Átfogó ellenőrzés az illegális árusok kiszűrésére

2013. október 15. 11:53

A szabálysértési törvény kedden hatályba lépett módosításával bővülnek a közterület-felügyelők intézkedési lehetőségei a közterületen engedély nélkül árusítókkal szemben, így az ellenőrzés során bírságot szabhatnak ki, szabálysértési eljárást kezdeményezhetnek, vagy akár az árut is elkobozhatják.

2013. október 15. 11:53

Korábban az önkormányzatok a szabálysértési törvény felhatalmazása alapján rendeletben határozhattak meg tiltott, közösségellenes magatartásokat, ezek közé tartozott az illegális árusítás is, közigazgatási eljárás keretében pedig az árut lefoglalhatták. Az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatával azonban alkotmányellenesnek minősítette e felhatalmazást és az ez alapján meghozott önkormányzati rendeleteket.

A fővárosi rendészeti igazgatóság szerint ez lehetetlen helyzetet teremtett a főváros életében, és a hatékony hatósági fellépés lehetőségének hiányában egyre több illegális árus jelent meg a budapesti közterületeken.

A szabálysértési törvény nemrég megszavazott és ma hatályba lépett módosítása ‒ amely többek között megtiltja az életvitelszerű tartózkodást bizonyos közterületeken ‒ a közterületen való jogosulatlan árusítást is szabálysértésnek minősíti, így a közterület-felügyelők ismét fel tudnak lépni az illegális árusokkal szemben, amit a ma induló átfogó ellenőrzés keretében meg is tesznek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!