Von der Leyen segítséget ígér a líbiai polgárháború megoldására

2020. február 27. 10:54

„Számíthatnak ránk, mert a konfliktusok megoldása elsődleges fontosságú a kontinens fejlődése szempontjából" – mondta az uniós tisztségviselő az Afrikai Unió székhelyén.

2020. február 27. 10:54

Segítséget ígért Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön segítséget ígért az Afrikai Uniónak (AU) a kontinens konfliktusainak – köztük a líbiai polgárháborúnak – a megoldására.

„Számíthatnak ránk, mert a konfliktusok megoldása elsődleges fontosságú a kontinens fejlődése szempontjából" – mondta az uniós tisztségviselő az Afrikai Unió székhelyén, az etiópiai Addisz-Abebában. A líbiai válság jó példája annak, hogy milyen hatékonyan tud együttműködni az Európai és az Afrikai Unió a konfliktusok megoldásában – tette hozzá von der Leyen. Rámutatott: Líbia annak is kiváló példája, milyen nehéz átültetni a gyakorlatba ezeket a megoldásokat.

Az AU attól tart, hogy a líbiai konfliktus egész Afrikát destabilizálhatja. Az észak-afrikai ország Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt, és gyakorlatilag két részre szakadt. A keleti és déli részt ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftar tábornok tavaly április óta offenzívát folytat Tripoli, a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány székhelye ellen. A líbiai válság felkelők és fegyverek hadát vonzotta a Száhel térségébe - mutatott rá Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke.

„A térség nagy veszélyben van” – mondta Mahamat a régióban tevékeny iszlamista és lázadócsoportokra utalva. Von der Leyen egy húszfős uniós delegációval utazott az etióp fővárosba, amelynek Josep Borrel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is tagja. A küldöttség a biztonságról, a migrációról és a digitalizációról is tárgyal afrikai partnereivel.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2020. február 27. 12:36
Nha szegények, kint lesznek vele a vízből.
silenceCZ
2020. február 27. 11:17
OK, Líbia esetleges stabilizálásának lesznek költségei. Barack Husszein, David Cameron és Nicolas Sarkozy nem akartok beszállni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!