Megbukott a chavezizmus: nagy győzelmet aratott a jobboldali ellenzék Venezuelában

2015. december 07. 08:43

Tizenhét év után véget érhet a baloldal uralma Venezuelában, miután a választásokon a jobboldali ellenzék megszerezte a mandátumok többségét. Akár kétharmados többségük is lehet a nemzetgyűlésben. Nicolás Maduro elnök, Hugo Chávez utódja elismerte pártja vereségét, „káros eredménynek” titulálva a választás kimenetelét.

2015. december 07. 08:43

Gazdasági káosz után ellenzéki győzelem: akár kétharmadot is szerezhetett a hétvégi választáson a jobboldal Venezuelában – írja a Guardian. Az egykori elnök, Hugo Chavez szocialista pártja az eddigi eredmények szerint 46, a jobboldali ellenzék (Demokratikus Egység Kerekasztala) pedig 99 mandátumot szerzett a 167 fős nemzetgyűlésben. A számítások szerint az ellenzék összesen 113 helyet szerezve alkotmányozó többségre tehet szert.

Az ellenzéki vezetők úgy értékeltek, hogy Venezuela győzött a választáson, és a venezuelaiak, akik változást akartak. Nicolás Maduro jelenlegi elnök elismerte a szocialista párt vereségét. Ahogy ő fogalmazott: „elismerjük és elfogadjuk ezeket a káros eredményeket”, de nem gondolja, hogy ezzel véget ért volna a „bolivári forradalom”. „Csatát vesztettünk ma, de az igazi harc a szocializmusért csak most kezdődik” – mondta az elnök, akinek 2019-ben jár le a mandátuma. Az ellenzék népszavazással szeretné visszahívni az elnöki posztból.

Az olajban gazdag dél-amerikai országot 1999 óta a szocialista párt vezette, Chavez elnök célja a 21. századi szocializmus megteremtése volt. Az elnök 2013-ban bekövetkezett halála óta az ország gazdasági helyzete a hatalmas olajvagyon ellenére romlott: háromjegyű infláció, állandó áruhiány és bűnözési hullám sújtja az országot. Maduro elnök szerint az USA áll a gazdasági gondok mögött.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2015. december 07. 14:38
Jah kérem: Szocializmussal, az államosítással és központi szabályozással csak választásokat lehet nyerni, hosszútávon kormányozni nem. Mindig bukik a szocialista elképzelés, mivel gazdaságilag fenntarthatatlan. Persze ezt a lelkes baloldaliak valahogy nem veszik észre, pedig számos történelmi példa van erre, a legutóbbi most dőlt be, de biztos lesznek még lelkes államhívő követők, akik újabb emberkísérletekkel bizonyítják, mennyire tarthatatlan egy piacellenes gazdaságpolitika. A klasszikus Amerika és nyugatellenes retorika csak egy ideig működik, eltereli az emberek figyelmét arról, hogy a gyűlölt és hanyatló azért mégis csak jobban teljesít, mert egy idő után feltűnik a polgároknak, hogy elfogyott a kenyér a boltból, mert államosították a pékséget és nem sikerült megszervezni államilag azt, amit a piac minden további nélkül képes kezelni.
vizesnyolcas
2015. december 07. 13:26
A venezuelai helyzet nem fekete-fehér. - Egy biztos, hogy azoknak, akik észak-koreai diktatúrával rokonítva támadták a chavezi vezetésű Venezuelát, nem volt igazuk: Ha a Chavez-párti államelnök vezette országban a választásokon győzhetett az ellenzék, akkor az talán mégsem volt akkora diktatúra. - Itt sokan nem tudják, hogy a többség számára mennyire szörnyű volt az a helyzet, ami ellen annak idején Chavez fellépett. Azon felül mára már elég tapasztalatot szereztünk ahhoz, hogy gyanakodva fogadjuk a média elítélő cikkeit az olyan rendszerekről és az olyan vezetőkről, amelyek/akik különösen szúrják az USA szemét. (Emlékezzünk rá, az USA megpróbálta fizikailag is megsemmisíteni Chavezt.)
TAVIROZSA
2015. december 07. 11:56
Majd meglátjuk, az első döntések mindent elárulnak !
balbako_
2015. december 07. 11:29
Lássuk mit tesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!