Újra napirenden az egész éves Balaton, mutatjuk, mi lehet az egyik megoldás

2023. április 25. 21:12

Válság ide, rezsiköltségek oda, „brutális lesz az idei nyár”, bőven lesz turisztikai forgalom – erről is beszélt lapunknak Princzinger Péter, a kerékpáros szövetség és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke.

2023. április 25. 21:12
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

***

„A Magyar Turisztikai Ügynökségnél lettem vezérigazgató-helyettes 2016-ban, majd a 125 éves Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) vezetője 2017-ben. Rá egy évre kaptam a felkérést, hogy csináljuk meg a most már BalatonBike365 néven futó projektet. Talán furcsa, hogy épp egy sportszövetség, ami elsősorban utánpótlásneveléssel, edzők és bírók képzésével, külföldi és itthoni versenyeztetéssel foglalkozik, mégis belevágtunk ebbe a turisztikai fókuszú fejlesztésbe. Kétségtelen ugyanakkor, hogy számos tagszervezetünk tevékenykedik a Balaton környékén, volt rutinunk korábban fejlesztési programokban így megvoltak a megfelelő szervezeti képességek” – idézte fel lapunknak Princzinger Péter, az MKSZ, egyúttal a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke.

Ez a „négy évszakos Balaton” koncepciója, amiről évtizedek óta beszélnek a szakemberek. Több van a térségben, mint amit eddig „kihasználtunk” belőle, s Princzinger meggyőződése, a tekerés, s különösen a projekt keretében kialakított, folyamatosan bővülő úthálózat csomópontjain is kölcsönözhető e-bike ehhez végre megfelelő eszköz lehet. Egyúttal szolgálja a sportolókat is a felkészülésben, például a kijelölt és kitáblázott útvonalakkal, edzések vagy versenyek helyszíneként.

Gyakorlatilag újraépült a balatoni bringaút

Ezzel párhuzamosan zajlott, illetve folyamatosan zajlik a teljes magyar kerékpárút-hálózat fejlesztése. Az elnök szerint az elmúlt három-négy évben rengeteget javult a balatoni szakaszok minősége is, „gyakorlatilag újjáépült a Bringakör nagy része”. A BalatonBike365 keretében azonban nem csak a tó körüli, 205 kilométeres kört, hanem a környéket is feltérképezték, további 800 kilométernyi útvonalat jelöltek ki, táblákat helyeztek el, pihenőhelyeket létesítettek, mostantól pedig a többéves munka révén kialakított infrastruktúra fenntartása a feladat.

A teljes felmért, kitáblázott balatoni bringaúthálózatot egy weboldalon és egy mobil applikációban elérhető interaktív térkép teszi hozzáférhetővé, amin

az „útba eső” látványosságok, gasztronómiai és turisztikai szolgáltatások, kvázi ajánlatok is fel vannak tüntetve.

 „Leegyszerűsítve az volt a cél, hogy a helyi vállalkozók számára hozzunk létre értéket, olyan szolgáltatást, ami a forgalmukat és az elérhetőségüket is növelni tudja – mégpedig nem csak nyáron” – magyarázta.

Az adatbázisban 3800 turisztikai szolgáltató és 1000, ingyenesen felkereshető látványosság található, harminc csoportban kategorizálva. Útvonaltervező is van, ám ennek nem az a lényege, hogy az ember megtervezze a két pont közötti leggyorsabb lehetőséget, hanem hogy pontosan azokon az útvonalakon tudjunk végigmenni, amiket a kerékpáros szövetség részéről a projekt előkészítése során bejártak, illetve kijelöltek. „Az a cél, hogy te betérjél a Vászolyi sajtmanufaktúrába, a Folly Arborétumba, a Kőröshegyi Levendulásba vagy éppen a kápolnapusztai bivalyrezervátumba. A szabadidős tevékenység segítése mellett ugyanis az a célunk, hogy „lehúzzuk” a turisztikai forgalmat a partról. Hogy ne csak nyolc-tíz településen és két hónapban pörögjön a turizmus. Annyi minden van a környéken is, borászatok, éttermek, arborétumok, múzeumok, romok, kilátók, gyógyító központok, és még sorolhatnám, hogy az elképesztő” – fejtegette.

Az applikációban hetven rövidebb-hosszabb, előre megtervezett, ajánlott túraútvonal érhető el, minden szükséges információval,

így arról például, milyen típusú az út, milyen turisztikai lehetőségek érhetőek el rajta. Összesen ezer kilométernyi feltérképezett útvonalról van szó – egyelőre.

Volt már bőven stratégia és koncepció

Az egész évben nyitva tartó szolgáltatók szeretnének minél több látogatóhoz eljutni, és fordítva, a vendégek keresik az egész évben elérhető szolgáltatásokat. Ennek egyik pillére és támasza lehet a BalatonBike365. A Magyar Marketing Szövetség minőségi díját 2021-ben az év honlapja és az év applikációja kategóriában is elnyerte a balatonbike365.hu és a BB365 Mobil app, Balatonfüreden, Földváron és Keszthelyen pedig már átadták a kölcsönzést és szervizt biztosító központokat, ilyen nyílik hamarosan Kapolcson is.

