Németh Zsolt szerint nincs lezárva a Safarov-ügy

2012. szeptember 27. 21:00

Németh Zsolt szerint nem lehet lezárni Ramil Safarov azeri katonatiszt átadásának ügyét, mert a magyar kormány döntéséből sok következmény és feladat adódik, például nehezen kezelhetővé vált a magyar-örmény viszonyt – mondta Németh Zsolt a nol.hu-nak adott interjújában.

2012. szeptember 27. 21:00

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Népszabadságnak adott interjújában, amelyet csütörtökön tettek közzé a lap internetes oldalán, azt mondta, mindent meg kell tenni azért, hogy a magyar-örmény kapcsolatokat visszatereljék a korábbi mederbe. Véleménye szerint reális cél, hogy az elkövetkező hónapokban helyre tudják állítani a felfüggesztett diplomáciai kapcsolatokat.

Semmilyen közvetlen ellentételezése nem volt a magyar kormány döntésének – közölte. Kifejtette: Baku az utóbbi években fontos partnerévé vált nemcsak Magyarországnak, hanem Európának is. Nemcsak az ország olaj- és gázlelőhelyeiről van szó, ennél fontosabb, hogy Azerbajdzsánon keresztül biztosítható egy alternatív szállítási útvonal a Kaszpi-térség és Európa között – mutatott rá.

Az államtitkár kijelentette: amiatt, hogy Baku azonnali elnöki kegyelemben részesítette a Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Safarovot, nem vonna le kedvezőtlen következtetéseket a magyar-azeri gazdasági és energetikai együttműködésről. Az azeriek lépése mindazonáltal „tüskét hagyott a magyar kormányban” – mondta.

Németh Zsolt arról is beszélt, hogy a Safarov-ügy „meghökkentően nagy hullámokat vetett” az amerikai-magyar kapcsolatokban, és rávilágított arra, hogy itt „komoly kétoldalú bizalomvesztés jelei mutatkoznak”. Ezek alapvető félreértésen alapulnak – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy a román külügyminiszter hétfőn Budapestre látogat, kifejtette, Magyarország azt szeretné világosan látni, hogy számíthat-e a román kormányra, készen áll-e Bukarest az elmúlt években felépített kapcsolatrendszer fejlesztésére, továbbá arra, hogy „a térségbeli szolidaritás talaján” maradjon.

Amikor a magyar kormányt heves külföldi kritikák érték, támogatást kapott a lengyelektől, a litvánoktól és a csehektől – emlékeztetett. Hangsúlyozta, ehhez képest Victor Ponta román miniszterelnök júniusban Brüsszelben „fontosnak tartotta negatív bizonyítványt kiállítani Magyarországról, csak hogy saját tevékenységét fényezze”. Ez már a térségbeli építkezés gátja lehet – tette hozzá.

Németh Zsolt kitért arra is, hogy a szlovákiai magyarok legitim képviselőjének továbbra is a Magyar Koalíció Pártját tekintik. Szakpolitikákban ugyanakkor a Most-Híd párttal is ki kell alakítani az együttműködést – emelte ki. Megjegyezte, mindenesetre nem lehet autonómiáról, magyar oktatási rendszerről beszélni, ha az érdekképviselet nem nemzeti alapon szerveződik.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dehumanizer
2012. szeptember 28. 10:48
II. Ángyán?
obuda-zapor
2012. szeptember 28. 09:49
Szerintem Németh Zsolt jól mondja - nincs és nem is lehet így lezárni. Országunk érdeke egyidejűleg a gazdasági kapcsolatok növelése - azt folytatni kell. Azerbajdzsán perspektívikus ebből a szempontból. Kulturálisan és elfogadottság szempontjából az Örménység jelentős tényező a világban. Békességre kell jutni velük. Azon kormányzati jifejezések, hogy " a magyar kormány a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet" nagyon hibás dolog volt , és sokat rontott a helyzeten. Igazából - jereváni kapcsolataimtól tudom- ez utóbbi volt a legsúlyosabb hiba ! Itt jön és kell jönnie a bölcsességnek: építve a gazdasági kapcsolatokat és nem tönkretéve az örmény-magyar viszonyt. A Stipaki földrengés után néhány száz örmény gyerek nálunk töltött hónapokat . Reméljük nem merült feledésbe.
liberálzöld.
2012. szeptember 28. 08:55
"Németh Zsolt szerint nincs lezárva a Safarov-ügy" Ja. Amig nem érkezik meg a pénz, addig nincs lezárva az üzlet!
dobzselaci
2012. szeptember 27. 22:57
A románok most kaptak a nyakukba egy olyan szép, jó és okos embert, mint mi. Kicsit sem érzem ettől magam jobban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!