Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A politika mint hivatás

2017. október 30. 20:51

A politika annyit tesz, mint kemény deszkákat fúrni át erőteljesen és lassan, szenvedéllyel s ugyanakkor jó szemmértékkel.

2017. október 30. 20:51
Max Weber

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„A politika annyit tesz, mint kemény deszkákat fúrni át erőteljesen és lassan, szenvedéllyel s ugyanakkor jó szemmértékkel. (…) Csak aki biztos benne, hogy nem omlik össze, ha a maga szempontjából nézve a világ túl aljas ahhoz, amit ő akar kínálni neki, s képes mindennek ellenére azt mondani: ’és mégis!’ – az ’hivatott’ a politikára.”

Max Weber: A politika mint hivatás. In: Uo.: A tudomány és a politika mint hivatás. Budapest: Kossuth, 2004, p. 151.

 

Max Weber (1864-1920) német közgazdász, a szociológia egyik megalapítója, heidelbergi egyetemi tanár. Munkásságával máig alapvető terminológiai keretet alkotott a társadalomtudományok számára. Ezek közé tartozik: a protestáns etika és a kapitalizmus kapcsolata, az értékmentesség és a felelősségetika. A mai kor magyar embere számára érdemes lehet Weber művét a politika és a tudomány – mint két elkülönülő hivatás – szempontjából tanulmányozni.

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. október 30. 22:11
A korrupció, mint kötelezően alkalmazandó eszköz benne van?
qwrtzq
2017. október 30. 22:06
weberék könyveit a liberbolsevizus kivágta a kukába, ma pedig érvényesebbek, mint valaha
SilentBob
2017. október 30. 21:50
"...hadd köszönjem meg azoknak, akik recepteket küldtek, és így hozzájárultak ahhoz, hogy szombaton császármorzsát süssek. Ott volt közöttük Kovács Pál..."
SilentBob
2017. október 30. 21:46
"Nézze, én teszem a dolgomat. Úgy készülök őszre, hogy további javaslatokat teszünk, hogy Magyarország igazságosabb legyen, hogy Magyarországon nőjenek a bérek, csökkenjenek az adók és csökkenjen az infláció. Ez a mi legfontosabb programunk, és ha még mindemellett a nyugdíjakat is tudjuk csökkenteni és épülnek az autópályák, akkor rendben vagyunk."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!