Ukrán válság: Amerika szankciókat hosszabbít, Moszkva visszaszól

2016. március 03. 17:50

Meghosszabbította az Oroszország ellen foganatosított amerikai szankciókat Barack Obama amerikai elnök, mivel „szokatlan és rendkívüli” veszélyt jelent az amerikai nemzetbiztonságra az ukrán válságban tapasztalt orosz szerepvállalás. Moszkva azzal reagált: Washington immár két éve próbálja magáról elhárítani a felelősséget „az ukrajnai államcsíny”, illetve „kijevi kliensei kormányzásának siralmas következményei” miatt.

2016. március 03. 17:50

Elnöki rendelettel hosszabbította meg Barack Obama az Oroszország ellen foganatosított amerikai szankciókat. 

A Fehér Ház közleménye szerint Obama elnök egy évvel toldotta meg a szankciókat, amelyeket az amerikai kormány 2014 márciusában, a Krím orosz megszállása után hozott. A szankciók az orosz elnök, Vlagyimir Putyin környezetében lévő tisztségviselőket és üzletembereket érintenek, tovább egy sor állami vállalatot. A szankciókkal sújtottak nem léphetnek be az Egyesült Államok területére, nem folytathatnak üzleti tevékenységet egyes amerikai vállalatokkal, s nem lehetnek pénzeszközeik sem amerikai bankokban. 

Az elnöki rendelet megfogalmazásában Oroszország ukrajnai szerepvállalása változatlanul „szokatlan és rendkívüli” veszélyt jelent az amerikai nemzetbiztonságra.

Az oroszok ellenintézkednének

Moszkva fenntartja magának a jogot, hogy az Oroszország érdekeivel összhangban álló ellenintézkedésekkel válaszoljon arra, hogy az Egyesült Államok meghosszabbította az orosz Ukrajna-politika miatt bevezetett szankciók érvényét – közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

A tárca sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a szankciókkal Washington immár két éve próbálja magáról elhárítani a felelősséget „az ukrajnai államcsíny”, illetve „kijevi kliensei kormányzásának siralmas következményei” miatt.

A hivatalos moszkvai álláspont szerint a szankciók nem segítik elő az ukrajnai válság megoldását, amely szerintük amiatt csúszik, hogy Kijev nem kívánja végrehajtani a minszki megállapodásokat.

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paragun
2016. március 04. 11:30
Obama csak egy báb... Nagy változások lesznek a világban, feleim. Készüljetek.
Harangláb
2016. március 03. 22:44
"Szokatlan és rendkívüli veszélyt" jelentenek az ukrán események az amerikai nemzetbiztonságra?!? Sok ezer kilométerre amerikától???...Jó hogy azt nem akarja megmondani, hogyan rendezzék be a Kremlt....
Sebastian Knight
2016. március 03. 21:52
"Oroszország ukrajnai szerepvállalása változatlanul „szokatlan és rendkívüli” veszélyt jelent az amerikai nemzetbiztonságra." = az USA ukrajnai szerepvállalása veszélyt jelent az orosz nemzetbiztonságra
Csigorin
2016. március 03. 19:40
Amerikai nemzetbiztonsag a Krim? Hat akkor mit szoljanak az oroszok?! Mutasson mar egy terkepet valaki ennek az idiotanak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!