenc. A Zsil-völgyi magyar szórványban évtizedekig tanító történelemtanár szerint a hosszú élet titka a mértékletesség mindenben – kivéve a tudományban.
Külföld
A Közel-Keleten megejtő természetességgel és normalitással tudnak Izraelben együtt élni és dolgozni zsidók, muszlimok és keresztények – ha hagyják őket.
Nagy lendülettel vágott neki két és fél éve Emmanuel Macron Franciaország és Európa megreformálásának. A valóság azonban minden fronton szembejött az önérzetes politikussal – viszont a tanulóképességét mutatja, hogy elnöki félidejénél új utakat keres és talál politikája megvalósítására. Mérlegen az elnöki félidejéhez érkezett francia államfő!
Dél-Amerika sosem volt a megállapodott jóléti demokráciák kontinense, de most egy összességében pozitív, fejlődő időszak után szinte egyszerre robbant ki a társadalmi feszültség a földrész több meghatározó országában.
Precedens
A nagy tengerjáró hajók klímaromboló gázkibocsátására vonatkozó szabályok szigorításáról tárgyalt november közepén az ENSZ. A robbanómotoros autókkal szembeni módszeres „gyűlöletkeltéshez” és szabályozásai iránti hevülethez hasonlót azonban fura módon eddig nem nagyon tapasztalt a rendkívül környezetszennyező iparág.
Manapság legfeljebb a jog és az erkölcs kapcsolatáról illik beszélni, már ha valaki még merészel a pozitív joggal szemben társadalmi elvárásokat támasztani.
Makronóm
Amikor Kóka János akadémiai intézeteket akart megszüntetni, abból nem gyártottak demokráciavitát – véli Gereben Balázs. A világító egeret szabadalmaztató kutató és kollégája, Fekete Csaba a tudományért krokodilkönnyeket hullató médiaszereplőkről, a tudomány szabadságáról, illetve kutatás és innováció kapcsolatáról is beszél lapunknak.
Meta
50 könyv a jövőről
Egyre több időt töltünk az idő- és térbeli távolságok nélküli virtuális térben. A fizikai hely jelentősége csökken. Ez mentálhigiénés kockázat: személyes identitásunk és a közrend alapja egyaránt a helyhez való kötődés.
Tudomány
Épp két évszázada indult nagy utazására Kőrösi Csoma Sándor. A tudós kalandos életútja után az emlékezete is különös kanyarokat vett – de talán végső nyughelyükre találtak földi maradványai a Kancsendzönga ormai alatt.
Feminens
Egy maraton olyan rövid tud lenni, mint egy kilométer. Olyankor van egy célod, ami felé haladsz, és csak gyűlnek mögötted a méterek – állítja Staicu Simona román születésű magyar bajnok, olimpikon futónő.
Jegyzet
Milyen demokratikus, mondhatnánk elsőre – ha nem lenne egyre inkább manipulatív a közösségi médiumok tere.
Élet
Egyidősek a rendszerváltással, és bár a harmadik köztársaság kikiáltása idején punk lázadással indítottak, mára az ország fősodratú rockzenekara a Tankcsapda. Paradoxon-e a fenntartható rock, az élet-e a legjobb méreg, és mitől lehet modellértékű megélhetésszerűen rocksztárkodni Magyarországon?
Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel. A névsorból is egyértelmű, hogy az év egyik legfontosabb filmjét hozta tető alá a hollywoodi filmgyártók, klasszikus moziforgalmazók mellett alternatívát kínáló Netflix. Quentin Tarantino remekműve után három hónappal Martin Scorsese erősíti meg az amerikai filmbe vetett hitünket – Az ír (The Irishman) november 21-étől látható a hazai mozik műsorán, november 27-étől pedig a Netflix kínálatában. Kritika.
Utolsó Figyelmeztetés
Csak a legliberálisabb szobatudósok gondolhatják, hogy az eltérő szociokulturális hátterű gyerekek „egymáshoz drótozása” oldja majd meg az integrációt.