Dolgozik az USA az Oroszország elleni szankciókon

2017. július 25. 17:40

A szenátus által készített új törvényjavaslatok Oroszország, Irán és Észak-Korea elleni büntető szankciókat fognak tartalmazni.

2017. július 25. 17:40

Bob Corker, az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke újságíró előtt  kedden úgy fogalmazott: „még van egy kis munkánk” az Oroszország ellen tervezett szankciók ügyében.

A törvényjavaslat-csomag Oroszország, Irán és Észak-Korea elleni szankciókra vonatkozik, s Bob Corker ezzel kapcsolatban kijelentette: a szenátusban még folyik a vita, elsősorban az Észak-Koreát érintő kérdésekről és ezért korai még szavazásról beszélni. „Bármilyen bejelentés korai lenne” – fogalmazott riportereknek a szenátor. Hozzátette: az egyeztetések eddig sikeresen zajlottak.

Az elemzők elsősorban a törvényjavaslat Oroszországra vonatkozó passzusait figyelik, s a kongresszusból kiszivárgott sajtóinformációk szerint arra számítanak, hogy a tervezetet a képviselőházban még kedden elsöprő többséggel fogadhatják el. A képviselőházban ugyanis a politikusok már megegyezésre jutottak a részletkérdésekben is – erről a republikánus többség frakcióvezetője, Kevin McCarthy irodája nyilatkozatot is kiadott –, ám a szenátusban még nem.

A kétpárti törvényjavaslat büntető szankciókat foganatosít Oroszország ellen a Krím-félsziget 2014-ben történt elfoglalása, valamint a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt beavatkozás miatt. Elemzők szerint az Oroszország ellen foganatosítandő új szankciók megnehezítik Donald Trump helyzetét, s az elnök törekvéseit a Moszkvával folytatandó politika javítására. Korlátozza ugyanis az elnök erőfeszítéseinek lehetőségeit a Moszkva elleni szankciók feloldására. 

A törvényjavaslat értelmében az elnöknek minden olyan  döntését,  amely „jelentősen megváltoztathatja” az amerikai külpolitikát – így például a szankciók feloldását – jelentésben elő kell terjesztenie a kongresszusnak. A kongresszus megvétózhatja a tervezett lépéseket.

(MTI; Fotó: Mikhail Pochuyev)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. július 25. 22:43
"A szenátus által készített új törvényjavaslatok Oroszország, Irán és Észak-Korea elleni büntető szankciókat fognak tartalmazni." A "szabad világ" a "gonosz tengelyét".
zakar zoltán béla
2017. július 25. 21:18
Ezt nem kellene!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!