Az alapjogi biztos is kezdeményezhetne alkotmányértelmezést

2013. november 18. 14:32

Az emberi jogi bizottság módosító javaslata értelmében az alapvető jogok biztosa is kezdeményezhetné az Alkotmánybíróságnál az Alaptörvény értelmezését konkrét alkotmányjogi problémával összefüggésben, ha az értelmezés közvetlenül levezethető az alaptörvényből.

2013. november 18. 14:32

A hatályos Ab-törvény szerint a testület az Országgyűlés és annak állandó bizottságai, a köztársasági elnök, valamint a kormány indítványára végez alkotmányértelmezést, ez a kör bővülne most az alapvető jogok biztosával.

A parlament emberi jogi bizottsága azzal indokolja a módosító indítványt, hogy az alapjogi biztos következetesen, zsinórmértékként támaszkodik az Alkotmánybíróság alapvető jogállami garanciákkal és az alapjogok tartalmával kapcsolatos elvi megállapításaira. Szükségesnek tartják ezért, hogy az ombudsman az általa vizsgált konkrét alkotmányjogi problémával kapcsolatban indítványozhassa az Ab alaptörvény-értelmezését.

Az emberi jogi bizottság ahhoz a törvényjavaslathoz nyújtott be módosító indítványt, amelyben a fideszes Gulyás Gergely egyebek mellett azt kezdeményezte, hogy a jövő nemzedékek, illetve a nemzetiségi jogok szószólója címet viselhesse az ombudsman két helyettese. Ezen is változtatna a parlamenti szakbizottság, mégpedig úgy, hogy a nemzetiségi jogokkal foglalkozó ombudsmanhelyettes a nemzetiségi jogok védelmezője, nem pedig szószólója címet használhatná. A testület ennek szükségességét az összekeverhetőség elkerülésével magyarázta, hiszen 2014-től – szavazati joggal nem rendelkező – nemzetiségi szószólók dolgoznak majd az Országgyűlésben.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!