Ki vezet: Obama vagy Romney?

2012. szeptember 20. 07:32

Ismét ellentmondanak egymásnak az amerikai médiában az elnökválasztás kilátásaival kapcsolatban szerdán közölt közvélemény-kutatások számai, a felmérések után országos átlagot számoló RealClearPolitics szerint azonban Barack Obama elnök 2,9 százalékponttal vezet a republikánus kihívója, Mitt Romney előtt.

2012. szeptember 20. 07:32

A The Wall Street Journal és az NBC News felmérése szerint Obama 5 százalékpontra növelte előnyét, és 50:45 százalék arányban vezet a szavazásra jogosult amerikaiak körében. Romney számára megnyugtató lehet, hogy azok között, akiket „nagyon érdekel” a versengés kimenetele, ő vezet 3 százalékponttal. A Reuters-Ipsos mérése szerint Obama 1 pontot erősödött az elmúlt négy nap alatt és 48:43 százalék arányban nyerne, ha ma tartanák a választásokat.

A Gallup viszont úgy véli, hogy Obama hanyatlóban van: a Fehér Ház lakójának népszerűsége egy hét alatt 6 százalékpontot zuhant, Romney pedig mindössze 1 százalékpontra küzdötte le a hátrányát. A közvéleménykutató intézet szerint az elnök 47:46 százalék arányban vezet a kihívójával szemben.

Ugyanezt az 47:46-os állást mutatta ki az AP hírügynökség és a GfK azon közös mérése is, amelyet a valószínű választók körében végeztek el. A felnőtt összlakosság esetében azonban Obama fölényesen, 52:37 százalék arányban vezet. A Rasmussen Reports szerdai napi jelentése szerint viszont éppen Romney az, aki két százalékponttal vezet. A dolog érdekessége, hogy a Rasmussennél hetek óta stabilan tartja magát Romney minimális előnye. A közvélemény-kutató intézetek zöme még a nagy port felvert, titokban felvett Romney-beszéd kiszivárogtatása előtt végezte el a kutatásokat.

A legtöbb felmérés megegyezik abban, hogy a gazdasági ügyek kérdésben megnőtt az Obama iránti bizalom és a válaszadók szerint minimum behozta ellenfelét. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a WSJ-NBC-jelentés szerint a muszlim világban a Mohamed-film miatt kirobbant tiltakozások nyomán egy hét alatt 5 százalékponttal csökkent azok aránya, akik elégedettek Obama külpolitikájával, az elégedetleneké pedig 6 százalékponttal nőtt.

A felmérések után országos átlagot számoló RealClearPolitics szerint Barack Obama elnök 2,9 százalékponttal vezet Mitt Romney előtt.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antor987
2012. szeptember 20. 13:40
Romneynnak vége van mint a botnak, ezt már Obamánnak csukló gyakorlat lesz. Irak: tökmindegy, mert a valami csodával határos módon Romnayn mégis nyer, akkor szinte biztos, hogy mennek robbantgatni, ha Obama nyer, akkor megy az időhúzás, tilitoli, de a végin biztos, hogy lesz valamilyen katonai akció. Hasonlóra gondolok, mint Líbia ellen vívtak (légtérzár, fontos központok levadászása). Izrael megy robbantgatni, USA majd a hátérben meg jól "támogatja" őket. Így mindenki mossa a kezeit. Azt meg ugye tudjuk, hogy a farok (Izrael) csóválja a kutyát(USA).
a púpos
2012. szeptember 20. 13:22
Annak a stupid népnek teljesen mindegy!!
MikkaMakka
2012. szeptember 20. 10:25
kritikán aluli poszt, immár nem az első ebben a témában Romneyn már csak a csoda segíthet, erre sikerül kihozni h hihetetlen kiélezett a verseny...
székely
2012. szeptember 20. 09:32
Obama vezetése csak látszat, hiszen Orbán megmondta az amerikai magyaroknak Romneyre kell szavazni,így ők most rejtőzködnek, de novemberben győz Orbán választottja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!