Nyomoz a rendőrség az e-jegy ügyében

2017. augusztus 03. 21:10

Hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt fogott nyomozásba a rendőrség a BKK online jegyértékesítési rendszerének ügyében.

2017. augusztus 03. 21:10

Nyomoz a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a BKK jegyértékesítési rendszerének ügyében – közölte csütörtök este az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. Tájékoztatásuk szerint feljelentés alapján, hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indult az eljárás. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad – közölték.

A BKK július 13-án indította el online jegyértékesítési rendszerét. A cég másnap közleményt adott ki arról, hogy a rendszer „sikeres bevezetését és rendeltetésszerű használatát folyamatos informatikai támadással próbálják befolyásolni”. Sajtóhírek szerint ugyanis az informatikai rendszer könnyen feltörhető, így például a valós árnál sokkal olcsóbban is lehet jegyet, bérletet venni. Egy héttel később előállítottak és gyanúsítottként kihallgattak egy budapesti fiatalt a rendőrök, aki észrevett egy „rést” az online értékesítési rendszerben, tesztelte, majd jelezte is a BKK-nak a hibát.

A T-Systems Magyarország és a Budapesti Közlekedési Központ másnap közös állásfoglalásban tájékoztatott arról, hogy a T-Systems Magyarország az informatikai rendszerét ért jogosulatlan befolyásolás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Ebben jelezték: értesülésük szerint a gyanúsított egy fiatal diák, aki a médiában megjelent nyilatkozatai szerint jó szándékkal járt el.

Egy hete Tarlós István főpolgármester felszólította a T-Systems német tulajdonosát, hogy a projekt kidolgozójaként és garantálójaként adjon magyarázatot a budapesti e-jegy értékesítési projektjének problémáira. A főpolgármester elmondta, az ügy részleteiben a külső és belső vizsgálatok lezártáig nem kíván véleményt formálni, ugyanakkor az nem tetszik neki, hogy a „német rendszergazda alamuszin lapít”.

Szerdán jelentette be Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, hogy a NAIH eljárást indít a Budapesti Közlekedési Központ és a T-Systems Magyarország Zrt. által üzemeltett online jegyértékesítési rendszerrel, valamint a MOL Bubi közbringarendszerrel összefüggő adatkezelésekkel kapcsolatban. Közleményében azt írta, az adatvédelmi hatósági eljárás elindításáról a sajtóban megjelent információk – és ezeken alapuló állampolgári beadványok – alapján, valamint a 24.hu által elküldött adatbázisok áttekintését követően döntöttek, mivel „a feltételezett jogellenes adatkezelés személyek széles körét érinti, illetve nagy érdeksérelmet idézhet elő”.

Hozzátette: a hatóság az eljárás során elsődlegesen azt vizsgálja, hogy a BKK és a T-Systems Magyarország az adatkezelések során teljesítette-e az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényben szereplő kötelezettségeket, különösen az informatikai rendszerekkel összefüggésben az adatbiztonsági követelmények.

(MTI)

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2017. augusztus 04. 14:43
Így is kell. Mindenki tegye a dolgát. Péterfalvitól a rendőrségig.
StG
2017. augusztus 04. 10:10
Hajrá! Bár ez csak az első lépés. Láttunk már olyat, hogy a rendőrség ismeretlen tettes ellen, falopás ügyében kezdett el nyomozni, azóta se hallani, milyen eredménnyel. (Akkoriban Tiborczék még az olyan aprópénzért is lenyúltak, mint a szomszéd erdője.)
áfonya
2017. augusztus 04. 07:55
Kommunista bűnözők visszanyúlnak a rákosi időkhöz , hasonló kártékony rongálást csinálnak ,ezzel akarnak választást nyerni.
áfonya
2017. augusztus 04. 07:52
Metro ajtó nem záródása ballibsi szabotázs ,mert nem tudnak a kormány ellen felhozni hibákat ,ezért a ballibsik szabotázst kreálnak csinálnak rongálnak ,legyen a nép hülyébb részét hergeljék kormány ellenes vádat kiabálni hangosan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!