Újabb erők Afganisztánba

2009. december 04. 13:46

A Nato hétezer újabb katonát küld 25 országból.

2009. december 04. 13:46

Huszonöt ország összesen 7 ezer újabb katonát ajánlott fel az afganisztáni misszió támogatására - jelentette be a NATO-főtitkár. "Az országok most tettekkel támasztják alá szavaikat: 2010-ben 7 ezer katonát küldenek Afganisztánba az Egyesült Államok szövetségesei, és még további felajánlások is várhatók" - közölte Anders Fogh Rasmussen brüsszeli sajtótájékoztatóján azután, hogy a NATO-országok külügyminiszterei megbeszélést folytattak a katonai szövetségen kívüli, de az afganisztáni misszióban részt vevő államok képviselőivel.

Rasmussen megjegyezte, hogy ez még csak az eddig tett felajánlások összegzése a politikai döntéshozatal szintjén, és hogy további csapaterősítési szándéknyilatkozatok is várhatók. Jövő hétfőn a belgiumi Monsban, az ottani európai NATO-főparancsnokságon tartják a konkrét, számszerűsített felajánlásokról szóló, úgynevezett "erőgeneráló" értekezletet.

Barack Obama amerikai elnök kedden jelentette be, hogy 30 ezerrel növeli az Afganisztánban levő katonák létszámát. Ha ehhez hozzávesszük a szövetségesek által most kilátásba helyezett 7 ezer főt, akkor azzal 83.500-ra emelkedik a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) létszáma. Az ISAF keretein kívül további 40 ezer amerikai katona is állomásozik a közép-ázsiai országban, közvetlenül amerikai vezénylet alatt. (MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!