Ezek a magyarok kedvenc karácsonyi ételei egy szakács szerint

2022. december 25. 07:00

A magyar emberek mindig megtettek és megtesznek mindent azért, hogy a karácsonyi asztalon semmiből ne legyen hiány – mondta el Simonyi Vilmos, egy gyerekkorom óta ismert szakács a Mandinernek annak kapcsán, hogy mik a magyarok kedvenc fogásai karácsonykor. Azonban azt már tájegységek, no meg az évszázados szokások döntik el, hogy hol dominál a menüben a halászlé, hol pedig a töltött káposzta.

2022. december 25. 07:00
null
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Simonyi Vilmos szakácsként dolgozott Budapesten, majd Békés megye több településén, így több oldalról is van rálátása arra, hogy mik az ünnepi trendek idehaza, milyen fogások kerülnek a karácsonyi asztalra.
Elmondta, hogy a mindenkori munkája során mindig szem előtt tartotta, hogy az ételeket olyan alapanyagokból készítse el, amelyek a Kárpát-medencében megtalálhatók, legyen szó zöldségekről, gyümölcsökről, fűszerekről vagy feldolgozandó állatokról. Ez a karácsonyi menüsorok összeállításánál is így volt. Ezek után megjegyezte, hogy bárhol is főzött, mindig igyekezett a helyi szokásokat figyelembe venni.

Hozzátette,

a magyar emberek mindig megtettek és megtesznek mindent azért, hogy a karácsonyi asztalon semmiből ne legyen hiány.

Országosan jellemző még ma is, főleg vidéken, hogy az ünnepek előtti hetekben disznóvágásokat tartanak, és az ott feldolgozott húsból készítik el többek között a főfogásokat a családi ebédekre és vacsorákra. „Régen a disznónak az orrától a farka végéig mindent feldolgoztak a portákon” – ismertette.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Tájegységenként máskéép készül a töltött káposzta

Az, hogy mik a magyarok kedvenc ételei, az egy összetett kérdés a szakács szerint, „hiszen ahány táj, annyi szokás”, sőt családonként is eltérések is mutatkoznak, főleg, hogyha azok valamely nemzetiséghez tartoznak. Véleménye szerint külön lehet választani a vidéki és a városi szokásokat is. Ezt sokszor továbbárnyalja a családok származása is, hiszen meg kell a közös pontot találniuk ahhoz, hogy az ünnepi menü mindenki számára megfelelő legyen – húzta alá.

A Dunántúlon és a folyó melletti részeken a halas ételek, mint a halászlé vagy a rántott ponty volt a kedvelt az ünnepekkor. Utóbbi fogás mellé idővel társult a franciasaláta is.
Míg a Tiszántúlon és az ország keleti részén a szárnyas- és a disznóhúsból készült ételek domináltak. Így vannak olyan területek, ahol a ludas kása és a sült kacsa az egyik főfogás.

A Békés megyei Dobozon például savanyú káposztával főzik, míg máshol édes káposztalevélbe burkolják a húst. S míg Dobozon a tölteléket a kolbászhús adja, addig Erdélyben a kis csomagok fehérek maradnak, mivel nem tesznek bele fűszerpaprikát. Sőt van, ahol nem zsírosan készül, hanem paradicsomlével – hangzott el a beszélgetés során.

A minőségi hozzávalókat a piacról vagy a termelőktől érdemes beszerezni

A szakács ezután ezután tippeket is adott, hogy hol érdemes beszerezni a minőségi hozzávalókat. Javasolta, hogy az ünnepi nagybevásárlást a piacon indítsuk, ahol helyi termelőktől juthatunk jó áron ízletes zöldségekhez, gyümölcsökhöz és húsokhoz. Sőt ha már tovább megyünk, akkor érdemes „sportos csirkét, kacsát vagy libát” venni, mert abból lesz jó minőségű húsalapanyag – hívta fel a figyelmet. 

Arra a kérdésre pedig, hogy miként lehet az ünnepi forgatagban minél kevesebb időt tölteni a konyhában, azt a választ adta, hogy érdemes előretervezni, és bizonyos hozzávalókat előre elkészíteni, hogy amikor az elkészítésre kerül a sor, akkor csak össze kelljen dolgozni azokat. Simonyi Vilmos úgy véli, hogy

Hiszen ők sem hagytak semmit az utolsó percekre, és így időben készen voltak az ünnepi előkészületekkel. Így jutott idejük a családjukra, barátaikra is az összejöveteleken. Így igazán meg tudták élni a meghitt ünnepi pillanatokat”

Nyitóképen a Csabai Kolbászfesztivál egyik vendéglátós standja. MTI Fotó: Lehoczky Péter. Belső kép illusztráció, Pixabay

 

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Timchoka
2022. december 25. 13:40
...valakit talán ez is érdekel. Édesanyám gyerekkora óta a hagyományos szenteste napi menü: tejfölös, csülkös bableves és igazi kelt tésztaból készült mákos guba. Sok gyerek (9) miatt is alakult így náluk, de szerintem isteni! Közel az 50-hez meg mindig ezt tartom én is, enélkül nem igazi a karácsony - unokatestvérek, keresztszülők, szomszéd, mindenki anyu gubáját eszi:)
Knerten
2022. december 25. 10:20
Fontosnak tartom megemlíteni, hogy magyar vagyok (s nem turista), és ki nem állhatom se a savanyú lében tocsogó szláv moslékot (töltött káposzta), se az ehetetlen német fűrészárut (bejgli). Maradjunk az emberi fogyasztára alakalmas ételeknél, karácsonykor is! Köszönöm szépen a figyelmet, további kellemes zabálást mindannyiunknak! :)
ellenforradalmár
2022. december 25. 09:47
Borleves, rántott ponty, krumplisaláta, bor...
Dr. Greta Grünberg
2022. december 25. 09:14
Nemcsak a tűlevelű erdők irtásával, hanem az erkölcstelen habzsidőzsizmussal, a szentiens állatok téliünnep előtti legyilkolásával is régen le kellett volna számolni. Ha a klímaváltozás kényszeríti ki, az sokkal fájdalmasabb lesz! Az alternatív termékek legalább olyan jók. A kolbászban teljesen jó a vegán, sokféle péppel készíthető. Elég lenne a ledfüzérünnepi glamúrgegen egy kis mákonyos cucc, jelzésileg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!