Fukuyama bemutatja: így ne fektessük be a pénzünket Magyarországon!

2022. november 28. 16:34

Kedves ellenzékiek! Ugye az Action for Democracy-botrány után egy életre elbúcsúzunk a propagandistázástól?

2022. november 28. 16:34
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

Megvan az a vicc, hogy találkozik az Oxfordi Egyetem történészprofesszora, a Harvardon végzett világhírű sztárközgazdász, valamint a Pulitzer-díjtól az észt Terra Mariana Kereszt Rendig huszonegy különböző kitüntetéssel és címmel rendelkező újságíró, és a demokrácia megmentésének céljával átutalnak egymilliárd forintot az Ez a lényeg pont hu című magyar portálnak?

De ez természetesen csupán rosszmájú fikció: operatíve egyáltalán nem Anne Applebaum, Dr. Francis Fukuyama és Timothy Garton Ash pötyögte be a netbankban a kedvezményezett számlaszámát, hiszen ők csupán az Action for Democracy stratégiai tanácsadói – ezzel együtt mégiscsak úgy tűnik, hogy az amerikai csúcsértelmiség krémjének elitje (Márki-Zay Péter jeles mozgalmának és golyóstollbeszerzéseinek finanszírozása mellett) a következő három okosságot ötlötte ki mestertervként a 2022. tavaszi magyarországi kormánybuktatáshoz.

Első csodafegyverként a Times Square egyik óriáskivetítőjén egy vagyonért buzdították a manhattani járókelőket, legyenek szívesek, „segítsék” a magyarokat abban, hogyan használják a golyóstollat a választásokon. Mondjuk

én azt gondolnám, hogy aki mikroadományokat tud utalni, annak készségszinten megy az ikszek húzogatása is,

de belátom, ez tévedés lehet. Mert az, hogy temérdek mikroadományozó volt, vitán felül áll (csak az aberrált fideszes hisz Márki-Zay Péter helyett a Megafonnak), mégis csupán 2434 fő jelent meg a hét USA-beli szavazókör valamelyikében; ráadásul levélben se igen voksolhattak széles tömegek, ugyanis az egész világról összesen kapott az ellenzék 11 ezer postai szavazatot. Lehet, hogy legközelebb duplaannyit kéne költeni New York-i fényreklámra (meg golyóstollra), hátha akkor voksolnia is sikerül a sok kicsi adományozónak.

Második wunderwaffeként Action for Democracy-ék április 3-án elröptettek egy dumaszínházas humoristát Manchesterbe, egy másikat Hágába, egy „art-fart pop” zenekart Bernbe, mindenféle DJ-ket pedig egyéb városokba, merthogy biztos nagyobb kedvvel tódul az urnákhoz a Nyugat-Európában élő meggyőződéses ellenzéki, ha rászerveznek neki a szavazás utánra egy ingyen bulit piával. Nem kizárt, hogy akadt is, akit ez mobilizált, mindenesetre az állítólagos nagy-britanniai százezrek közül 2018-ban 10 680 fő vett részt a választásokon, 2022-ben 9497.

Mintha itt is szuboptimálisan fektette volna be a dollárokat az amerikai agytröszt.

De sebaj, mindez úgyis aprópénz lehetett a harmadik parádés ötlet költségéhez képest: nevezetesen, hogy a világhíres professzorok tanácsai alapján tevékenykedő Action for Democracy, amely küldetésnyilatkozata szerint „a gyűlölet, a félelem és a kirekesztés elleni küzdelem érdekében” támogatásokkal segíti „a független médiát”, ennek jegyében egymilliárd forintnak megfelelő összeget dobott át az Ez a lényeg című orgánumnak.

Engem őszintén érdekelne az ügyről Baranyi Krisztina véleménye, tehát hogy nyilatkozna-e valaha ennek az „internetes újságnak” – már ha az készítene egyáltalán interjúkat, egy-egy MTI-hír átvétele és „Orbán a hibás” típusú címkékkel való ellátása mellett. De ne legyünk igazságtalanok, mert elvétve akad ott saját tartalom is: tavaly nyáron például külön Facebook-posztban osztott meg velünk egy fotót a szerkesztőség, hozzáfűzvén: „A képen Orbán Viktor, hazánk jelenlegi miniszterelnöke épp letérdel a kínai zászló előtt. Te mit gondolsz? #ezekatények”.

