Az egyházi oktatás állami finanszírozását sürgetik a romániai katolikus püspökök

2014. május 07. 18:51

A romániai egyházi oktatás állami finanszírozását sürgeti a romániai katolikus püspöki konferencia, amely nyílt levélben fordult az oktatási miniszterhez. Elméletileg 2011 óta törvény biztosítja az állami finanszírozást, de azóta ennek még nem szerzett érvényt a román kormány.

2014. május 07. 18:51

 Szerdán ért véget a püspöki konferencia kétnapos ülése, amelyet Nagyváradon rendeztek.

 
A tanácskozás után a romániai katolikus püspökök nyílt levélben kérték Remus Pricopie oktatási minisztert, hogy az általa vezetett szaktárca mielőbb alkalmazza maradéktalanul a 2011 óta hatályban lévő oktatási törvényt, ugyanis jelenleg az állam csak az állami oktatást finanszírozza, az egyházi iskolákban tanuló diákok nem kapnak támogatást, noha a törvény szerint mind az állami, mind az egyházi oktatást finanszíroznia kell az államnak.
 
A katolikus püspökök azt nehezményezik, hogy nem alkalmazzák a törvény 101-es cikkelyének 2-es bekezdését, amely szerint az állam valamennyi óvodás és iskolás gyerek után fejpénzt fizet. 
 
A törvény 102-es cikkelyének első bekezdése leszögezi, hogy az állami, az egyházi és a magánoktatást egyaránt tandíjakból, közpénzből és egyéb forrásokból finanszírozzák.
 
A püspöki konferencia tagjai a nyílt levélben ennek a két cikkelynek az alkalmazását kérik, mert jelenleg csak az állami oktatás részesül finanszírozásban. „Kérjük, hogy az oktatási törvény szóban forgó cikkelyeit haladék nélkül alkalmazzák az egyházi és a magánoktatásra is” – olvasható a nyílt levélben.
 
Romániában hat római katolikus és öt görögkatolikus egyházmegye van. Állandó meghívottként Francisco-Javier Lozano apostoli nuncius és Anton Coşa kisinyovi (Moldova) püspök is részt vesz a találkozókon. A konferencia jelenlegi (2013-tól 2016-ig megválasztott) elnöke Ioan Robu bukaresti érsek.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!