„Fegyveres milíciák” az „olajban gazdag” országban – Amerika állapotán ironizál egy afrikai újságíró

2020. november 10. 09:30

„Az első afrikai újságírók, akik behatoltak a bajba jutott ország szívébe, arról tudósítanak, hogy fegyveres milíciák járják az utcákat.” Úgy írt beszámolót az amerikai elnökválasztásról egy kenyai újságíró, ahogy az amerikaiak írnak a harmadik világbeli országokról.

2020. november 10. 09:30
null

Nyitókép: zavargás Minneapolisban 2020 májusában

Patrick Gathara egy Kenyában élő újságíró és karikaturista. Az amerikai elnökválasztás kapcsán a Twitterre kezdett bejegyzéseket írni – abban a stílusban, ahogy az amerikai újságok írnak a harmadik világbeli országok helyzetéről és választásairól.

Így:

„Szerte az Egyesült Államokban megnyílnak a választóhelyiségek 48 órán belül, miközben Donald Trump autoriter rezsimje megpróbálja megerősíteni hatalmát az olajban gazdag, nukleáris fegyverekkel rendelkező, bajokkal küzdő észak-amerikai országban. Az elemzők szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a választással véget érhet a hónapok óta tartó politikai erőszak.”

„Afrikai küldöttek felszólították az amerikaiakat, hogy tartsák fenn a békét a választás idején, és készüljenek fel a voksolás eredményének elfogadására. Diplomaták közös közleményükben elítélték az ellenzék támogatói elleni bujtogatásokat, erőszakot és megfélemlítést.”

„Afrikai választási megfigyelők csoportja, amelyet az európai Gulu folyó híres felfedezője, Milton Allimadi vezet, úton van a tengerparti fővárosba, Washington DC-be, ahol a tervek szerint külön-külön találkoznak Trump úrral és az ellenzék jelöltjével, Joe Bidennel.”

„Az amerikai választásokra olyan időkben kerül sor, amikor az országot egy sor humanitárius katasztrófa sújtja – többek között egy járvány, amely több mint negyedmillió életet követelt és a tönk szélére juttatta a gazdaságot, fokozva az amúgy is meglévő etnikai feszültségeket.”

„Washingtonban, az amerikai fővárosban az üzlethelyiségeket bedeszkázták, miközben az elnökválasztás széleskörű feszültségeket és félelmeket kelt. Az első afrikai újságírók, akik behatoltak a bajba jutott ország szívébe, arról tudósítanak, hogy fegyveres milíciák járják az utcákat.”

„Afrikai segélyszervezetek megkongatták a vészcsengőt, mivel a választás utáni valószínűsíthető erőszakcselekmények fokozzák a már amúgy is súlyos humanitárius helyzetet a válság sújtotta Egyesült Államokban. A segélyezésben dolgozók felhívták a nemzetközi közösség figyelmét, hogy tegyenek többet a civil lakosság megvédéséért.”

És így tovább: Patrick Gathara a napokban is folytatta Twitter-közvetítését az észak-amerikai banánköztársaság választás utáni hercehurcáiról.

(via Boing Boing)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandarin.
2020. november 10. 23:01
KFT Afrika https://m.youtube.com/watch?v=aAwbuL1iJP4
Akitlosz
2020. november 10. 22:17
Jó újságíró. Így kell írni, az abban az országban történtekről. Nem ám úgy, ahogyan azt a magyar újságírók és egykori politikusok teszik!
Tapeino
2020. november 10. 18:41
Most a lekvár teszi el a nagymamát, és nyúl fogja a puskát..
amaurote
2020. november 10. 16:35
az egész usa lángokban áll, minden (az összes) utcán fegyveresek, polgárháboró van, teljesen leállt a gazdaság
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!