Megint ejtette az őshonos kisebbségek ügyét az Európai Unió

2022. november 09. 18:00

Elutasította az Európai Unió luxemburgi bírósága a Minority SafePack kezdeményezőinek keresetét – az aktivisták azonban nem adják fel. Vincze Lóránt EP-képviselő szerint párhuzamos valóságban él az Európai Bizottság, ha azt gondolja, hogy az EU-n belül már minden lépést megtettek a nemzeti kisebbségek védelmében.

2022. november 09. 18:00
null
Veczán Zoltán

Frissiben kaptuk a hírt, hogy

elutasította a luxemburgi székhelyű Európai Unió Törvényszéke a Minority SafePack kezdeményezőinek keresetét.

A keresetet a szervezők azután nyújtották be, hogy az Európai Bizottság – dacára az egymillió, kilenc országban összegyűjtött aláírásnak – közölte, nem hajlandó foglalkozni az üggyel, mert a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek jogaiért szerintük az EU már mindent megtett.

A Minority SafePack arra irányult, hogy felszólítsa az Európai Uniót a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozók védelmének javítására, valamint az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítésére.

A kezdeményezést elindítói azonban nem adják fel

– erősíti meg most Vincze Lóránt, a kezdeményező Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) RMDSZ-es elnöke.

„Meglepő volt, hiszen korábban a törvényszék következetesen adott igazat a Minority SafePack kereseteinek, és előre bocsátotta több alkalommal is, hogy az Európai Unió elfogadhat olyan intézkedéseket, amelyek a nyelvi és kulturális sokszínűség kiteljesedését célozzák” – tolmácsolja döbbenetét lapunknak Vincze.

„Ehhez képest a mai döntésben azt írják le, hogy az Európai Unió már mindent megtett az őshonos kisebbségi közösségek védelmében, minden területen, amit a Minority SafePack felsorolt” – vagyis az Európai Unió Törvényszéke indoklásában éppen az EB véleményének adott helyt.

A képviselő hozzáfűzi:

Mert a mi Európánkban igenis jogsértések vannak nyelvhasználati, oktatási és egyéb területeken, lényegében asszimilációval néznek szembe a nemzeti kisebbségi közösségek. Ez minden csaknem rendben lévő, ahogyan most már a bíróság is állítja.

Őrtüzek a Székely Autonómia Napján, 2022. október 30-án Székelyföldön (MTI/Veres Nándor)

 

Vincze hozzáteszi: a Törvényszék döntéseit természetesen be kell tartani, ugyanakkor meg kell vizsgálni a további jogi lépések lehetőségét. „Az ügyvédeinkkel ezt meg fogjuk beszélni, két hónapunk van rá, hogy esetleg fellebbezést nyújtsunk be. Azon felül pedig az a munka, amelyet folytatunk, azt ezután is folytatni fogjuk, hiszen nem ezen az egy alkalmon állt a kisebbségvédelem sikere”.

Mint a képviselő fogalmaz, nagyon sok támogatójuk van.

„Az európai uniós intézményeken belül is, legalábbis az Európai Parlamentben egy nagy többség támogatja az őshonos kisebbségek jogait. Ezekre a támogatókra építve nem mondhatunk le arról, hogy intézkedéseket sürgessünk a kisebbségek védelmében.

Vincze hálás Magyarországnak, hogy ismét kiállt a kezdeményezők oldalán, és belépett a perbe – ezúttal a másik oldalon Görögország és Szlovákia lépett be. Arra a kérdésre, hogy a Magyarország, illetve a magyar ügyek kapcsán kialakult vagy felerősödött volna egyfajta negatív hozzáállás az orosz-ukrán háború kitörése óta elfoglalt magyar pozíció miatt, a politikus úgy vélekedik, „a törvényszék naponta legalább egy tucat ügyben hoz döntést és mindegyiket szakmailag, jogilag kell mérlegelnie. Én abban bízom, hogy ezúttal is az történt, tehát

háborútól, gazdasági válságtól, energia-áremelkedéstől; nem kellene, ez befolyásolja egy ilyen ügyben hozott döntését, mint a kisebbségvédelem”.

