Orbán mindig kitalál valami új trükköt

2019. január 21. 08:03

Orbán célja, hogy megtévesszen mindenkit: imitálni, hogy Magyarország még demokrácia, miközben a háttérben már szinte semmi nincs. Interjú.

2019. január 21. 08:03
Kim Lane Scheppele

„Komoly vita van politikai elemzők között arról, hogyan definiálhatjuk az Orbán-rendszer természetét. Ön mit gondol? 

Rengeteg érdekes definíció létezik, a maffiaállamtól a The Washington Post legutóbbi cikkéig, amely versengő autoriter rezsimnek minősíti a NER-t. Én azt mondanám, alkotmányos autokrácia van Magyarországon, mert ugyan a rendszer autoriter természetű, de közben minden alkotmányosan történik – papíron. De úgy gondolom, Orbán Viktor nem kész recepteket követ, sokszor él váratlan megoldásokkal, ezért nem is nagyon lehet kiszámítani, mi lesz a következő lépése. A fő célja éppen, hogy megtévesszen mindenkit: imitálni, hogy Magyarország még demokrácia, miközben a háttérben már szinte semmi nincs, ami egy demokrácia valódi tartalmát jelenti. Szándékosan törekszik arra, hogy ne lehessen könnyen meghatározni, mit is tesz. 

Néhány napja látott napvilágot a Závecz Research felmérése, amely szerint a Fidesz 250 ezer szavazót veszített a túlóratörvény elfogadása után. Ez ugyan nem földcsuszamlásszerű változás, de jelezheti, hogy Orbán Viktor elszámította magát a törvényt illetően?

A Fidesz népszerűsége az elmúlt években folyamatosan ment fel és le, 2012-ben az új alkotmány elfogadása után sokkal többet veszített. Orbán is tisztában van ezzel, kalkulál is vele szerintem és egyelőre úgy tűnik, jól kezeli. A népszerűtlen intézkedéseket fogadtatja el a ciklus elején, így van még ideje kezelni a helyzetet, még ha az EP-választás most közel van is. Mindig kitalál valami új trükköt, hogy növelje a szavazótáborát, például módosítja a választási törvényt, hogy szavazójogot adjon az őt támogató határon túliaknak. Vagyis Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből, megvannak az eszközei, hogy ezt ellensúlyozza később. Ha más nem, kreál egy ellenséget, mint például a menekülteket. Nagyon nehéz követni, egy lépéssel igyekszik mindenki előtt járni. Kontrollálja a média nagy részét, könnyen meg tudja osztani az ellenzéket. Utóbbi egyetlen esélye szerintem, hogy minden köztük lévő ellentétet félretesznek és csak arra koncentrálnak, hogy valamennyien le akarják váltani Orbánt.  

A túlóratörvényig úgy tűnt, semmilyen botrányérzékeny intézkedés nem árthat a Fidesz népszerűségének. Ennek mi lehet az oka?

Szerintem Orbán és a Fidesz nagyon jól látja, miben meddig mehet el. Ebben okosak. De például, ha az Európai Unió hatékonyabban állna ellent, ha hangosabban felemelné a szavát amiatt, ami Magyarországon történik, ha egységesebb lenne, az komoly veszélyt jelentene a Fideszre. Magyarországon még mindig nagyon erős az uniós tagság támogatottsága. Ez sebezhetővé tenné a kormányt egy ilyen helyzetben. Ha az emberek úgy éreznék, az unió kínálta előnyök kerülnek veszélybe a kormány miatt és ez a saját életükre is drasztikus hatással lehet, az sokakat komolyan elgondolkoztatna. Csak éppen nem ez a helyzet. Nem véletlen, hogy Orbán Viktornak annyira fontos az EP-választás. Mindenáron meg akarja akadályozni, hogy egy ilyen, hatékonyabb Unió jöhessen létre.  

Egyelőre neki kedvezően látszanak alakulni a dolgok.

Valóban, egyik fő támogatója, Manfred Weber a legesélyesebb jelölt az Európai Bizottság élére és könnyen lehet, hogy a Fidesz súlya megnő a Néppártban a választások után. Orbán ezért most szintet lépne, összehozná egy koalícióba az euroszkeptikus politikai erőket. De azt gondolom, az EU ennél azért ellenállóbb lesz Orbán törekvéseivel szemben.”

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sundabunda
2019. január 22. 17:08
OPEN LETTER TO KIM LANE SCHEPPELE! Why don’t you keep your mouth shot , you cocksucking motherfucker , you leftis , marxist piece of shit! I wish I would run into you on the street, I would fuck you up , fatfaced , pigshaped ,liberal nazi scum! You are nothing ,but a dirty, backstabbing , lying crap ! Fuck you!
Csigorin
2019. január 22. 10:02
Egy cikken belul nem kene eldonteni hogy most tkp diktatura van-e, vagy szamolni kell a kozvelemennyel? Mert a ketto egyutt nem megy.
Peter8811
2019. január 22. 06:18
Most nézem, milyen tojás feje van ennek a KImnek, alul széles felül keskeny. Kloáka volt a szülő helye. Kloáka 3 az 1ben , kaki/pisi /szaporítószerv. A kloáka sokkal szebb mint a baloldal végbele.
Peter8811
2019. január 22. 06:10
Orbán mindig kitalál valami új trükköt Azért ti se vagytok lemaradva ezzel a végbélnyílással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!