Sz. Bíró: A szakadárok és az oroszok nyertek Minszkben

2015. február 13. 17:08

Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő szerint kérdéses a minszki egyezmény betarthatósága és a Krím-félsziget sokáig rendezetlen hovatartozású terület lesz.

2015. február 13. 17:08

Az InfoRádiónak nyilatkozott Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő. Elmondta, a minszki egyezményt gyengíti, hogy nem államfői szinten jött létre, és a betarthatósága is kérdéses. Arról, hogy melyik félnek előnyösebb a megállapodás, egyértelműen úgy foglalt állást, hogy az az oroszoknak és a szakadároknak kedvez. 

A Krím-félsziget véleménye szerint sokáig rendezetlen hovatartozású terület lesz, mert annak Oroszországhoz tartozását még az oroszok szoros szövetségesei sem ismerik el, ugyanakkor Ukrajna nincs abban a helyzetben, hogy megszerezze a katonai ellenőrzést a terület felett. 

A történész azt mondja, a konfliktus egyik központi kérdése az ukrán NATO-tagság lehetősége. Emlékeztetett: nukleáris konfliktusig fajulhat a helyzet.

A beszélgetés második részében, az MTA tudományos főmunkatársa elmondta, úgy tudja, Vlagyimir Putyin budapesti látogatását az orosz fél kezdeményezte, és annak nemzetközi politikai jelentősége abban rejlik, hogy demonstrálják: van az EU-ban olyan partner, amely szívesen látja az orosz elnököt, a béketárgyalásokat leszámítva ugyanis az európai országok látványosan kerülik az érintkezést Putyinnal. 

Véleménye szerint ez a látogatás normális esetben egyértelmű diplomáciai siker lenne hazánknak, jelenleg azonban nincs normális helyzet. Ebből a szempontból nagy szerencsének gondolja, hogy a minszki tárgyalások sikerrel végződtek, ha nem így lett volna, az sokkal kellemetlenebb helyzetbe hozta volna Magyarországot. 

Ellensúlyozó, taktikai lépésnek nevezte Orbán Viktor részéről azt, hogy a miniszterelnök Kijevbe látogat, – mint mondta – a helyében ő is ezt tenné, hogy így a nyugat felé egyértelművé tegye szolidaritását Ukrajnával, és a közös álláspontot az EU-val.

Beszélt emellett az orosz gázkereskedelem jövőjéről is, többek között a vezetéképítések lehetőségéről, és az ezzel kapcsolatos diplomáciai blöffökről. A magyar kormány helyzetét nehéznek látja, és nem tartja indokoltnak, hogy Magyarország merőben új gázszerződéssel kötelezze el magát, az eddig át nem vett mennyiségekről való megállapodáson túl.

Az oroszok nehéz helyzetben vannak, várhatóan marad a válságperiódus, ugyanakkor Putyin hatalmát ez nem veszélyezteti, sőt, támogatottsága kifejezetten nagy, köszönhetően a krími eredményeknek is – jelentette ki a történész. 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2015. február 15. 05:34
azt a korcs birógecit jelenleg két orosz pénzügyi -politikai alap is finanszirozza, egy ócska kis söpredék , aki képtelen lemondani pravoszláv vonzalmáról, na persze kellő távolságban az orosz ganétól. Gyere ki ide te szarházi egy évre legalább , meglátjuk mekkora lesz a podád amikor putyint akasztják lámpavasre...melléd te szaralak.
Tintamin
2015. február 14. 17:45
Na, és akkor most ütemes vastaps a békemenetesektől és fideszes agyrokkant társaiktól.
Willard
2015. február 14. 13:23
Egy kis ízelítő a keleti front mindennapjaiból. Kiemelt figyelmet érdemelnek a DPR katyusái... http://news-front.info/2015/02/14/vsego-lish-chas-dayut-na-artobstrel/
Senye Péter
2015. február 14. 10:46
Oroszország a volt szovjet tagállamok NATO csatlakoztatását ellene irányuló lépéseknek tekinti. A Krím el(vagy vissza?)csatolásával legalább fekete tengeri szerepét megpróbálja szinten tartani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!