A Minority SafePack útja az elmúlt tizenegy évben igen rögös volt: a FUEN, amelyet esősorban romániai magyar, dél-tiroli német politikusok alapítottak, 2013-ban indította a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezést. Az EB már ekkor elkezdett gáncsoskodni, s már a kezdetekkor, 2013 őszén elutasította a kezdeményezés bejegyzését, s a FUEN-nek a luxemburgi bíróságon kellett pereskednie már csak azért is, hogy egyáltalán elindíthassa az aláírásgyűjtést; egyébként ugyanez a Törvényszék hozott a FUEN-nek kedvező döntést, az eredeti 11 javaslatból 9-nek helyt adva 2017-ben.

Így Vinczéék – rengeteg politikai, civil, egyházi szereplő és lelkes önkéntes magánszemély segítségével –

2018. április 3-ig össze is gyűjtötték az előírt több mint egymillió hiteles aláírást kilenc tagállamból.

2020 február 5-én az EB-vel való előzetes egyeztetés után benyújtották a kezdeményezés alapján kidolgozott törvénykezdeményezési javaslatokat az Európai Bizottságnak, amely – az Európai Parlament ajánlása ellenére – közölte, nem fog jogalkotási eljárást kezdeményezni a kisebbségi jogvédelem ügyében, mondván: az EU-nak nincs általános jogalkotási hatásköre a nemzeti kisebbségek védelme és a kisebbségi nyelvhasználat terén, mert ez tagállami hatáskör.

Vinczéék ekkor mentek perre – ebben az ügyben hozott döntést a luxemburgi bíróság, s ennek kapcsán kell most először a FUEN-en belül eldönteni, merre tovább.

Vincze Loránt és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára hozza a Minority SafePack Magyarországon összegyűjtött aláírásait tartalmazó dobozokat a Nemzeti Választási Irodába Budapesten 2018. április 20-án. (MTI/Balogh Zoltán)

 

Vincze lapunknak megerősíti: bárhogy is alakuljon a jogi kimenetel, a lobbimunka folytatódik Brüsszelben, Strasbourgban, minden fórumon;

Egyelőre az Európai Unió késlekedik meghozni a kedvező döntéseket”.

Bár a politikus szerint nehéz lenne megjósolni, mikor sikerül majd a tényleges áttörés, de a kezdeményezők nem adják fel. „Azt gondolom, az szolgáltatná a legnagyobb erénytételt az ellenzők számára, ha most azt mondanánk, ha visszakoznánk, de mi nem így teszünk. Ellenkezőleg, addig folytatjuk, amíg sikerrel nem járunk – fogalmaz.

Vincze szerint már az komoly eredmény, hogy az EB rákényszerült, hogy foglalkozzon a kérdéssel, hiszen korábban sosem vette napirendre az őshonos kisebbségvédelem ügyét. Bár a bíróság kedvezőtlen ítéletet hozott, „de minél többet beszélünk róla, talán annál nyitottabbá válik ez az egész brüsszeli közeg a téma iránt. Addig pedig: folytatjuk” – szögezi le.

Nyitókép: MTI Fotó, Henning János

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2022. november 10. 13:43
Az antiszemitizmus, lmbtqxyu, migráncs jogok tartoznak csak EU-s hatáskörbe! Érdemes ezt minden őshonos kisebbségnek végre felfognia és minden őshonos többségnek is, mielőtt kisebbség lesz belőle is!
Estragon
2022. november 10. 10:00
Nos, ha ezek után valamilyen "atrocitás" éri cigány, zsidó kisebbségi "barátainkat", kiváló jogvédőinket el lehet hajtani azzal, hogy "hogy az EU-n belül már minden lépést megtettek a nemzeti kisebbségek védelmében", és ezzel parallel, véget kell vetni korlátlan támogatásuknak! Minden szinten! Igaz, hogy e kettő etnikai kisebbség, ám az is, hogy a zsidók esetében ez permanensen változó (vö.: vallás vagy származás? Azaz mikor melyik szolgálja jobban pillanatnyi érdeküket . . .).
Lisa
2022. november 10. 05:52
Orbán?
piscsik
2022. november 10. 00:57
Legyen átkozott mindenki, aki ellene szavazott!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!