 

Mármost a tények szinte ezek, csak a fénykép még 2011-ben készült, és a kormányfő épp nem letérdel, hanem a cipőfűzőjének bekötése után készül felállni.

Úgy képzelném, hogy ilyenkor odaférne legalább egy kacsintós szmájli a tréfa végére,

közvetlenül az „ezek a tények” hashtag mögé (pláne, ha félő, a célközönség nem minden tagja dörzsölt tényellenőr), de ha Timothy Garton Ashék ezt így tartják ízlésesnek, akkor távol álljon tőlem a kötekedés.

Azt viszont jó lenne megnyugtatóan tisztázni, hogy akkor most egy életre el kell-e búcsúznunk a propagandistázástól, tekintve, hogy belpesti szalonokban körüludvarolt nemzetközi szaktekintélyek tettek egymilliárd forintot arra, hogy a „független média” fogalomkörébe beletartozik még az alábbi szövegű elemzések Facebook-hirdetésekben történő futtatása is: „A nyíregyházi ellenzéki jelölt nem a másik mocskolásával van elfoglalva, mint Orbánék immáron 12 éve. Ő segít, ahol csak tud!”.

Vagy a következő cikksorozat (négy elemét teljes terjedelmében idézem): „Herczeg Zsolt Orbán embere. Orbán pedig Putyin embere. Ha rájuk szavazol, a háborúra szavazol. Április 3-án szavazz a békére.” „Menczer Tamás Orbán embere, Orbán pedig Putyin kettős ügynöke. Ha rájuk szavazol, a háborúra szavazol. Április 3-án szavazz a békére!” „Varga Gábor Orbán embere, Orbán pedig Putyin kettős ügynöke. Ha rájuk szavazol, a háborúra szavazol. Április 3-án szavazz a békére!” és végül (figyeljük a téma kreatív variálását): „Bányai Gábor országgyűlési képviselő Orbán csicskája, Orbán pedig Putyiné. Ha rájuk szavazol, a háborúra szavazol.” Különös tekintettel arra, hogy a portál vastagbetűs közlése szerint ők nem támogatást kaptak, hanem szolgáltatást végeztek, a fenti mondatokat tehát valamiféle szerződés szerinti teljesítésnek kell elismernünk.

 

De az is egy opció, hogy az Action for Democracy (elkerülendő a mikroadományozók további megtévesztését) a céljai között nevesíti honlapján a sokszorosan leszerepelt politikusok által végeztetett adatbázisépítést, valamint egy fedőszervént működő „hírportál” finanszírozását.

Akkor már csak azt a feszítő ellentmondást kell majd feloldanunk, hogy miközben az egyik zsebből a Nyomtass te is! mozgalmat pénzelik az amerikai filantrópok,

mondván, a gyagya fideszes még a köztévéről se képes átkapcsolni,

és ezért gondosan a postaládájába kell tenni a kinyomtatott internetet, a másik zsebükből pont a Facebookon próbálják célzottan győzködni a polgárokat a Viharsaroktól Vasig, hogy ne szavazzanak Orbán helyi „csicskájára”.

Az egymilliárd forintos kérdés tehát az lenne: a) Fukuyamáéknak nincs fogalmuk a magyarországi állapotokról, és tévedésből adták a nevüket és az adományozók pénzét egy internetes portálhoz, amelyhez a vidéki szavazó hozzá se fér, vagy esetleg b) Vásárhelyi Máriáék tévednek, valahányszor azt állítják, a magyar választóhoz a kormányzati kommunikáción kívül el se jut semmiféle más információ.

Ha nem megy kapásból a válasz, hívjuk fel a kvízprofesszort, hátha tud segíteni.

 

Nyitókép: Shutterstock

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2022. november 29. 07:56
Na, végre. Ezt most még nem olvastam, de most elmegyek... bocsánat, ilyen illetlen, mosdatlan szavakat nem használok, hogy elmegyek. Tehát, mos megyek, és készítek egy kávét. Pontosabban megkérem Lüszisztratét, aki ért is ehhez a kütyühöz, hogy varázsoljon. Kész is. Na... Most kezdjük.
káli
2022. november 29. 04:40
Nagyon nehéz lenne,kedves ravioli
Házam Hazája
2022. november 29. 00:53
https://www.youtube.com/watch?v=84vio2fcaDs
Vasgyari Tibi
2022. november 28. 23:19
Karacsony a mosolyával horror film szereplő lehetne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!