A hat idegen nyelven elérhető weboldalt eddig mintegy kétszázezer egyedi látogató kereste fel, az applikációt tizenötezren töltötték le. A szisztéma fenntartását, esetleges bővítését elsődlegesen a profitot is termelő kerékpáros központok és az egyéb szolgáltatások bevételéből oldják meg. A szolgáltatás része, hogy a központok munkatársai igény szerint el tudnak menni a kikölcsönzött e-bike-okért bárhova, vagy egy megadott helyre is el tudják vinni azokat. Van lehetőség biztosítást kötni, továbbá van „sárga angyal” is a „repertoárban”. Princzinger szerint ezek mind erősítik a bizalmat a szolgáltató központok felé.

Mindez tehát összekapcsolódik azokkal a régi elképzelésekkel, hogy a Balatont és környékét az év teljes egészében vonzóvá kellene tenni, hogy ne csak két hónapról szóljon a szezon.

elöregedő vidéki társadalom, kevés innovatív nagyvállalat, a fiatalok elvándorolnak, a turizmus miatt szezonális a helyi gazdaság. Igazából válasz sosem volt ezekre a problémákra. Ha a tavat kihagyjuk a képből, ez jórészt egy ugyanolyan vidékies térséget látunk, mint bárhol máshol Magyarországon. Pedig kis túlzással „mesevilágok” vannak a környéken, természeti csodák, gyönyörű tájak, s a Nyugat Balatonnál és a tó déli partja közelében is, nem csak a Káli-medencében” – fogalmazott.

A biciklizés népszerűsége ugrásszerűen nőtt, és a Covid alatti lezárások idején egyre többen választották ezt a kimozdulási formát. Ezzel egyidőben a vendégek körében menő lett az e-bike. 2019-hez képest a Velencei tónál a kétszeresére, a Tisza-tónál és a Balatonnál másfélszeresére nőtt a biciklisek száma, ugyanakkor ez az időtöltés nem terheli meg az érintett településeket és a partot sem. Az idén áprilisban háromszor annyi bringát béreltek ki, mint a tavalyi év negyedik hónapjában. A BB365 végre adott egy konkrét, a vendégek nyelvén értelmezhető kerékpáros terméket a térségnek.

Az emberek többsége fejében nyári pancsoló helyként él a tó és a környéke

„Ne csapjuk be magunkat: ez önmagában nem oldja meg a négy évszakos Balaton problémáját! Sajnos az emberek többsége fejében máig egy nyári pancsoló helyként él a tó és a környéke. Valahogy azt kevesen tudják, hogy ha például

olyan programokat, lehetőségeket, amik garantált kikapcsolódást, akár kulturális és gasztronómiai feltöltődést is jelentenek a számukra. Szerintem az a legjobb, ha minél szélesebb körben propagáljuk az egész évben nyitva tartó helyeket, s ha ez elterjed, egyre többen választják majd ezt az utat, így a lehetőségek is bővülni fognak” – vetette fel az elnök.

Emellett a természeti kincseket is „reklámozni” kell, alig tudja valaki, hogy a „keszthelyi hegységben például van egy kőfejtő, ami olyan látványt nyújt, mintha a Marson lenne az ember”. És sorolhatnánk. Az első fejlesztési terv egyébként a Balatonra 1958-ban készült, s az lényegében a mai napi meghatározó. Ráférne a területre a szakértő szerint egy újabb átfogó koncepció, amely egyensúlyt teremtene a fenntarthatósági, a táj- és a környezetvédelmi szempontok, illetve a bejárhatósághoz és az attrakciók megközelíthetőségéhez fűződő érdek között.

Bőven lesz turisztikai forgalom Princzinger szerint

Princzinger szerint egyébként válság ide, rezsiköltségek oda, „brutális lesz az idei nyár”, bőven lesz turisztikai forgalom. Az első három hónap foglalásai alapján senkinek nincs oka az aggodalomra, különösen nem a Balatonnál. Csak márciusban közel 32 milliárdot vásároltak le az emberek SZÉP-kártyáról, és további 110 milliárd van rajtuk. El fogják költeni.

Lesznek tehát vendégek és turisták, nem látszik előzetesen jel visszaesésre. Sőt.

A nehéz évekből a megmaradó szolgáltatók zömmel megerősödve kerültek ki, miközben az látjuk, hogy bár magas az infláció, de „van pénzük az embereknek” – összegzett az alapítványi elnök.

Fotók: BalatonBike365 Facebook-oldala

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. április 26. 09:10
Télen leengedik, és mossák a kádat, nem? Szokták mondani, megnyitották Sió csatornát. Kihalásszák a repülőt.
anegy_
2023. április 26. 07:45
4 szardarab éjszakai ügyeletes megszagértette a balatoni turisztikai programot. :), a semmi se jó, minden rossz jelszó jegyében. Anyám borogass! ... hogy ezek mekkora balfék hsz-elők!
szintetikus
2023. április 25. 22:51
Minek költenék a Balatonnál egy forintot is, hiszen annyiból kimegyünk majdnem Maldivra. Alig kell megpotolni. És akkor még nem tolvajok kezébe adom a pénzem. A Balaton amúgy is koszos.
Akitlosz
2023. április 25. 22:04
Nyújtani akarják a szezont egész évre? Akkor kerítsék be végre a Balatont vasúttal és járjanak a vonatok, lehetőleg GŐZZEL egész évben a Balaton körül. A klímaváltozást meg el kell engedni. :-) https://www.youtube.com/watch?v=8WCf1es6fAs
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!