„Moszkva örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát” – állítja a Nemzetközi Energiaügynökség

2022. november 29. 18:19

Az EU december 5-től betiltja az oroszországi kőolajimportot, 2023. február 5-től pedig az orosz kőolajtermékek behozatalát is.

2022. november 29. 18:19
null

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián. Az Európai Unió december 5-től betiltja az oroszországi kőolajimportot,

2023. február 5-től pedig az orosz kőolajtermékek behozatalát is. 

Birol a szakmai tanácskozás egyik szünetében a Reuters hírügynökségnek kifejtette: „2023 első negyedévének végére (az európai embargó miatt) várhatóan napi kétmillió hordóval csökken az oroszországi kőolaj-kitermelés, és az EU-nak máshonnan kell beszereznie a kőolajat.” Másfelől Moszkva jelentős pénzügyi bevételtől esik el, ha mint a világ egyik legnagyobb kőolajtermelő és -exportőr országa nem talál alternatív piacokat.    

Az EU-ban jelenleg is vita folyik az orosz tengeri kőolajra kivetendő árplafon alkalmazásáról, amely révén a tengeri szállítás és biztosítás költségeit fedeznék. 

(MTI)

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Swift Nimblefoot
2022. december 07. 10:18
Nincs a világtörténelemben olyan hogy "örökre", te buta török. Csak fáj a szívem amikor ezeket olvasom, ahogy halad az EU a saját összeomlása felé. Jól lefizetett amerikai ügynökök ezek.
fogas paduc
2022. november 30. 13:43
Mondjuk inkább úgy, hogy ez az amcsik vágyálma és célja.
rókabácsi
2022. november 30. 08:34
de a rövidet az eu szívja!
Pathfinder76
2022. november 30. 07:42
Ebbrn az örökre-dologban azért ne legyen biztos senki....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!