Első karakter
Közélet
MZP Karácsony Gergely visszalépése óta a második csalódás, amelyet a baloldal szavazóinak el kell viselniük az országgyűlési választás előtt.
Február előtt nem lesz közös lista, és a végleges programra is várni kell még. Márki-Zay Péter kénytelen volt elállni az önálló frakciótól, a döntő szó pedig továbbra is Gyurcsányé.
A „konszolidálódó” kommunista diktatúra alatt politikai okokból nyilvánítottak őrültnek rendszeridegen állampolgárokat. A történésszel a „másként gondolkodók” sorsát bemutató kötetéről beszélgettünk.
Az uniós intézmények teljesítménye, migráció, energiaellátás és járványkezelés – elkészült a Századvég nagy európai közvélemény-kutatása. Elemzők értékelték az adatokat. 
Külhon
Mind a magyar állam, mind a kárpátaljai magyarok szempontjából fontos, hogy északkeleti szomszédunk hogy áll identitása keresésében és meghatározásában. Egy új hazai kötet az ukrán identitásvitákba enged bepillantást.
Külföld
A 2022 első napjaiban kirobbant erőszakos események ráirányították a figyelmet Kazahsztánra: mi a kazah események társadalmi háttere, és mik a jövő lehetséges forgatókönyvei?
Az új német kormány a világ megmentőjeként lépett a porondra – szóban. Közben azonban megérkezett a valóságba, ahol a politikában gyakran saját magát kell az embernek először megmentenie.
A minden korábbinál jobbra tolódott ország népe számos kérdésben megosztottabb, mint valaha; a társadalmat vizsgálva kirajzolódnak a 21. század nyugati civilizációs konfliktusai és dilemmái.
Precedens
Érdekes mozgásokat indított be a gáz- és atomenergiát fenntarthatóvá minősítő európai bizottsági javaslat a tagállamok körében. Kellemetlen helyzetbe hozta az épp csak felálló német kormánykoalíciót, Emmanuel Macron francia elnök pedig a keleti tagállamok érdekeivel összhangban érvényesítette országa szempontjait.
Makronóm
Az elszabaduló amerikai infláció oka legnagyobb részben az, hogy a gazdaságból eltűnt a verseny, óriáscégek hajtottak befolyásuk alá teljes ágazatokat, és most elérkezettnek látják az időt, hogy piaci erejükkel élve nagyobb hasznot követeljenek maguknak.
Meta
Az egyének, cégek, iskolák és kórházak teljesítményét ma kizárólag számokban mérjük. Az értékelési szenvedéllyel azonban olyan alapvető felelősségeket vezetünk ki mindennapi kultúránkból, mint a vezetői előrelátás, az ítélő- és döntésképesség.
Tudomány
Ijesztő mértékű pusztulásnak indult a termőföld az utóbbi másfél évszázadban szerte a világon. Egy magyar kutatás a talaj intelligens ökológiai rendszerében keresi a megoldást e tendencia visszafordítására.
Feminens
Magyar zsidó gyökerek, nagyvilági életmód, háborús megpróbáltatások, egzotikus kalandok s végül elmerülés a nagyvárosi jazzvilágban: Pannonica de Koenigswarter nem mindennapi élete sűrű összefoglalója lett a huszadik század változásainak.
Jegyzet
A covid évei arra talán jók, hogy újragondoljuk, mi a fontos és kik a fontosak az életünkben.
Mandiner Sport
Immár a 64. alkalommal választották meg január 6-án az év sportolóit, a jeles eseményen a Mandiner is jelen volt. Összefoglaltuk, amit tudni érdemes a rendezvényről, kis múltidézéssel körítve.
Élet
A CimbaliBand három koncerttel képviseli Magyarországot a dubaji világkiállításon. Az alapítóval beszélgettünk többek között arról, eretnekség-e egy kalotaszegi népdalt reggae-köntösbe bújtatni.
Utolsó Figyelmeztetés
Mostanában sokat lamentálok önnön boomerségemen. Igen, ez is olyan boomer* dolog.