Biznisz helyett méltó ünneplés: új szervezője lehet a Vörösmarty téri karácsonyi vásárnak

2022. október 07. 06:25

Karácsonyék csupán bizniszt láttak a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban. A belvárosi önkormányzat viszont a bevételek 100 százalékát a közterületek fenntartására kívánja fordítani, amelyet a Főváros idejekorán feladott.

2022. október 07. 06:25
null
Nagy Gábor

Minap újabb vita bontakozott ki a Főváros és az V. kerület vezetése között: ezúttal a Vörösmarty téri karácsonyi vásár került a középpontba. Eleinte ugyan voltak olyan hangok, amelyek szerint kétségessé vált a rendezvény, ezáltal a bűnbakképzés is beindult: melyik fél az ünneprontó?

Mára viszont kiderült, 2022-ben is lesz karácsonyi vásár, csak idén már nem pusztán a profiton lesz a hangsúly. A vita ugyanis igazából a Budapest központjában található Vörösmarty tér üzemeltetéséhez, karbantartásához, nem utolsó sorban pedig a tisztántartásához köthető,

Egészen pontosan így: 2021. július 12-én Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere nyílt levélben fordult a főpolgármesterhez. Ebben azt kérte: az V. kerület által megújított terek, így a Vörösmarty tér kerüljön át a belvárosiakhoz, hogy fenn tudják tartani a méltó körülményeket. Október 12-én a Főváros előbb együttműködési megállapodásban deklarálta, hogy a Vörösmarty tér zöldfelület üzemeltetetési, tisztántartási feladatai kerüljenek ki a feladatköreikből. Majd már az idén áprilisban aláírt megállapodásban adta át a Belvárosnak a zöldterületek fenntartásával és tisztántartásával járó feladatokat – anyagi hozzájárulás nélkül.

A kabinet ezt követően lépett azzal, hogy a július 27-i kormányhatározat rendezte a Vörösmarty térrel kapcsolatos feladat- és hatáskör rendezését, biztosítva a közérdeket szolgáló, megfelelő üzemeltetést és rendezve a közfeladatok ellátásához szükséges anyagi forrás kérdését is.

Amíg ezt a folyamatot Karácsonyék úgy interpretálták, hogy a kormány közterületeket „einstandolt” a Fővárostól, addig a Faix Csaba által vezetett Budapest Brand Nonprofit Zrt. nekilátott a karácsonyi vásár megszervezésének. A kiállítóknak, kereskedőknek szóló pályázati kihívást például még aznap is hirdették Facebook-oldalukon, amikor megjelent a közterület tulajdonosi, vagyonkezelői változásáról szóló rendelet, amely nem mellesleg augusztus 1-én lépett hatályba. Csupán augusztus 11-én értesítették a részvételi szándékukat jelző vállalkozóknak, hogy érvénytelenítették a karácsonyi vásár pályázatát.

Kérdéses a Budapest Brand azon állítása is, hogy nem üzleti indok miatt léptek vissza a rendezéstől. A vezérigazgató az ATV-nek azt nyilatkozta, csak kétéves szerződés esetén vállalták volna be a karácsonyi vásárt, erre azonban nem láttak lehetőséget az V. kerülettel való egyeztetéseket követően. Egy 2 éves kontraktus egyértelműen üzleti célokat szolgál, Faix mégis azt hangsúlyozta, hogy Belváros-Lipótváros döntése miatt visszakoztak.

Lesz karácsonyi vásár, mégpedig olyan időtartalommal, amely Szentgyörgyvölgyi Péterék szerint a „kölcsönös elégedettségen alapszik”. Az V. kerület ezért a kétszeresen a kontinens legjobbjának választott Advent Bazilika esemény szervezőit bízná meg a Vörösmarty téri esemény megszervezésével, apellálva a vásár

A befolyó bevétel pedig a zöldfelület fenntartási és köztisztasági feladatainak ellátására menne majd el. Mert ha a Budapest Brand kapta volna a vásárt, arról épp a vezérigazgató írta közösségi oldalán: „a pénzt mi fővárosi kulturális programokra fordítjuk. Ebből finanszírozzuk többek között a Budapesti Tavaszi Fesztivált vagy a nemrég lezárult Budapest Tuning pályázatot”.

Nyitókép: Facebook

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. október 07. 10:00
Méltó ünneplés, mi? Politikai keresztények, mi? Jézus de kikergetné a kufárokat a Vörösmarty térről...
Ambrus Balázs
2022. október 07. 09:54
https://index.hu/belfold/2022/10/05/kormanykozeli-vallalkozas-viheti-a-budapesti-karacsonyi-vasart/ Krskó Tibor érdekeltsége rendezheti a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt. Javaslom, keressetek rá a nevére.
Medve László
2022. október 07. 08:48
A vásár és maga a rendezvény korábban igen magas színvonaú volt. Az eredeti szervezőtől anno elvették, azóta lezüllött, tényleg csak a biznisz, minél több helyet - főleg étel - kialakítani a minél több bevétel érdekében. A bazilika előtti sem volt jobb, hiába az elismerések. Hangulatában méltatlan volt az elmúlt pár évben. Miért nem lehet tényleg szakmai szervezőkre bízni? Azok népművészetet és kézművességet biztosítottak méltó hangulattal és programokkal. Úgy néz ki, hogy csöbörből vödörbe kerül az ügy. Annyi különbséggel, hogy másik "szakvállalkozóhoz" folyik be a bevétel.
nempolitizálok
2022. október 07. 08:48
Mehet az őrjöngés ballibsi körökben, szépen kereshettek idáig ezen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!