Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A létében fenyegetik a szólásszabadságot – brit író a woke forradalomról

2021. december 15. 15:30

Mick Hume könyvében az „anti-Voltaire-ekről” ír, akik „utálják, amit mások mondanak, és mindent megtesznek, hogy ne mondhassák ki azokat”. A brit író most Budapesten, az MCC-ben fejtette ki nézeteit a nyilvánosság állapotáról.

2021. december 15. 15:30
null

Tényleg megöli a vélemény a szólásszabadságot? Ezt a kérdést járták körül Mick Hume brit újságíróval, íróval, korábbi marxistával az MCC rendezvényén.

„Az EU-n kívül is van élet” – tisztázta rögtön Hume, aki bevallottan erősen részt vett a Brexit-kampányban. Szerinte sokan hisznek abban, hogy a demokrácia és a nemzeti szuverenitás fontosabb, mint a halak ára.

Amiből viszont nincsen elég Angliában, az nem a hal, hanem a szólásszabadság. 

A világban a feje tetejére álltak a dolgok. Nemrég megöltek egy kormánypárti parlamenti képviselőt, aki éppen megbeszélést tartott szavazóival, egyébként egy templomban. Sokan arról beszéltek, hogy csúnya szavak ölték meg, pedig őt egy iszlamista ölte meg – noha erről nem szabad beszélni, mert akkor megkapjuk az iszlamofóbia vádját – fejtegette az író.

Szerinte manapság a szólásszabadság korlátozására tett törekvések modern cenzúrának felel meg. Érzelmi károkozásról beszélnek, de ez egy szubjektív definíció, amit bármire rá lehet sütni. Hume felhozta, hogy a fociban normális, hogy szidják egymást az emberek: aki sok százezer fontot kap,és nem képes berúgni egy labdát, azt szidni fogják.

A rasszista megjegyzéseket persze nem támogatja, de nem lehet minden focidrukkert megítélni egy néhány másodperces videó miatt.

A közösségi médiából próbálják kitúrni azokat, akik szerint két nem van. Professzorokat rúgnak ki ezért, és a kollégáik nem állnak ki mellettük. A szólásszabadságot a múltban is támadták, így tettek a huszadik századi totalitárius rezsimek is. Ma már viszont alulról jön a cenzúra, ezek radikális mozgalmárok, akik kevesebb szólásszabadságot akarnak. Mindig a gyűlöletbeszédre hivatkoznak, de új jelenség, hogy alulról tesznek így. „Ma este a woke háborúról beszélünk, ez egy új háború” – mondja Hume.

A woke rossz szó Hume szerint: alapvetően a politikailag korrekt identitáspolitikáról van szó a társadalmi igazságosság érdekében. Különböző emberek csoportjáról van szó, akik kontrollálni akarják az emberi viselkedést és gondolkodást. A baloldal elvesztette hitét az emberiségben és a demokráciában. Ezek az emberek nem hisznek a vita megnyerésében, inkább rasszistának nevezik ellenfeleiket és el akarják hallgattatni őket. Állandóan diverzitásról beszélnek, de nem akarnak a gondolkodás terén sokszínűséget látni. „Ez az új világ manapság.”

Amikor Hume fiatal volt, Salman Rushdie Sátáni versek kötete kapcsán cikket írt egy marxista magazinba, hogy igenis támadható az iszlám. George Orwell is azt mondta: meg kell adni a lehetőséget mindenkinek, hogy kritizáljon másokat.

Hume könyvében az „anti-Voltaire-ekről” ír, akik „utálják, amit mások mondanak, és mindent megtesznek, hogy ne mondhassák ki azokat” – parafrazeálta az ismert liberális mottót. Az amerikai egyetemeken is nyirbálják a szólásszabadságot, pedig az egyetemek kellene, hogy legyenek a szólásszabadság és a szabad gondolat laboratóriumai.

A szólásszabadság a demokrácia alapja, amit most létében fenyegetnek

– s a fő baj, hogy nem is küzdünk érte. Egy szabad államban minden férfinek és nőnek meg kell adni a lehetőséget, hogy elmondja, amit akar – de ha ma ezt kiírná Twitterre, lehet, hogy egyesek már halálra akarnák ítélni – zárta kijelentéseit ironizálva Hume.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. december 15. 19:06
Az angolok most ismerkednek a kommunistákkal. Mi már túl vagyunk rajtuk.
Rocktoberi
2021. december 15. 17:18
Az egykori szovjet blokk országai ellenállóbbak a woke baromságra. Éltünk már pont eleget diktatúrában.9
Macskakalapban2
2021. december 15. 16:53
Mi a geci közünk van ehhez Magyarországon?
Kofidisz Fapadopulosz visszatért
2021. december 15. 16:43
"Ma már viszont alulról jön a cenzúra, ezek radikális mozgalmárok, akik kevesebb szólásszabadságot akarnak. Mindig a gyűlöletbeszédre hivatkoznak, de új jelenség, hogy alulról tesznek így." Ugyan. Hosszú évtizedek felülről jövő, tervezett és tudatos agymosása kellett ennek a "woke" nemzedéknek a kineveléséhez (kitenyésztéséhez). Az anyagi és logisztikai támogatást ma is "felülről" (a pénz és technológiai "elittől" és az ezekkel összefonódott globalista tömegmédiától) kapják a világ átformálásához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!