Vizi E. Szilveszter, Le Pen, mérlegen az EP, Bod Péter Ákos és Magyar Passió – megjelent az új Mandiner!

2021. november 03. 19:00

Hány csokornyakkendője van Vizi E. Szilveszternek? Hogy látja Le Pen az európai jobboldal jövőjét? Mire is jó az Európai Parlament? Bod Péter Ákos- és Eperjes Károly-interjú, rasszista algoritmus Hollandiában és globális hiánygazdaság – megjelent a Mandiner hetilap!

2021. november 03. 19:00
null

A minket támadó politikai elittől elvárnám, hogy nagyobb tisztelettel viseltessen a magyar nép iránt – mondja Vizi E. Szilveszter. Vannak-e még barátai Magyarországnak? Szabad maradt-e a kutatás az Akadémia volt elnöke szerint? Hány csokornyakkendője van? Ezen a héten címlapos interjút olvashatnak a Szent István-renddel kitüntetett farmakológussal az Európai Unióról, családról és hitről. 

– fogalmaz interjúnkban. 

Vezércikkünket, az Első karaktert Szalai Zoltán főszerkesztőnk jegyzi, melyben a nemzeti gyásznapról és az azóta is aktuális szuverenitásharcainkról ír.

Közélet

Kezdetben puszta kirakattestület volt az EP, és bár ma is idegen test a kormányközi együttműködésen alapuló unióban, mind több hatáskört akar. A föderalizmus eszköze, egyben az ideológiai hadviselés csatamezeje – közélet rovatunkban mérleget vontunk az EP ténykedéséről.

A rovatban a Beszélgetések Roger Scrutonnal című könyvről olvashatnak ajánlót.  

2006-ban felsejlett, hogy bizony a békés rendszerváltást csak egy hajszál választja el a polgárháborútól – írja Lánczi András filozófus, akinek publicisztikájában az ellenzék egyik gyakran hangoztatott ígérete, az elszámoltatás kerül terítékre.

Farkas Vajk, az Alapjogokért Központ vezető elemzője a nemzeti gyásznapról megemlékezve írja: a volt kommunista elit máig itt van, és ők csapnak össze 2022-ben a nemzeti erőkkel. 

Külhon & Külföld

A hatósági szervezetlenség, a lakosság szkepszise és a hangos oltásellenesség mind hozzájárulnak a járványhelyzet romlásához Romániában – a száz éve nem látott egészségügyi válságról külhon rovatunkban olvashatnak. 

Egy új Európát, közös értékeken alapuló együttműködést szeretnének az európai jobboldali pártok – mondta lapunknak Marine Le Pen. A francia Nemzeti Tömörülés államfőjelöltjét budapesti látogatását követően az új politikai erő létrejöttéről, valamint a magyar kormány bevándorlásellenes és családtámogatási politikájáról kérdeztük.

A gázínség mellett csip- és most már magnéziumhiány is sújtja a koronavírus-krízis után gyorsan helyreállni igyekvő világgazdaságot. A kényszerű egyensúlytalanságok újabb és újabb válságokhoz vezetnek – elemeztük a kialakult helyzetet. 

Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója publicisztikájában arról ír, hogy az uniós külpoliti­kára milyen hatással lehet a zöldátmenet.

Precedens & Makronóm

Hollandiában egy rasszista algoritmus éveken keresztül segítette a hatósági döntéshozást – precedens rovatunkban a holland családtámogatási botrányt jártuk körül.

Deli Gergely, az Alkotmányíróság főtanácsadója tisztesség és hasznosság lehetséges konfliktusairól ír publicisztikájában.

A „botrányos” gyurcsányi gazdaságpolitika és az utóbbi évtized kedvező gazdasági mutatói ellenére Bod Péter Ákos az ellenzéknek szurkol a jelenlegi „rezsimmel” szemben. Elismeri, hogy ez kísérlet lesz, amely a társadalom bőrére megy, szerinte mégis megéri. Makronóm rovatunkban interjút olvashatnak a Magyar Nemzeti Bank egykori elnökével, az MDF korábbi miniszterével.

„A magyar gazdaság, az európai és a közép-európai régió is valóban rég nem látott ragyogó cikluson ment keresztül a 2008–2009-es válság után. A kormány miatt vagy a kormány ellenére? Ez már vita tárgya” – fogalmaz.

Sport

Sport rovatunkban Csíkszentmihályi Mihály flow-elméletéről, a sportban betöltött szerepéről olvashatnak. 

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Böszörményi Nagy Gergely ezen a héten Carlo Rovelli Werner Heisenberg életművét feldolgozó könyvét ajánlja, amiből kiderül, hogy miért fontos, ha a természettudósokat reneszánsz érdeklődés jellemzi. 

A Feminens oldalán Sevcsik M. Annát, a várandós nőknek segítséget nyújtó Babagenetika Egyesület alapítóját ismerhetik meg. 

Budapesti történetek kisrovatunkban Pest és Buda rég felszámolt, eltűnt temetőit látogattuk meg. Korzenszky Richárd atya jegyzetében halottak napja alkalmából szólít fel minket az élet méltó ünneplésére..

Élet rovatunk vezető anyagában a nemzeti gyásznapon mozikba kerülő Magyar Passióról kérdeztük Eperjes Károlyt, a film rendezőjét. A címében Mel Gibson Passióját idéző alkotás régi adósságot törleszt: az ötvenes  évek kommunista keresztényüldözésének állít emléket. Nem csak a testet, a lelket akarták megölni - fogalmaz a film egyik főszerepét, az ÁVH-sok által megkínzott  Leopold atyát alakító Eperjes Károly.

A zártkörű vetítésen a püspökök lehajtott fejjel, imára kulcsolt kézzel nézték a film embert próbáló utolsó részét

- meséli a Kossuth-díjas színész.

Arcél kisrovatunkban Cziffra Györgyre emlékezik Balázs János zongoraművész, a tárcát Csender Levente írta.

Egykor státusszimbólum volt – az újabb nemzedékek viszont mintha kezdenének leszokni a telefonálásról – a lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Névai Gábor ír a megváltozott telefonálási szokásainkról. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!