Az ügyészség nem kapta meg Kubatovtól Vizoviczki levelét

2016. augusztus 16. 09:54

Nem került az ügyészség birtokába Vizoviczki László Kubatov Gábornak írt levele, amit a Fidesz pártigazgatója állítása szerint átadott a bűnüldöző hatóságoknak – derül ki a legfőbb ügyész MSZP-s képviselők kérdésére adott írásos válaszából. Polt azt is közölte, hogy nem érte meg „vádalkut” kötni Vizoviczkival a politikusokról szóló információiért cserébe.

2016. augusztus 16. 09:54
Bakó Beáta

Most akkor megvan Vizoviczki Kubatovnak írt levele vagy nincs?

Bár Kubatov Gábor korábban azt nyilatkozta, hogy átadta a bűnüldöző szerveknek azt a levelet, amit Vizoviczki László írt neki, az érdekes módon még sincs az ügyészség birtokában – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, amit Molnár Zsolt és Bárándy Gergely szocialista képviselők írásbeli kérdésére adott.

Mint Polt kifejtette: nyolc oldal terjedelemben foglaltak le levéltöredékeket Vizoviczki László Kubatovhoz írt leveléből, azonban „nem állapítható meg, hogy a bűnjelként lefoglalt irat megegyezik-e azzal a levéllel amelyről Kubatov Gábor (...) azt nyilatkozta, hogy átadta a bűnüldözési szerveknek, mivel az nem került a Központi Nyomozó Főügyészség birtokába”. Staudt Gábor jobbikos képviselő ugyanerre vonatkozó kérdésére Polt még azt is hozzátette, hogy az ügyészségnek nincsenek információi a levél sorsáról.

Ügyészség: Nem mi kevertük el a levelet!

A rejtélyes ellentmondással kapcsolatban megkérdeztük az ügyészségtől, hogy ez azt jelenti-e, hogy Kubatov hazudott, mikor azt állította, hogy átadta a levelet a hatóságoknak, vagy netán az ügyészség veszítette el a levelet? Illetve, ha a két levél(töredék) azonossága nem állapítható meg, akkor ezek szerint az is elképzelhető-e, hogy Vizoviczki több levelet is küldött Kubatovnak, tehát nem csak alkalmi levelezésben álltak? 

Az ügyészség a Mandiner érdeklődésére küldött válaszában annyit írt, hogy visszautasítják, hogy elkeverték volna a levelet. Ismételt telefonos érdeklődésünkre, hogy eszerint akkor Kubatov hazudik-e, vagy esetleg más hatóságok hibájából nem jutott el az ügyészséghez a levél, Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azt mondta: fogalma sincs. Megkérdeztük, hogy próbálják-e beszerezni, vagy csak várják, hogy valaki bedobja a postaládájukba. Erre azt a választ kaptuk, hogy „nagyon kedves kérdéseket teszünk fel”, és a leírtakon túlmenően nem hajlandók az ügyet kommentálni.

A teljes levél átadásával kapcsolatos információ azért is lenne fontos, mert az eddig az ügyészség rendelkezésére álló levéltöredékek Polt közlése szerint nem tartalmaznak a vizsgált bűncselekménnyel (vagyis a Vizoviczki elleni vád tárgyát képező hivatali vesztegetéssel) kapcsolatos adatot, ezért ez ügyben nem végeztek további nyomozati cselekményt.

Nem érte meg vádalkut kötni

Polt a szocialista képviselők érdeklődésére közölte továbbá: Vizoviczki politikusokat érintő információkat bocsátott az ügyészség rendelkezésére, annak érdekében, hogy a köznyelvben „vádalkunak” nevezett megállapodás megkötésére kerüljön sor. 

A legfőbb ügyész hangsúlyozta: mivel Vizoviczki a vád szerint bűnszervezetben követte el a terhére rótt, egyébként kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményeket, ezért az ügyészség úgy döntött, hogy fontosabb Vizoviczki megbüntetése, mint a vele való együttműködés, vagyis nem érdemes „vádalkut” kötni.

Végül Polt kitér arra, hogy a Fidesz kampányfinanszírozása bizonyítandó tényként nem merült fel a nyomozás során, ezért nem végeztek ezzel kapcsolatban nyomozati cselekményt. „A nyomozás Vizoviczki kapcsolatrendszerét teljes körűen feltárta, ezzel kapcsolatban az ügyészséget semmilyen befolyásolási kísérlet sem érte” – zárja válaszát Polt. Kubatov július végén azt nyilatkozta: nem kapott a Fidesz támogatást Vizoviczkitól.

Arról is megkérdeztük az ügyészséget, hogy kiket érintettek a Vizoviczki által átadott, politikusokat érintő információk, és miről szóltak? Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az így tudomásukra jutott információk alapján indítanak-e nyomozást. Végül megkérdeztük, hogy Vizoviczki politikusokon kívül más hivatalos személyeket megkeresett-e. 

Sajnos ezen kérdéseinkkel kapcsolatban sem e-mailben, sem telefonon nem volt hajlandó további tájékoztatást nyújtani az ügyészség, arra hivatkozva, hogy bíróság előtt folyamatban lévő ügyről van szó.

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 05. 11:07
Bizonyított mutyi nincs ez tény!
balbako_
2017. április 05. 11:07
A jobboldalnak nyújtott segítségemről szóló ostobaságok ellenében kizárólag makacs tényeket hozok fel: A 2010-es választásoknál életszerűen nem segíthettem a jobboldalt, hiszen 2 év múlva indult ellenem az eljárás, pont jobboldali nyilatkozatok és jobboldali média támogatásával. A 2014-es választásoknál már fizikailag is képtelen lettem volna segíteni, hiszen már két éve kényszerintézkedés alatt álltam, a rendezvényeim és társadalmi kapcsolataim megszűntek. Kérem a józan értékelési képességüket még nem elvesztőket, hogy velem együtt nevessenek azon, hogy 2012. májusban még a hibásan feltételezett baloldali kötődésem miatt támadtak, míg most ez megfordult és ma a szintén hibásan feltételezett jobboldali kötődésem miatt támad a közbeszéd. Ilyen az, amikor egy olyan fekete macskát keresnek egy sötét szobában, ami nincs is ott”. Mondta az érintett.
na még ez is
2017. március 16. 18:33
Tehát hazudott egy Fideszes. Történt esetleg valami meglepő is ma?
na még ez is
2017. március 16. 18:33
"Polt kitér arra, hogy a Fidesz kampányfinanszírozása bizonyítandó tényként nem merült fel a nyomozás során, ezért nem végeztek ezzel kapcsolatban nyomozati cselekményt." - nyugalom, megdolgozik ő a pénzéért
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!